FOLLOW US: facebook twitter

«Η επαφή με τα παιδιά ανανεώνει την πίστη σου στην Ελπίδα»!

Ημερομηνία: 04-05-2023 | Συντάκτης:

Ο Ηλείος δημοσιογράφος και συγγραφέας προσκεκλημένος στο δημοτικό σχολείο Σκουροχωρίου μίλησε με τους μαθητές για τον «Παππού στο τζάκι» τη δημοσιογραφία και τη συγγραφή

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Λένε πώς τα παιδιά είναι οι καλύτεροι αναγνώστες μα και οι αυστηρότεροι κριτές, γι αυτό και πάντα μια αληθινή συζήτηση και επαφή μαζί τους αποτελεί μεγάλη πρόκληση για έναν συγγραφέα που αντιλαμβάνεται ότι έχει περισσότερα να πάρει παρά να δώσει επιχειρώντας να «σκάψει» στον δικό τους κόσμο, φεύγοντας έτσι σοφότερος. Αυτή μάλλον ήταν και η αίσθηση που άφησε στον Ηλείο δημοσιογράφο και συγγραφέα Δημήτρη Τερζή η συνάντηση και ζεστή κουβέντα που είχε με τους μαθητές της Ε΄και ΣΤ΄τάξης του δημοτικού σχολείου Σκουροχωρίου, όταν προ ημερών αποδέχθηκε με χαρά την πρόσκληση της δασκάλας τους Ζέτας Αδαμοπούλου και του εκπαιδευτικού προσωπικού να επισκεφθεί το σχολείο τους και να μιλήσει με τα παιδιά, με αφορμή την παρουσίαση στον Πύργο του τέταρτου βιβλίου του «Ο παππούς στο τζάκι και άλλες ιστορίες».

Αφού ξεπέρασαν αμφότεροι την φυσιολογική αμηχανία και το «μάγκωμα» της πρώτης επαφής τους, ο «πάγος» έσπασε στο πεντάλεπτο μόλις, τα παιδιά αποδείχθηκαν πραγματικά θησαυρός βομβαρδίζοντας το συγγραφέα με δεκάδες εύστοχες ερωτήσεις, για το βιβλίο του, για τον ρόλο του δημοσιογράφου, για το πώς κάποιος μπορεί να γίνει συγγραφέας, για το τι τον εμπνέει στις ιστορίες του. Βεβαίως και οι απαντήσεις που έδιναν οι μαθητές στις ερωτήσεις του Δημήτρη Τερζή ήταν πραγματική αποκάλυψη, η ωριμότητά τους ήταν εκπληκτική και σύντομα δημιουργήθηκε μεταξύ τους μια σχέση λατρείας χωρίς υπερβολή. Ο συγγραφέας προσπάθησε από την πλευρά του να μεταφέρει στα παιδιά εικόνες και σκέψεις που θα τα έκαναν να αντιμετωπίσουν με περισσότερο θάρρος και αισιοδοξία ακόμη και στιγμές στη ζωή που είναι εκ των πραγμάτων δύσκολες, μεταφέροντας μηνύματα χαράς και αισιοδοξίας. Μάλιστα κατά την διάρκεια της κουβέντας τους, έκαναν κατά έναν τρόπο πράξη τη ρήση του Νίκου Καζαντζάκη «έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα» δημιουργώντας τη δική τους ζωγραφιά για τον «Παππού στο τζάκι» την οποία πρόσφεραν με χαρά στον Δημήτρη Τερζή.

Ο ίδιος μιλώντας γι αυτήν την όμορφη εμπειρία που είχε με τους μαθητές τόνισε ότι « 25 χρόνια στη δημοσιογραφία, απέναντι σε πολιτικούς, επιχειρηματίες, λογιών λογιών ανθρώπους για να φτάσουμε στο σήμερα και απέναντι στο πιο δύσκολο κοινό που υπάρχει. Τα παιδιά! Είχα την τιμή να με δεχθούν οι μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό του Δημοτικού Σχολείου Σκουροχωρίου και να περάσουμε μαζί κάπου 45 λεπτά που κύλησαν σα νεράκι συζητώντας για τη δημοσιογραφία και την συγγραφή.
Το ευχαριστώ μου είναι λίγο και το χειροκρότημα πάει στα παιδιά και στις δασκάλες τους. Κάτι τέτοια ανανεώνουν την πίστη σου στην Ελπίδα»

Μάλιστα, ο Δημήτρης Τερζής τους υποσχέθηκε την επόμενη μέρα να πάει πάλι στο δημοτικό Σκουροχωρίου και βεβαίως το έκανε, για να αφήσει βιβλία που διάβαζε όταν ήταν παιδί για τη βιβλιοθήκη του σχολείου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος