FOLLOW US: facebook twitter

Η εορτή των Υγειονομικών Συλλόγων Ηλείας, στον Ι. Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Πύργου. 

Ημερομηνία: 02-11-2022 | Συντάκτης:

Τους λαοφιλείς Ιατρούς και Μάρτυρες της Ορθοδοξίας, Κοσμά και Δαμιανό εκ της Ασίας, εόρτασαν με Εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και τις δέουσες τιμές που αρμόζουν για την ενάρετη ζωή τους, καθώς επίσης και την ανιδιοτελή προσφορά τους, προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο, οι Υγειονομικοί Σύλλογοι του Πύργου και της Ηλείας, κατά το διήμερο 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου 2022. Επίκεντρο του διήμερου της λατρείας του Θεού και τιμής προς το σεπτό ζεύγος των αυταδέλφων Αγίων Αναργύρων, ήταν ο Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, ένθα ευρίσκεται τεθησαυρισμένη η Ιερή Εικόνα, έργο του μεγάλου αγιογράφου Θεόκλητου Τσαλπατούρου, που αγιογραφήθηκε το έτος 1876. 

Την Δευτέρα 31η Οκτωβρίου παραμονή της εορτής, κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό προεξήρχε και ομίλησε εποικοδομητικά αναφερόμενος εκτενώς στον βίο των Αγίων Αναργύρων και στα πνευματικά τους χαρίσματα, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Κύριλλος Χατζηχαραλάμπους, πλαισιωμένος από τους Αιδεσιμοτάτους π. Γρηγόριο Πάπαρη, π. Αθανάσιο Αγγελόπουλο, π. Παναγιώτη Αγγελόπουλο και τον οικείο Εφημέριο π. Νικόλαο Κατσηδήμα. Την Τρίτη1η Νοεμβρίου ανήμερα της εορτής, ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Ηλείας κ.κ. Γερμανός και Τοποτηρητής, συνεπικουρούμενος από τους Αιδεσιμοτάτους  π. Αυγερινό Τσουκαλά, π. Ρωμανό Καββαθά, τον οικείο Εφημέριο και τον Ιερολογιότατο Διάκονο π. Βασίλειο Σμέρο χοροστάτησε στον Όρθρο, τέλεσε την Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και ευλόγησε του προσφερθέντες άρτους, κηρύσσοντας παράλληλα τον Θείον Λόγον. Παρέστησαν ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου και Ολυμπίας κ. Χρήστος Γιαννικούλης,  ο Ταμίας του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηλείας κ. Διονύσιος Γάσπαρης, η γενική Γραμματέας του προαναφερομένου Συλλόγου κ. Αικατερίνη Μουστάκη, ο εκπρόσωπος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας κ. Δημήτριος Καραμάνης, ο Δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος και ο Διοικητής του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Ηλείας κ. Σπύρος Πολίτης,  τους οποίους μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Εφημέριος και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, δεξιώθηκαν στο Ενοριακό κέντρο του Ναού. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το διήμερο των λατρευτικών εκδηλώσεων φιλακόλουθοι Χριστιανοί εκ της Ενορίας, αλλά και εκ της πόλεως του Πύργου, σε ατμόσφαιρα θρησκευτικής κατάνυξης και πνευματικής περισυλλογής,  προσήλθαν ταπεινοί προσκυνητές, προκειμένου να προσκυνήσουν την Ιερή Εικόνα και να ζητήσουν τις πρεσβείες και την βοήθεια των εορταζομένων Αγίων, οι οποίοι αξιοποίησαν τα Ιατρικά χαρίσματα που τους έδωσε ο Θεός, προσφέροντας αυτά πλουσιοπάροχα και μάλιστα με ανιδιοτέλεια, στους συνανθρώπους τους. 

Οι Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός, σπούδασαν την Ιατρική επιστήμη, με φιλοπονία και επιμέλεια γενόμενοι άριστοι Ιατροί, παράλληλα όμως άνοιξαν την νεανική τους καρδιά δέχθηκαν το Φως του Ιερού Ευαγγελίου! Καλλιέργησαν αρετές και κυρίως την θυσιαστική αγάπη και έγιναν διάκονοι των πονεμένων και των ασθενών, κάνοντας πράξη τον λόγο του Ευαγγελίου: «ασθενούντας θεραπεύετε, δωρεάν ελάβετε δωρεάν δότε». Οι Άγιοι Ανάργυροι, οι Ια­τροί και θαυ­ματουργοί, που θε­ρά­­­πευαν όχι μόνο εν ζωή τις ασθέ­νει­ες των συγχρόνων τους ανθρώ­πων, αλλά συνε­χίζουν και μετά θάνατον να θαυματουρ­γούν και να θεραπεύουν όσους τους επικαλούνται με ευλάβεια.  Επίσης μας δίνουν το μήνυμα ακόμη και σήμερα που ευρισκόμαστε σε σύγχυση λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορωνοϊού, ότι οφείλουμε να υπακούμε χωρίς ενδοιασμούς στις υποδείξεις της Ιατρικής και Επιστημονικής Κοινότητας. Διότι η Πίστη δεν αναιρεί την Επιστήμη ούτε η Επιστήμη την Πίστη. Στην Αγία Γραφή, ο Θεός μιλάει ξεκάθαρα για την Ιατρική επιστήμη και για τους Ιατρούς, τους οποίους πρέπει να τιμούμε ιδιαίτερα εμείς οι άνθρωποι. Οι άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός θα πρέπει όμως να αποτελούν τρανό παράδειγμα προς μίμηση και για τον Ιατρικό κόσμο, κυρίως σήμερα που η ανθρωπότητα νοσεί υπερβολικά και έχει αποστασιοποιηθεί από τον Θεόν διότι οι προστάτες τους, μέσα από την επιστήμη της Ιατρικής διακόνησαν πρώτα το θέλημα του Θεού και μετά την “εικόνα του Θεού”, τον Άνθρωπο και μάλιστα ανιδιοτελώς! Στην σημερινή μάλιστα κοινωνία που κατά το πλείστον οι άνθρωποι είναι πονεμένοι και αισθάνονται αβάσταχτη μοναξιά αλλά και κατάθλιψη, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν Ιατροί και γενικότερα άνθρωποι, οι οποίοι να εμφορούνται από το αγαπητικό και θυσιαστικό πνεύμα των εορταζομένων Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, που εξασκούσαν την Ιατρική επιστήμη ως διακονία Φιλανθρωπίας προς τον Πλησίον!  

 Πρεσβυτέρου Νικολάου Κατσηδήμα. 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος