FOLLOW US: facebook twitter

H επίκαιρη πρόταση Μπαλαούρα για την πολυδιάστατη ανάπτυξη της Ολυμπίας

Ημερομηνία: 03-02-2020 | Συντάκτης:
-Ποιες είναι οι βασικές προτάσεις της μελέτης που κατάρτισε ο πρ. βουλευτής Ηλείας

Την αναγκαιότητα συνολικού αναπτυξιακού σχεδιασμού για την Αρχαία Ολυμπίας επαναφέρει στην επικαιρότητα ο πρώην βουλευτής Ηλείας, Μάκης Μπαλαούρας, με αφορμή την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα και την ειδική αναφορά του στα πλεονεκτήματα της περιοχής που πρέπει να αξιοποιηθούν.

Ο κ. Μπαλαούρας έχει καταρτίσει εδώ και καιρό ολοκληρωμένη μελέτη, την οποία παρουσίασε πέρυσι στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας, με στόχο τη δραστική αναβάθμιση της εικόνας της περιοχής, την ένταξή της σε τροχιά ανάπτυξης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Το πλάνο του έχει στο κέντρο την Ολυμπία ως παγκόσμιο θησαυρό, προβλέποντας την αναβάθμιση της Αρχαίας Ολυμπίας σε επίπεδο βασικών υποδομών, πρόσβασης, πολεοδομίας, πολιτισμού, αθλητισμού, ακαδημαϊκού και διεθνούς προβολής μέσα από την αξιοποίηση κάθε πλουτοραγωγικής πηγής και τον σεβασμό του περιβάλλοντος και της ιστορίας του τόπου.

Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε τη βελτίωση των βασικών οδικών αξόνων που συνδέουν την Ολυμπία με τις άλλες πόλεις της Πελοποννήσου και εξασφαλίσουν βελτιωμένη σύνδεση με λοιπούς μείζονες αρχαιολογικούς χώρους εντός και εκτός Ηλείας, καθώς και την άνετη πρόσβαση στη θάλασσα και στα Ιαματικά  Λουτρά του Καϊάφα. Όπως τόνισε, πρέπει να επιταχυνθεί η κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος και μελέτη του υπόλοιπου τμήματος της Ολυμπίας Οδού (Πύργος – Ολυμπία), η κατασκευή του εγκάρσιου δρόμου Πύργος – Ολυμπία – Βυτίνα – Τρίπολη, που είχε οραματιστεί ο Ελευθέριος Βενιζέλος προκειμένου να συνδέσει τους αρχαιολογικούς χώρους Ολυμπίας – Επιδαύρου – Μυκηνών και να συντομευθεί η απόσταση της Ολυμπίας από την Αθήνα. Για το έργο αυτό, τόνισε ότι έχει ήδη ξεκινήσει μελέτη ύψους 3, 9 εκατ. ευρώ.

Στη μελέτη περιλαμβάνεται ειδική αναφορά στο έργο που ενώνει τον Κυπαρισσιακό Κόλπο με την Ολθυμπία, καθώς θα συντομεύσει την πρόσβαση των επισκεπτών στις παραλίες του Κάτω Σαμικού, του Καϊάφα και της Ζαχάρως, παρατείνοντας την παραμονή τους στην περιοχή.

«Στις συναντήσεις μου με τον Χρ. Σπίρτζη βρήκα θετική ανταπόκριση. Σχημάτισε και ολοκλήρωσε τον φάκελο με οριστική μελέτη οδοποιίας, γεωλογικές και υδραυλικές μελέτες, μελέτες κόμβων καθώς και έγκριση της ΜΠΕ από την ΕΥΠΕ. Το έργο θα έχει ως αφετηρία την Εθνική οδό Πύργου –  Αρχαίας Ολυμπίας (διασταύρωση Πλατάνου) και θα καταλήγει στην Εθνική οδό Πύργου – Κυπαρισσίας (πλησίον Καλλικώμου) με μήκος 10, 4 χλμ.

Εκτός από τους οδικούς άξονες, ο Μάκης Μπαλαούρας αναφέρθηκε στην ουσιαστική επαναλειτουργία του σιδηρόδρομου Αθήνα-Πάτρα-Πύργος-Καλαμάτα και στη μετατροπή του Κατακόλου σε home port λιμάνι κρουαζιέρας με τον παραλληλο σχεδιασμό ημερήσιας κρουαζιέρας που θα ενώνει την Ηλεία με τα Ιόνια Νησιά και ους Δελφούς,  καθότι έχει υποβληθεί επενδυτική πρόταση ύψους  50 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, θέτει και την αδειοδότηση για υδροπλάνα, αλλά και την αξιοποίηση του αεροδρομίου Επιταλίου μετά τη σχετική αδειοδότηση από τον Χρ. Σπίρτζη.

Ανάπτυξη σύγχρονων τάσεων τουρισμού

Στη μελέτη του ο Μάκης Μπαλαούρας επισημαίνει τις νέες τάσεις τουριστικής ανάπτυξης που πρέπει να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν, για να καθιερωθεί η Ηλεία ως ελκυστικός προορισμός και να απορροφήσει στο έπακρο το  τουριστικό ρεύμα.

Τέτοιες τάσεις είναι  ο Πολιτιστικός τουρισμός, οι  Θεματικοί περίπατοι, με άξονα τις αρχαιότητες της ευρύτερης περιοχής (Αρχαία Ολυμπία, Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσεία Αρχαίων και Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, Ήλιδα, Επικούρειος, Μεσσήνη), ενώ αντίστοιχος θεματικός περίπατος με αναφορά στον Μεσαίωνα θα μπορούσε να συγκροτηθεί με επίκεντρο το Χλεμούτσι και τα άλλα μεσαιωνικά μνημεία της Ηλείας.

Επιπλέον, ο Ανασκαφικός τουρισμός, ο Ιαματικός τουρισμός/θερμαλισμός-Τουρισμός υγείας και ευεξίας, ο Αγροτουρισμός που προωθούν την προστασία του περιβάλλοντος και προσφέρουν θετικές εμπειρίες για γνωριμία με την ύπαιθρο, τις παραδοσιακές καλλιέργειες και τα προϊόντα της, συνιστούν πρόσφορο πεδίο δραστηριοτήτων.

Σημαντική είναι και η πρόταση για τον φυσιολατρικό-περιβαλλοντικό τουρισμό και  τον τουρισμό δραστηριοτήτων, με σημεία αναφοράς τον Καϊάφα, το  δρυοδάσος της Φολόης και τους καταρράκτες της Νεμούτας, αλλά και τοπία σε μεγαλύτερη απόσταση από την Αρχαία Ολυμπία, όπως το Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου-Στροφυλιάς, με το παραθαλάσσιο δάσος του, το φαράγγι και οι καταρράκτες της Νέδας, το παραλιακό δάσος της  Ζαχάρως, οι Θίνες του Βαρθολομιού, η τεχνητή λίμνη του φράγματος Πηνειού, κατάλληλου για περιπατητικό, ποδηλατικό τουρισμό σε μια απόλυτου κάλλους περιοχή, αναξιοποίητη πάνω από 50 χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται η δημιουργία διεθνούς ναυταθλητικού κέντρου, για το οποί εντάχθηκε μελέτη 3,5 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από το Υπ. Οικονομίας.

Προνομιακό χώρο δράσης αποτελούν επίσης ο Συνεδριακός τουρισμός, με τη διοργάνωση συνεδρίων και διεθνών εκθέσεων σε περιοχές που προσφέρουν και άλλες δυνατότητες, ο Εκπαιδευτικός τουρισμός με την υλοποίηση ειδικών σεμιναρίων σε τουρίστες, αναφορικά με τομείς στους οποίους η Ελλάδα έχει εξαιρετική απόδοση, όπως φιλοσοφία, θέατρο, ο θρησκευτικός τουρισμός, αφού στην Ηλεία καταγράφονται πολλά σημαντικά θρησκευτικά μνημεία, ο θαλάσσιος τουρισμός (κρουαζιέρας, γιώτινγκ κ.ά.) και ο γαστρονομικός τουρισμός, με επισκέψεις σε μονάδες-εργαστήρια παραγωγής και μεταποίησης τοπικών προϊόντων (παραδοσιακά ελαιοτριβεία, αγροκτήματα, αμπελουργικές ζώνες, οινοποιεία, εργαστήρια).

Ο Μάκης Μπαλαούρας στην πρότασή του αναλύει και τη διαχείμαση σε τουριστικές κατοικίες, η οποία αφορά το τμήμα των επισκεπτών που ενδιαφέρεται να ζει μεγάλο μέρος του χρόνου σε προορισμό διαφορετικό από τον τόπο κατοικίας του. Για την κάλυψη αυτής της ανάγκης προτείνεται η ανάπτυξη ενιαίου χώρου τουριστικών κατοικιών στην Αρχαία Ολυμπία ως αναπόσπαστου τμήματος των ευρύτερων τουριστικών συγκροτημάτων. Η ανάπτυξη θα είναι ήπια, με υψηλές προδιαγραφές και προστιθέμενη αξία και να προσανατολίζεται στην προσέλκυση τουριστών εύπορης εισοδηματικής τάξης. Πρόκειται για μία αγορά ιδιαίτερα ελκυστική, εφόσον εκτιμάται ότι περισσότεροι από ένα εκατ. Ευρωπαίοι θεωρούν την Ελλάδα ως υποψήφιο προορισμό δεύτερης κατοικίας.

Ως τέτοιο παράδειγμα οικισμού περιγράφει το «ΟΛΥΜΠΙΑ- Ermisvillage», που προβλέπει την κατασκευή και τη λειτουργία οικισμού σε χώρο περίπου 800-900 στρέμματα,  με προδιαγραφές ελληνικού χωριού που θα συνδυάζει τη διαχείμαση και τις διακοπές, παράλληλα με οργάνωση παρουσιάσεων και συζητήσεων σε θέματα ιστορίας, τέχνης, πολιτισμού, αρχαιολογίας, κινηματογράφου, φωτογραφίας, εναλλακτικής ιατρικής, γεωπονικής.

Αποτέλεσμα εικόνας για temple of hera

Σχέδιο σύγχρονης προβολής και ανάδειξης

Η πρόταση του κ. Μπαλαούρα λαμβάνει υπόψη πολύ σοβαρά και την προβολή της Αρχαίας Ολυμπίας, μέσα από την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων, όπως η ίδρυση στούντιο για ταινίες, δεδομένου ότι  η ιστορία της Ολυμπίας και η ομορφιά της γύρω περιοχής, τα παλιά κτίρια και οι καλές καιρικές συνθήκες συνθέτουν ισχυρό κίνητρο για τους  παραγωγούς ώστε να επιλέξουν την Ολυμπία. Η δημιουργία Στούντιο μπορεί να περιλαμβάνει δημιουργία διεθνούς Σχολής Κινηματογράφου. Την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού θα ενισχύσει η ίδρυση Διεθνούς Κέντρου της UNESCO στην Αρχαία Ήλιδα, για την προώθηση των Ολυμπιακών αξιών υπό την αιγίδα της UNESCO στην  περιοχή της Αρχαίας Ήλιδας, πρωτοβουλία που ανέλαβε ο ίδιος.

Πολεοδομική αναβάθμιση και Biennale

Για να υλοποιηθούν όλες αυτές οι προτάσεις, είναι αναγκαίο να σταματήσει η πολεοδομική αταξία του χωριού της Αρχαίας Ολυμπίας, με την  ολοκλήρωση και άμεση εφαρμογή του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της, με στόχο τη βελτίωση της ελκυστικότητας του χωριού. Επιπλέον ο Μάκης Μπαλαούρας προτείνει τη δημιουργία ενός θεματικού πάρκου, μιας Biennale για τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες και τη συμμετοχή της παγκόσμιας κοινότητας σε αυτούς. Στον επιλεγμένο χώρο, μπορούν να διατεθούν χώροι σε κάθε χώρα που έχει συμμετάσχει στους Αγώνες, κατά το πρότυπο των «θησαυρών» που έφτιαχναν οι αρχαίες ελληνικές πόλεις στην Ολυμπία. Εκεί κάθε χώρα με δικά της έξοδα μπορεί να κατασκευάσει το δικό της «κτίριο», εντός προδιαγραφών, όπου θα τοποθετήσει τους «θησαυρούς» της. Αυτός ο χώρος θα αποτελέσει μοναδικό σημείο συγκέντρωσης όλων των πολιτισμών.

Αποτέλεσμα εικόνας για αρχαια ολυμπια ναοσ ηρασ

Εκπαιδευτικές και αθλητικές συνέργειες

Απαραίτητη θεωρείται η επαναλειτουργία της Σχολης ΤΕΦΑΑ, για να συνδεθεί και με την Ολυμπία, ώστε να ενταχθούν στη διδασκαλία Ολυμπιονίκες και προπονητές. Ενδεικτικά οι κατευθύνσεις σε μεταπτυχιακό επίπεδο μπορεί να είναι: Αθλητιατρική, Αθλητική Δημοσιογραφία, Διατροφή Αθλητών, Προπονητική, Dopping, Αθλητικό Δίκαιο, Αθλητικός Τουρισμός και Αναψυχή, Αθλητισμός και Επιστημονική Υποστήριξη, Νέα Αθλήματα, Άθληση μη πρωταθλητών. Επίσης, προτείνεται η αξιοποίηση της Ολυμπίας και από τη σχολή Μουσειολογίας για τη συντήρηση αρχαιοτήτων και ολοκλήρωση των αρχαιολογικών ανασκαφών, με την κατάρτιση στοχευμένων προγραμμάτων κλασικών σπουδών σε συνεργασία και με επιφανή ξένα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Το συγκεκριμένο πλάνο προβλέπει πολιτιστικές, αθλητικές, εκπαιδευτικές υποδομές και θεσμούς όπως η Ποιητική-Πολιτιστική   Ολυμπιάδα, που θα διεξάγεται σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, κυρίως στην Αρχαία Ολυμπία, στον Επικούριο και στην Ήλιδα. Για την πραγματοποίησή της θα επιδιωχθεί η συνεργασία με την UNESCO, το Συμβούλιο της Ευρώπης και άλλους διεθνείς οργανισμούς. Στόχος της πρότασης είναι και η ίδρυση  Ίδρυση φορέα «Taskforce» ειδικής αποστολής, όπως συστάθηκε για την «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.», προκειμένου να επιδιωχθεί η κατά προτεραιότητα συντονισμένη και ταχύρρυθμη υλοποίηση των αναγκαίων έργων της Ολυμπίας.

Ενδιαφέρον έχει και η σύσταση της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνας, για την «κατ’ εξαίρεση των διοικητικών περιορισμών για την αξιοποίηση της ιστορικής κληρονομιάς, της αστικής αρχιτεκτονικής, της ποιότητας ζωής στην πόλη, την ενίσχυση της συμβολής του πολιτισμού». Στην ίδια λογική προτείνεται και ο διορισμός διεθνούς φήμης προσωπικοτήτων εν είδει Πρυτανείου, όπως το αρχαίο αποτελούσε το κέντρο της πολιτικής ζωής του ιερού και το κέντρο διοίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σήμερα ως φορέας συμβουλευτικός από διεθνείς προσωπικότητες ως πρέσβεις της Αρχαίας Ολυμπίας, όπως  οι ηθοποιοί Τομ Χάνκς, Zιλιέτ Μπινός, βραβευμένη με Όσκαρ, η Άντζελα Ντέιβις, σύμβολο αντίστασης, διανοούμενη, φεμινίστρια. Ο ΕτιένΜπαλιμπάρ, φιλόσοφος και ο Εντγκάρ Μοράν, κοινωνιολόγος. Ο ΠατρίκΛεΥαρίκ, διευθυντής της εφημερίδας L’ HUMANITΕ.  Από την Ελλάδα: Νάνος Βαλαωρίτης, αντιστασιακός, λογοτέχνης, διανοούμενος, ποιητής, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, κοινωνιολόγος, πανεπιστημιακός.

Αποτέλεσμα εικόνας για ανοιξη ελλαδα

Επαναφορά του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας σε Καποδιστριακό

Ο σημερινός Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, όπως και η πλειοψηφία των «Καλλικρατικών» Δήμων έγινε χωρίς την εξασφάλιση προσβασιμότητας. Οι μεγάλες αποστάσεις, και μάλιστα σε προβληματικούς δρόμους, δημιουργούν προβλήματα κακής διοίκησης και προτεραιοτήτων ανάπτυξης. Για τον λόγο αυτό, προτείνει την επαναφορά του «Καποδιστριακού» Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και σύσταση ενός ενιαίου Δήμου, με τη συνένωση των Δημοτικών Ενοτήτων Λασιώνος, Λάμπειας και Φολόης. Η πρόταση αυτή στηρίζεται στην ιδιαιτερότητα των Ενοτήτων, όπου και εκεί πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις για την ανάδειξη του φυσικού κάλλους, της ιστορικότητας και της παραγωγικής τους συγκρότησης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος