FOLLOW US: facebook twitter

Η ΕΛΜΕ για την τηλεκπαίδευση στην Ηλεία: Η πραγματικότητα δίνει την απάντηση… στο Υπ. Παιδείας

Ημερομηνία: 17-11-2020 | Συντάκτης:

Στη δεύτερη αναστολή της δια ζώσης διδασκαλίας και στα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει αναφέρεται η ΕΛΜΕ Ηλείας,  παραθέτοντας στοιχεία από την πρώτη εβδομάδα τηλεκπαίδευσης στους Ηλείους μαθητές.

Όπως τονίζουν από τα στοιχεία που συλλέξανε από τα σχολεία της Ηλείας προκύπτουν τα εξής:

  • Ενώ η Υπουργός Παιδείας διεμήνυε αλαζονικά στα ΜΜΕ ότι όλα είναι έτοιμα, η πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης δεν άντεξε την πρώτη μέρα ούτε δύο διδακτικές ώρες. Τα ίδια προβλήματα συνεχίστηκαν και τη δεύτερη μέρα.
  • Υπάρχει σημαντικός αριθμός μαθητών που δεν διαθέτουν εξοπλισμό η και σύνδεση σταθερής η κινητής τηλεφωνίας με αποτέλεσμα να είναι εκτός ψηφιακών τάξεων. Η κατάσταση αυτή στοχεύει ευθέως στο συνταγματικό δικαίωμα για καθολική και δωρεάν εκπαίδευση για όλα τα παιδιά και πλήττει ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους οικονομικά μαθητές.
  • Σε κάποιες περιοχές δεν υπάρχει σήμα κινητής τηλεφωνίας.
  • Υπάρχουν προβλήματα στις συνδέσεις με πάρα πολλά εμπόδια στην επικοινωνία.
  • Είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των μαθητών που παρακολουθεί μαθήματα μέσω κινητού τηλεφώνου, ένα μέσο που δεν προσφέρει εύκολη και ξεκούραστη συμμετοχή στις ψηφιακές τάξεις.
  • Τα παιδιά βρίσκονται πάρα πολλές ώρες μπροστά σε μία οθόνη με αποτέλεσμα να υπάρχει κούραση από την παρακολούθηση του “μαθήματος”
  • Αρκετά προβλήματα στις συνδέσεις έχουν αναφερθεί από συναδέλφους που κάνουν μάθημα από τις  σχολικές μονάδες.

Η παροχή εξ αποστάσεως σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης προϋποθέτει  ότι ΟΛΟΙ οι  μαθητές  διαθέτουν τα ανάλογα ψηφιακά μέσα ηλεκτρονικούς υπολογιστές, laptop, ή  tablet – για χρήση στο Διαδίκτυο όπως και αξιόπιστη σύνδεση στο τελευταίο.

Γι αυτό απαιτούμε να εξασφαλιστεί η κάλυψη, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους, του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Σε καμία περίπτωση η «τηλ εκπαίδευση» δεν μπορεί να λειτουργήσει  επαρκώς με παιδαγωγικά και επιστημονικά κριτήρια και να υποκαταστήσει τη ζωντανή διαδικασία της τάξης  για αυτό το Υπουργείο θα πρέπει να δρομολογήσει σε εύλογο χρονικό διάστημα το άνοιγμα των σχολείων με αυστηρές συνθήκες ασφάλειας. Ο ουσιαστικός παιδαγωγικός ρόλος των εκπαιδευτικών είναι να υπερασπίζονται το δικαίωμα των μαθητών στη μόρφωση, χωρίς φραγμούς και διακρίσεις.

Η εκπαιδευτική κοινότητα ξέρει ότι δεν γίνεται μάθημα για 6 -7 ώρες ούτε από σταθερό ούτε από κινητό, ούτε από τάμπλετ.  Σίγουρα θα υπάρχουν κενά για αυτό προτείνουμε:

  • Μείωση – προσαρμογή της ύλης για όλες τις τάξεις και ειδικά για τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα. Η ύλη που θεωρείται ότι προχωρά διαδικτυακά να ξαναδιδαχθεί όταν ανοίξουν τα σχολεία. Καμία σκέψη για Τράπεζα θεμάτων.
  • Καμιά καταχώρηση απουσιών σε μαθητές καθώς δεν είναι δυνατή ούτε η γνώση της αιτίας της απουσίας ούτε η ταυτοποίηση της παρουσίας των μαθητών-τριών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος