FOLLOW US: facebook twitter

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έβαλε «φρένο» στη Ν. Κεραμέως

Ημερομηνία: 08-01-2021 | Συντάκτης:

Οι ειδικοί εμφανώς ενοχλημένοι «άδειασαν» την κυβέρνηση που βιάστηκε να ανακοινώσει την επιστροφή όλων των μαθητών στις τάξεις. ● Οι επιστήμονες εξέφρασαν την αντίθεσή τους για τη Γ΄ Λυκείου, το άνοιγμα της οποίας θα επανεκτιμηθεί στο τέλος της εβδομάδας, όπως και των υπόλοιπων τάξεων της δευτεροβάθμιας, μιλώντας για επισφαλή αριθμό κρουσμάτων λόγω υποκαταγραφής, δηλαδή λιγοστών τεστ.

Το κουδούνι θα χτυπήσει τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου μόνο όμως σε Δημοτικά, Νηπιαγωγεία, Παιδικούς Σταθμούς και Ειδική Αγωγή, ενώ το άνοιγμα των υπόλοιπων βαθμίδων θα επανεκτιμηθεί στο τέλος της εβδομάδας. Η υπουργός Παιδείας και η κυβέρνηση, που είχαν ήδη από το περασμένο Σάββατο ανακοινώσει το άνοιγμα όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, έφαγαν διπλή «πόρτα» από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Η τακτική της κυβέρνησης να προβαίνει σε ανακοινώσεις και να ζητά εκ των υστέρων τη συνηγορία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για ειλημμένες αποφάσεις έχει ενοχλήσει τους επιστήμονες. Το ποτήρι ξεχείλισε με την ανακοίνωση του (τέως πλέον) κυβερνητικού εκπροσώπου το Σάββατο 2 Ιανουαρίου για άνοιγμα των σχολείων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων στις 11 Ιανουαρίου. Οι αντιδράσεις ήταν έντονες και εκφράστηκαν στην κυβέρνηση από τους ειδικούς επιστήμονες.

Μετά τις ανακοινώσεις του Στέλιου Πέτσα για επαναφορά του σκληρού λοκντάουν προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων κλήθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση το Σάββατο για να επικυρώσει ουσιαστικά την απόφαση. Σ’ εκείνη την τηλεδιάσκεψη, πρώτος ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Αθηνών Σωτήρης Τσιόδρας εξέφρασε την ενόχλησή του, για να ακολουθήσει σχεδόν το σύνολο των επιστημόνων. Εκεί έληξε και η κατά παραγγελία έκτακτη σύγκληση.

Η συνεδρίαση της επιτροπής τελικά πραγματοποιήθηκε  όπως ήταν εξ αρχής προγραμματισμένη. Σε αυτήν η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης για το ήδη ανακοινωθέν άνοιγμα του συνόλου των σχολείων.

Η απάντηση των επιστημόνων ήταν αρνητική. Η υπουργός αποχώρησε από την τηλε-συνεδρίαση για να επανέλθει ύστερα από λίγο λέγοντας ότι έπειτα από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό προτείνεται το άνοιγμα Βρεφονηπιακών Σταθμών, Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και της Γ΄ Λυκείου. Οι επιστήμονες έδωσαν μεν το πράσινο φως για το άνοιγμα των δομών της πρωτοβάθμιας, όμως αντιτάχθηκαν στο σκέλος που αφορά την Γ΄Λυκείου, το άνοιγμα της οποίας θα επανεκτιμηθεί στο τέλος της εβδομάδας, όπως και των υπόλοιπων τάξεων της δευτεροβάθμιας (Γυμνάσια, Λύκεια).

Γιατί, όμως, είπαν «όχι» οι επιστήμονες; Διότι η μικρή κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων είναι επισφαλής λόγω των εορτών που μεσολάβησαν αλλά και της υποκαταγραφής των κρουσμάτων, δηλαδή των λιγοστών τεστ που πραγματοποιούνται. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 427 κρούσματα, 54 θανάτους και 407 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ και ελάχιστα τεστ – 3.234 μοριακά και 5.048 αντιγόνων. Τα τελευταία, γνωστά και ως ράπιντ τεστ, από επικουρικό ρόλο πλέον έχουν τον κύριο ρόλο στους ελέγχους στη χώρα παρά τη -με μεγάλη διαφορά- χαμηλότερη αξιοπιστία τους.

Εκπαιδευτικοί

Τελικά, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την επανεκκίνηση της διά ζώσης λειτουργίας των σχολείων της πρωτοβάθμιας αλλά και των σχολικών μονάδων της ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων από την ερχόμενη Δευτέρα. Μάλιστα, οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα σχολεία καλούνται να αναλάβουν υπηρεσία την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, ενώ διευκρινίζεται ότι την ίδια μέρα δεν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης. Όσο, δε, για τα μέτρα που λαμβάνονται για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, αυτά περιορίζονται στα κλιμακωτά ωράρια προσέλευσης και αναχώρησης των μαθητών και στη χρήση περισσότερων της μίας εισόδου, όπου αυτό είναι εφικτό.

Κατά τα άλλα, ανακοινώθηκε η δρομολόγηση (!) λειτουργίας ειδικής πλατφόρμας μέσω της οποίας οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να αιτούνται δωρεάν εξέταση για τον κορoνοϊό, ενώ ούτε λόγος για μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα ή για πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της περιόδου. Τέλος, η υπουργός ανακοίνωσε ότι εντός της εβδομάδας θα δημοσιευτεί η μειωμένη ύλη των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ′ Λυκείου.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος