FOLLOW US: facebook twitter

Η ΕΚΤ προσφέρει 1,31 τρισ. ευρώ στις τράπεζες

Ημερομηνία: 19-06-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Εξαιρετικά φτηνό χρήμα, μέσω δανείων, προσφέρει σε εκατοντάδες τράπεζες η ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), στο πλαίσιο έκτακτης στήριξης, με αφορμή την κρίση που δημιουργείται από την πανδημία του κορονοϊού σε επιχειρήσεις και εργαζομένους.

Ο εν λόγω δανεισμός έχει τριετή διάρκεια και αποσκοπεί στο να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν να δανείζουν σε επιχειρήσεις, ώστε να μην εξαντληθεί η ρευστότητά τους και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργίας τους. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, στην αντίθετη περίπτωση (δηλαδή, δυσλειτουργία επιχειρήσεων) θα υπάρξει απώλεια θέσεων εργασίας και εισοδήματος, που θα έβλαπταν τη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη της οικονομίας.

Όπως δήλωσε η ΕΚΤ, 742 τράπεζες στις 19 χώρες που χρησιμοποιούν το νόμισμα του ευρώ, μπορούν να επωφεληθούν από την παραπάνω προσφορά, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο -1%, αρκεί τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να συνεχίσουν να δανείζουν τις επιχειρήσεις. Στην ουσία αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες πληρώνονται από την ΕΚΤ για να δανειστούν τα χρήματα: μια προσφορά που οι περισσότερες τράπεζες θα δυσκολευτούν να αρνηθούν.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος