FOLLOW US: facebook twitter

Η επικουρική ασφάλιση οδηγείται σε μαρασμό

Ημερομηνία: 17-09-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Στην Ελλάδα και ειδικά στη δημόσια διοίκηση,  πολλά είναι αυτά που παραμένουν επί χρόνια, ίδια και απαράλλαχτα. Λες κι ο χρόνος είναι παγωμένος. Όμως, όταν το τιμόνι αναλαμβάνουν πρόσωπα που δεν βλέπουν την πολιτική ως επάγγελμα και τη διοίκηση ως φέουδο, μπορούν να γίνουν μεγάλες αλλαγές. Όντως, στο ΕΤΕΑΕΠ αυτά τα 4 χρόνια επήλθαν μεγάλες και σημαντικές αλλαγές. Συμμάζεψε τα οικονομικά του. Βελτίωσε την εξυπηρέτηση των συνταξιούχων και εγγυήθηκε την απρόσκοπτη καταβολή σταθερών και ασφαλών επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ στα μέλη του. Ακριβώς αυτή η εικόνα του είναι που το κάνει τόσο θελκτικό για την ιδιωτική ασφάλιση και για το εγχείρημα της κυβέρνησης να παραδώσει την επικουρική σύνταξη σε ιδιώτες. Όσο καλύτερη είναι η οικονομική κατάσταση του ΕΤΕΑΕΠ τόσο λιγότερα κεφάλαια θα αναγκαστεί να προβλέψει η κυβέρνηση για να καλύψει την τρύπα της μετάβασης προς την ιδιωτικοποίηση της σύνταξης. Μια ιδιωτικοποίηση που χωρίς τη δημόσια εγγύηση των συντάξεων και με την αστάθεια που χαρακτηρίζει πάντα τις αγορές θα κάνει ακόμη πιο επισφαλή τη συνταξιοδότηση των νέων ανθρώπων που σήμερα, έτσι ή αλλιώς, αργούν να βάλουν το «πρώτο ένσημο».

Την προηγούμενη εβδομάδα ο υποδιοικητής του ΕΤΕΑΕΠ κ Μπασιούκας  υπέβαλε και γραπτώς την παραίτησή του προς τον αρμόδιο υφυπουργό Ν. Μηταράκη. Στο κείμενο της επιστολής, επισημαίνεται η μεγάλη αγωνία για το μέλλον του ΤΕΑΥΕΚ και την απαξίωσή του.

Αυτή η αγωνία οδήγησε και τον απερχόμενο υποδιοικητή, με  συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.», να δημοσιοποιήσει την πραγματική εικόνα του Ταμείου.

«Ο πρωθυπουργός, τα κόμματα, η αντιπολίτευση πρέπει να ξέρουν ποια είναι η πραγματική εικόνα του Ταμείου. Δεν αρκούν αυτά που λένε οι υπουργοί. Πρέπει να ξέρουν ότι το επικουρικό ασφάλισης, το ΤΕΑΥΕΚ, που σήμερα δίδεται βορά στις ιδιωτικές εταιρείες κατόρθωσε μέσα από σκληρή δουλειά της πλειονότητας του προσωπικού και της διοίκησης όχι μόνο να ορθοποδήσει, αλλά να βελτιώσει όλους τους δείκτες λειτουργίας του, δημιουργώντας για πρώτη φορά πλεονάσματα», σημειώνει ο κ. Μπασιούκας.

«Θέλω να ξέρουν όλοι τι υπάρχει και τι αφήνουμε πίσω. Κανείς δεν μπορεί να διαχειριστεί εν λευκώ τα χρήματα των εργαζομένων και των εργοδοτών και την περιουσία που χτίστηκε με μεγάλο αγώνα».

Πλεόνασμα

Και τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:

«Το Ταμείο, που μέχρι το 2016 ήταν ελλειμματικό, κατόρθωσε όχι μόνο να ορθοποδήσει αλλά και να εμφανίζει σήμερα πλεόνασμα που ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Αυξημένη κατά 23,84% είναι και η αξία των μεριδίων μας, 1,38 δισ. ευρώ, ενώ η πραγματική αξία της περιουσίας, αν υπολογίσουμε και τα 2,5 δισ. του PSI, ξεπερνά τα 7 δισ.».

Αυτή η βελτίωση αποτυπώνεται και στη χορήγηση των εφάπαξ;

Θα μιλήσουν και πάλι τα στοιχεία: To ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών για 58.255 ασφαλισμένους το 2016 ήταν πάνω από 971 εκατ. ευρώ. Τον Ιούλιο οι αναμονές είχαν μειωθεί σε 14.274, ενώ το ληξιπρόθεσμο ποσό έπεσε στα 119 εκατ. ευρώ.

Αφού, λοιπόν το Ταμείο έχει πλεόνασμα και βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, γιατί ανησυχείτε τόσο για το μέλλον του, κ. Μπασιούκα;

Η ιδιωτικοποίηση που προανήγγειλε και σχεδιάζει το υπουργείο όχι μόνο θα αποδυναμώσει την επικουρική σύνταξη, αλλά θα πνίξει το Ταμείο. Ξέρετε πώς; Με τη μέθοδο του Παυσανία οδηγείται σε μαρασμό και απαξίωση! Ο Παυσανίας, όταν τον καταδίωκαν οι Σπαρτιάτες γιατί πήγε με τους Αθηναίους, κατέφυγε ικέτης στον ναό. Οι Σπαρτιάτες δεν τον σκότωσαν. Τον οδήγησαν όμως σε θάνατο φράζοντας τις πόρτες για να μην μπαίνει αέρας, του στέρησαν το νερό. Αυτό θα γίνει και με το Ταμείο μας.

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει ότι το Ταμείο δεν θα τροφοδοτείται με τις εισφορές των νέων εργαζομένων από την 1.1.2021. Κι όχι μόνο από τους νέους. Το νέο σχέδιο προβλέπει κίνητρα και για τους παλαιούς ασφαλισμένους, ώστε να μετακινηθούν προς τη νέα ιδιωτική ασφάλιση. Αρα, η συμμετοχή στο ΕΤΕΑΕΠ θα γίνει προαιρετική.

Ποιος θα καλύψει το κόστος της μετάβασης στην ιδιωτική σύνταξη;

Το ερώτημα αυτό απαντάται από τον ομότιμο καθηγητή Σ. Ρομπόλη, ο οποίος σε άρθρο του είχε επισημάνει ότι, με το σχέδιο μετάβασης, μέχρι το 2058 οι σημερινοί εργαζόμενοι ασφαλισμένοι θα έχουν γίνει συνταξιούχοι, αλλά βάσει του νέου σχεδίου της κυβέρνησης δεν θα υπάρχει κανένας εργαζόμενος για να εισφέρει πόρους προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι συντάξεις τους.

Γι’ αυτόν τον λόγο ο κρατικός προϋπολογισμός θα πρέπει να καταβάλει τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ για τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων.

Ήδη, από τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του νέου ιδιωτικού συστήματος το έλλειμμα που θα δημιουργηθεί θα είναι της τάξης των 450 εκ. ευρώ. Το έλλειμμα θα αυξάνεται συνέχεια όσο οι εργαζόμενοι που θα καταβάλουν εισφορές θα γίνονται όλο και λιγότεροι λόγω της «κλειστής ομάδας» των νεοεισερχόμενων στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα ατομικών λογαριασμών.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στο ΕΤΕΑΕΠ υπάρχουν 1.230.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι λαμβάνουν ετησίως 2,230 εκατομμ. ευρώ και 2.285.000 ασφαλισμένοι, οι οποίοι καταβάλουν ετησίως 2,350 εκατομμ. ευρώ εισφορές.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος