FOLLOW US: facebook twitter

«Η ειρηνική εξέγερση των θηλυκών sapiens 1821-2021”

Ημερομηνία: 05-12-2022 | Συντάκτης:

Το Βραβείο της Τάξεως  των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών της Ακαδημίας Αθηνών στην  Πυργιώτισσα τεως Ευρωβουλευτή Άννα Καραμάνου για το νέο της βιβλίο

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Το Βραβείο της Τάξεως  των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών, απφάσισε να απονείμει η Ακαδημία Αθηνών, στην Πυργιώτισσα  πολιτικό, συνδικαλίστρια  και τ. ευρωβουλευτή Άννα Καραμάνου  για το νέο της βιβλίο “Η ειρηνική εξέγερση των θηλυκών sapiens 1821-2021” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑΡΜΟΣ.

Η ίδια η κ. Καραμάνου ανακοίνωσε τη βράβευσή της μέσα από τα social media τονίζοντας ότι «ΒΡΑΒΕΙΟ της Ακαδημίας Αθηνών για το βιβλίο μου! Μεγάλη χαρά & τιμή».

Το νέο βιβλίο της Άννα Καραμάνουν που παρουσιάζει από την στιγμή της εκδοσης του ανά την Ελλάδα με τελευταίο σταθμό την γειτονική Κυπαρισσία, είναι ένα συναρπαστικό ιστορικό ταξίδι με αφετηρία την Επανάσταση του 1821 και τερματικό σταθμό την πανδημία και το κίνημα MeToo 2021. Μία βασική ιστορική και πολιτική γνώση για τα 200 χρόνια του νεοελληνικού έθνους κράτους, που κάθε Έλληνας και Ελληνίδα χρειάζεται να κατέχει.

Μεγάλα ιστορικά γεγονότα, ο ρόλος της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, οι θρίαμβοι και οι εθνικές συμφορές, ο ρόλος των γυναικών, αλλά και ποιες ιδέες διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Ελλάδα καταγράφονται αναλυτικά μέσα στο βιβλίο. Μέσα στον αχό της πολιτικής και των ιστορικών γεγονότων, παρακολουθούμε την ειρηνική εξέγερση των θηλυκών σάπιενς που με σημαία τις οικουμενικές αξίες διεκδικούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους και δικαιοσύνη των φύλων. Ποια ήταν η επιρροή του ευρωπαϊκού και νεοελληνικού Διαφωτισμού; Ποιος ο ρόλος της ελληνικής διασποράς και της Δύσης; Ποια ήταν η δυναμική συμμετοχή των γυναικών στον νικηφόρο Αγώνα κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και στους μετέπειτα πολέμους;

Το βιβλίο αποκαλύπτει τους αποσιωπημένους φεμινιστικούς αγώνες και τη σημαντική συμβολή των θηλυκών ανθρώπων στην επέκταση και θεσμική θεμελίωση του νεοελληνικού κράτους από τους Ιωάννη Καποδίστρια, Βασιλιά Όθωνα, Χαρίλαο Τρικούπη και Ελευθέριο Βενιζέλο, μέχρι και τη σύγχρονη ευρωπαϊκή εποχή. Προσφέρει άφθονη ύλη για περηφάνια και για δάκρυα, για αναστοχασμό και αυτογνωσία.

Α. Καραμάνου: «Τι με ώθησε να γράψω αυτό το βιβλίο»

Η ίδια η Άννα Καραμάνου αναφέροντας για το τι την ώθησε να γράψει για την  δράση των γυναικών από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι το κίνημα #ΜeΤoo αναφέρει:

“Στη συγγραφή του βιβλίου μου με ώθησε το γεγονός ότι οι αγώνες των γυναικών για ανθρώπινα δικαιώματα και αξιοπρέπεια, απουσιάζουν από την ιστορία των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Οι ιστορικοί και οι πολιτικοί δεν τίμησαν όσο της άξιζε την εθελοντική συμμετοχή των γυναικών στην ένοπλη εξέγερση και αποσιώπησαν την ειρηνική εξέγερση των θηλυκών σάπιενς για ισότητα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Σκοπός μου είναι να αναδείξω και να εντάξω τους αποσιωπημένους φεμινιστικούς αγώνες εκεί όπου ανήκουν, δηλαδή, στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Το βιβλίο μου ήλθε για να καλύψει ένα κενό, δίνοντας μια ολοκληρωμένη πολιτική αφήγηση για τα ιστορικά γεγονότα που συναρθρώνονται, τόσο με τη δράση των γυναικών στον απελευθερωτικό αγώνα, όσο και στη συνέχεια, τη συμμετοχή τους σε όλους τους εθνικούς αγώνες, τη συμβολή τους στη θεσμική οικοδόμηση του νεοελληνικού κράτους και τη διεκδίκηση εξάλειψης των ανισοτήτων, των διακρίσεων, της αδικίας και της βίας κατά των γυναικών. Το κίνημα #MeToo έκλεισε τους αγώνες 200 ετών και εγκαινίασε μια νέα εποχή!»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος