FOLLOW US: facebook twitter

«Η έγκαιρη διάγνωση για τον καρκίνο του μαστού να γίνει βίωμα στις γυναίκες»: Ενδιαφέρουσα εκδήλωση στη Γαστούνη

Ημερομηνία: 20-11-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Υγεία

Δύο Σύλλογοι με κοινό παρανομαστή την ανιδιοτελή προσφορά, ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» Ν. Αχαΐας  σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γαστούνης, διοργάνωσαν μια πολύ ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού την Κυριακή το απόγευμα στη Γαστούνη, στο  Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο.  Οι παρευρισκόμενοι, μεγάλο μέρος του κοινού λόγω και του θέματος της εκδήλωσης ήταν γυναίκες, αφού άκουσαν με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον τα λεγόμενα των ομιλητών, εξέφρασαν τα ερωτήματά τους τα οποία και απαντήθηκαν. Στόχος της εκδήλωσης ήταν κάθε γυναίκα της περιοχής να πληροφορηθεί για την σημασία της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, να τον απομυθοποιήσει και να ενθαρρυνθεί να κάνει τακτικό προληπτικό έλεγχο.

Άλλωστε αυτό τόνισε και ο κεντρικός ομιλητής, που ήταν ο ομότιμος καθηγητής του χειρουργικής Πανεπιστημίου Πατρών γνωστός και διακεκριμένος μαστολόγος κ. Δημήτρης Κούκουρας με θέμα  «Πρόληψη και Έγκαιρη Διάγνωση του Καρκίνου του Μαστού». Ο κ. Κούκουρας Ο Δ. Κούκουρος που  εργάζεται 43 χρόνια, πάνω στον καρκίνο του μαστού και έχει κάνει 7.500 περίπου  μαστεκτομές έως σήμερα, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το σημαντικότερο είναι η πρώιμη και έγκαιρη διάγνωση, ώστε η γυναίκα να μην φθάνει μπροστά στο χειρουργείο και στη χημειοθεραπεία, ενώ θα μπορούσε προφανώς να έχει ελέγξει καλύτερα την υγεία της και κυρίως το μαστό της. Γι’ αυτό πρέπει να πηγαίνει σε έναν ειδικό να κάνει μια εξέταση μαστού, μια μαστογραφία, έναν υπέρηχο. Όταν γίνεται έλεγχος και να έρθει η κακιά στιγμή και να βγει κάτι, θα το προλάβει σε τόσο μικρό στάδιο, τόσο πρώιμο, που δεν θα χάσει ούτε το μαστό ούτε τη ζωή της και θα ζήσει καλά στη συνέχεια. Εάν αγνοήσει αυτό που λέγεται μαστογραφία, ψηλάφηση, πρόληψη, τότε το αποτέλεσμα θα είναι τραγικό. Μας έρχονται γυναίκες, ακόμα και σήμερα, σε προχωρημένο στάδιο και δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα, ούτε χειρουργικά, ούτε ογκολογικά, ούτε χημειοθεραπευτικά, ενώ το γνώριζαν ότι έχουν πρόβλημα. Γι’ αυτό η έγκαιρη διάγνωση πρέπει να γίνει βίωμα για τα νεότερα κορίτσια».

1 στις 8 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού, όπως είπε  ο Καθηγητής, είναι το πιο συχνό νεόπλασμα στις γυναίκες και αποτελεί τη 2η αιτία θανάτου από καρκίνο. Υπολογίζεται πως 1 στις 8 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού, ο οποίος συνήθως προσβάλλει γυναίκες άνω των 50 ετών και σπανίως εμφανίζεται σε ηλικίες κάτω των 35. Αφορά δε, το 7% των γυναικών άνω των 60 ετών, πράγμα που σημαίνει πως ουσιαστικά όλες οι γυναίκες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο νόσησης, όχι όμως στον ίδιο βαθμό. Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού αναφέρονται στην προχωρημένη ηλικία, στο οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, στην πρώιμη εμμηναρχή (πριν τα 12) και καθυστερημένη εμμηνόπαυση (άνω των 55 ετών), στο ατομικό ιστορικό καρκίνου μαστού, μήτρας ή ωοθηκών και στην παρουσία άτυπων αλλοιώσεων στο μαστό.

Ενδιαφέρουσα ήταν και η ομιλία ήταν και της ψυχολόγου του συλλόγου κ. Γεωργίας Πανίτσα με θέμα «Τι μας αποτρέπει από τον απαραίτητο προληπτικό έλεγχο» όπως και η ομιλία της κ. Ρένας Χυτοπούλου. Εκπαιδευμένης Εθελόντριας και Μέλος του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ», Ν. Αχαΐας που αναφέρθηκε στην προσωπική της εμπειρία με τον καρκίνο του μαστού. Σε όλους τους συμμετέχοντες δόθηκε και σχετικό έντυπο υλικό του Συλλόγου, σχετικά με την θεματολογία της εκδήλωσης και τον καρκίνο του μαστού.

Το Δ.Σ του Συλλόγου «Αλληλεγγύη  Γαστούνης» ευχαριστεί όλους όσους παρευρέθηκαν σε μια από τις καλύτερες και πιο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή, τον Καθηγητή Βασίλη Κούκουρα και τις ομιλήτριες.. Ευχαρίστησαν ακόμα τον δήμαρχο Πηνειού κ. Α. Καστρινό και τον αντιδήμαρχο κ. Δ. Γεωργόπουλο που ευαισθητοποιημένοι, ενήργησαν άμεσα και κάλυψαν τα έξοδα για το οπτικοακουστικό υλικό από το νομικό πρόσωπο Κοινωνικής προστασίας, αλληλεγγύης και παιδείας.
Τέλος ευχαριστούν πολύ το Άλμα Ζωής που ανταποκρίθηκε στο αίτημά τους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος