FOLLOW US: facebook twitter

Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών για τη δυσλειτουργία της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Πύργου

Ημερομηνία: 15-03-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Υγεία

Με ιδιαίτερη ανησυχία τους τελευταίους μήνες γινόμαστε μάρτυρες της « συνειδητής  αδιαφορίας » της Διοίκησης του ΓΝ Ηλείας όσον αφορά την διασφάλιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες του νομού Ηλείας, με αποκορύφωμα την επισφαλή λειτουργία της Παθολογικής κλινικής της Ν.Μ.Πύργου.

Από τον Δεκέμβριο του 2018, μετά την σιωπηλή αναστολή λειτουργίας της Παθολογικής κλινικής τη ΝΜ Αμαλιάδας , η Παθολογική κλινική της ΝΜ Πύργου βρίσκεται σε συνθήκες  καθημερινής υπερπληρότητοςμε αποκορύφωμα την 4 Μαρτίου που νοσηλεύονταν στον Νοσοκομείο μας 70 παθολογικοί ασθενείς σε μια συνήθη δύναμη 42 κλινών, την ίδια ώρα που από μηνός περίπου δεν έχει σημειωθεί εισαγωγή στην Παθολογική κλινική της ΝΜ Αμαλιάδας, η οποία με δυναμικότητα 33 κλινών δεν νοσηλεύει πλέον κανέναν ασθενή!!!.  Για να καλυφθεί ο υπερβολικά αυξημένος αριθμός νοσηλευομένων ασθενών οι πεντάκλινοι θάλαμοι της Παθολογικής κλινικής μετατράπηκαν σε εξάκλινοι , ασθενείς και συνοδοί στοιβάχτηκαν και εξακολουθούν να στοιβάζονται σε λίγα τετραγωνικά με πλήρη απαξίωση της ιδιωτικότητας της προσωπικότητάς τους, αλλά η Διοίκηση μπορεί να θριαμβολογεί γιατί «αντέξαμε και δεν βγάλαμε ράντζα στους διαδρόμους»!!! Βεβαίως Κύριοι της Διοίκησης, δεν βγάλαμε ράντζα στους διαδρόμους, γιατί τα κρύβουμε  στους θαλάμους!! Εκεί θα τα βρει  όποιος θέλει να τα φωτογραφήσει,κύριε Διοικητά.. Όλα για το θεαθήναι… Και όσοι ασθενείς περισσεύουν και είναι πολλοί,  φιλοξενούνται σε άλλες κλινικές (χειρουργική, ορθοπεδική, ουρολογική και καρδιολογική), ανάμεσα σε ασθενείς υψηλού κινδύνου με τον κίνδυνο αμφοτερόπλευρης μετάδοσης λοιμώξεων και ανθεκτικών  μικροβίων, κάτι που δυστυχώς δεν αποφεύχθηκε. Άλλοι ασθενείςφιλοξενούνται για μέρες στην Βραχεία νοσηλεία και άλλοι ταλαιπωρούνται παραμένοντας νοσηλευόμενοι στο ΤΕΠ πάνω σε εξεταστικά φορεία,  αναμένοντας την εύρεση κενής διαθέσιμης κλίνης με συνεπακόλουθο την συμφόρηση του τμήματος επειγόντων περιστατικών. Όσοι συμπολίτες μας το τελευταίο διάστημα, λόγω και της αυξημένης νοσηρότηταςσυνεπεία της εποχικής γρίπης, χρειάζονται άμεση ιατρική βοήθεια και βρίσκονται στο ΤΕΠ είναι  μάρτυρες πολύωρης αναμονής που αγγίζει  και τις 12 ώρες και τριτοκοσμικών συνθηκών παροχής υπηρεσιών. Η απόφαση του διοικητή της 4ης Μαρτίου να λειτουργήσει τους δύο κλειστούς θαλάμους, δυναμικότητας συνολικά 10 κλινών, στον τρίτο όροφο, η οποία αποσυμφόρησε  προσωρινά τις άλλες κλινικές του νοσοκομείου, γρήγορα ανακλήθηκε λόγω της αδυναμίας στελέχωσης  τους με το απαιτούμενο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Για την στελέχωση τους, με αυταρχικό τρόπο εκ μέρους της διοίκησης ο οποίος έχει καταγγελθεί και από το σωματείο των εργαζομένων,  μετακινήθηκε προσωπικό δημιουργώντας προβλήματα σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου  και εξαντλώντας τις αντοχές του ήδη κουρασμένου νοσηλευτικού προσωπικού με την ανάκληση  ρεπό και αδειών.  Την ίδια ώρα, ένας εφημερεύων ειδικευμένος ιατρός, άυπνος τις περισσότερες φορές για πάνω από 35 ώρες, τρέχειπάνω κάτω σε τρείς ορόφους προσπαθώντας να ‘τετραγωνίσει τον κύκλο’ και να προσφέρει σωστές και έγκαιρες ιατρικές φροντίδες σε όλους τους νοσηλευόμενους και άλλους τόσους ασθενείς του τμήματος επειγόντων περιστατικών.

Η κατάσταση γνωστή στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, αλλά  δεν ιδρώνει το αυτί κανενός .Το πάμε όσο πάει… και ο Θεός βοηθός… Και όταν συμβεί η στραβή , γιατί θα συμβεί, μιας και η κόπωση  σωματική και ψυχική για όλους εμάς που βιώνουμε αυτή την κατάσταση εκ των έσω είναι τεράστια,  οι ιθύνοντες θα νίψουν  τας χείρας τους , ως άλλοι πόντιοι Πιλάτοι. Αρκούν δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο και στο FBγια την υψηλή αποτελεσματικότητα και τους ευχαριστημένους ασθενείς και το πρόβλημα λειτουργίας της παθολογικής κλινικής και κατά συνέπεια και όλης της ΝΜ Πύργου κρύβεται κάτω από το χαλί….

Και ερωτούμε:

-Υπάρχει πράγματι  άτυπη απόφαση αναστολής της λειτουργίας της παθολογικής κλινικής της ΝΜ Αμαλιάδας; Αν όχι γιατί δεν γίνονται εισαγωγές εδώ και ένα μήνα;  Και με ποιον τρόπο θα «διατηρήσετε όρθιες και τις δύο κλινικές με σεβασμό στην ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού»,όταν σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα του νομού Ηλείας υπηρετούν συνολικά  πέντε μόνιμοι ειδικευμένοι παθολόγοι οι οποίοι  με την προσθήκη του διευθυντή παθολόγου του ΚΥ Ανδρίτσαινας, ο οποίος συνεπικουρεί με 4 εφημερίες, μπορούν να εξασφαλιστούν βάση του ισχύοντος νομικού πλαισίου των 6εφημεριών ανά μήνα,μόνο 34 ημέρες εφημερίας και για τις δυο παθολογικές κλινικές; Απλά μαθηματικάκύριοι της διοίκησης και δενσας βγαίνουν!!

-Και δεν είναι μόνο οι εφημερίες!Ποιος θα έχει την φροντίδα και την επίβλεψη των ασθενών τις μέρες της μη εφημέρευσης της εκάστοτε νοσηλευτικής μονάδας; Είναι δυνατόν να νοσηλεύονται παθολογικοί, χειρουργημένοι και ορθοπεδικοί ασθενείς και η παρακολούθηση τους να ανατίθεται σε έναν ανειδίκευτο αγροτικό ιατρό ή σε ιατρό άλλης προς το αίτιο νοσηλείας του ασθενούς ειδικότητας, όπως συμβαίνει με την ΝΜ Αμαλιάδας; Αυτή την ποιότητα παροχής υγείας επιθυμείται για τους συμπολίτες μας;

-Τι κάνατε όλο αυτό το διάστημα για να εξασφαλίσετε την πρόσληψη του απαιτούμενο αριθμό ιατρών που θα καλύψουν και τις δύο παθολογικές κλινικές;  Βάση των οργανογραμμάτων στην Παθολογική κλινική της ΝΜ Πύργου θα έπρεπε να υπηρετούν  επτά ειδικευμένοι και οκτώ ειδικευόμενοι ιατροί και στην ΝΜ Αμαλιάδας τέσσερις ειδικευμένοι και έξι ειδικευόμενου ιατροί. Σήμερα και οι δύο παθολογικές κλινικές στελεχώνονται από πέντε ειδικευμένους και τέσσερις ειδικευόμενους ιατρούς, γεγονός που αναδεικνύει την αδυναμία λειτουργίας και των δύο κλινικών υπό τις παρούσες συνθήκες. Και δεν μιλάμε για την αύξηση των αναγκών όταν τίθεται το θέμα κάλυψης και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

Τα προβλήματα λειτουργίας της παθολογικής κλινικής  είναι μόνο το κερασάκι στην τούρτα της ΝΜ Πύργου. Η Μονάδα τεχνητού νεφρού  στα όρια της αντοχής της για ότι σημαίνει αυτό για τους εκατοντάδες αιμοκαθαρόμενους  ασθενείς , η Ορθοπεδική κλινική  μετά την μετακίνηση των δυο μόνιμων ιατρών δεν εφημερεύει καθημερινώς , η Ουρολογική κλινική  υποστελεχωμένη, η Γ υναικολογική κλινική και το παιδιατρικό τμήμα-μοναδικές κλινικές στον νομό Ηλείας -τα ίδια, στηρίζονται στο φιλότιμο και στη υπερεφημέρευση των γιατρών τους, η Αιμοδοσία καλύπτεται από δυο μόνο γιατρούς και λίγο νοσηλευτικό προσωπικό , ενώ μεταγγίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών της Ηλείας , το Μικροβιολογικό εργαστήριο δεν εφημερεύει καθημερινά, το Ακτινολογικό τμήμα με τον απαρχαιωμένο αξονικό τομογράφο δεν μπορεί να λειτουργήσει καθημερινά  χωρίς και την συνδρομή και των ακτινολόγων της ΝΜ Αμαλιάδας .Το ΤΕΠ…πονεμένη ιστορία, ένα χρόνο μετά την προκήρυξη ακόμα περιμένουμε τους δύο μόνιμους ιατρούς. Όσο για την αυτονομία του.. έχουμε δρόμο ακόμα…. Σε όλα τα τμήματα γιατροί κουρασμένοι, σωματικά και ψυχικά εξαντλημένοι,  στους οποίους χρωστάτε ρεπό και κανονικές άδειες από έτη.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!!!!

Απαιτούμε άμεσες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ΤΩΡΑ.

Μέχρι τότε, κύριοι της Διοίκησης , της 6ης ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείαςκαλείστε να εξασφαλίσετε την εύρυθμη και έννομη λειτουργία ενός τουλάχιστον νοσοκομείου στον νομό Ηλείας που να διαθέτει την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή με την μεταφορά και την ενσωμάτωση σε αυτό ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, έτσι ώστε  οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες της Ηλείας να είναι αυτές που τους  αρμόζουν. Και αυτό το νοσοκομείο την δεδομένη χρονική στιγμή δεν μπορεί να είναι άλλο από την ΝΜ Πύργου.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                     Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ                       ΡΟΥΜΠΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος