FOLLOW US: facebook twitter

Η ΕΕ άναψε «πράσινο» στην κυβέρνηση για στήριξη των επιχειρήσεων – Σχέδιο για απευθείας ενίσχυση με μετρητά  

Ημερομηνία: 16-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Οικονομία
-Τα μέτρα που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο για να μην καταρρεύσει η οικονομία

Το πλαίσιο των αποζημιώσεων για τις επιχειρήσεις που αναστέλλουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊού, αλλά και για τους εργαζόμενους που απασχολούν, επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Στόχος είναι η στήριξη των χιλιάδων επιχειρήσεων που έβαλαν προσωρινό «λουκέτο» στο πλαίσιο της απόφασης για αναστολή της λειτουργίας τους, μέχρι τις 27 Μαρτίου, ως μέτρου προστασίας από τον κορονοϊό. Η κυβέρνηση αναμένει σήμερα το «σινιάλο» του σημερινού Eurogroup, προκειμένου αύριο να ανακοινώσει τα μέτρα.

Η Κομισιόν είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει ρήτρα στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, η οποία θα επιτρέπει αναστολή των δημοσιονομικών δεσμεύσεων από τις πληγείσες χώρες, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β.Ντομπρόβσκις. Παράλληλα, η ΕΕ θα αναλάβει επενδυτική πρωτοβουλία ύψους 37 δις. ευρώ ως τμήμα πακέτου μέτρων για την προστασία των οικονομιών της Ένωσης απέναντι στις επιπτώσεις του κορονοϊού, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Οι πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι το πακέτο θα είναι 1% – 2% του ΑΕΠ,  το οποίο για την Ελλάδα σημαίνει περίπου 2-4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει ως τώρα, τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων που συζητούν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, για τις επιχειρήσεις που αναστέλλουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, λόγω του κορονοϊού, για 14 μέρες είναι:

-Η καταβολή επιδόματος στους εργαζόμενους που απασχολούν οι επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους. Αρχικά το ποσό θα αφορά στο 50% των μηνιαίων αποδοχών τους και μέχρι ένα ανώτατο ύψος, εφόσον το διάστημα της αναστολής της λειτουργίας της επιχείρησης είναι μέχρι 14 μέρες.

-Η πληρωμή από το Κράτος, των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και επιχειρηματιών για το διάστημα που οι επιχειρήσεις θα μείνουν κλειστές. Στην προκειμένη περίπτωση το διάστημα είναι 14 μέρες, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο παράτασης. Κρίνεται ότι η αναβολή της καταβολής των εισφορών για κάποιους μήνες δεν διευκολύνει, αφού χωρίς τζίρο οι επιχειρήσεις θα είναι αδύνατο να τις καταβάλλουν οποτεδήποτε.

-Δικαιούχοι των μέτρων στήριξης θα είναι μόνο οι επιχειρήσεις που δεν θα προβούν σε απολύσεις προσωπικού, για να αποτραπεί η έκρηξη ανεργίας.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα λόγω του κορονοϊού, σε «ημιμόνιμη» βάση, όπως είναι ο τουριστικός κλάδος, που έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα, εξετάζεται σε πρώτη φάση η ενεργοποίηση της διάταξης που προβλέπει εφάπαξ επίδομα ύψους 718 ευρώ για 45 ημέρες, το οποίο θα αφορά εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που κλείνουν λόγω ανωτέρας βίας. Επίσης θα συμπληρωθεί με μέτρα στήριξης των συγκεκριμένων  επιχειρήσεων, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης.

Αποτέλεσμα εικόνας για βρουτσησ σταικουρασ

 Tι δήλωσε ο Σταϊκούρας

Το κονδύλι που θα διατεθεί, σε πρώτη φάση θα υπερβαίνει κατά πολύ την αρχική εκτίμηση των 100 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την προχθεσινή κοινή ανακοίνωση των 8 μέτρων από τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης, «θα νομοθετηθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα στήριξης των εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία, ένεκα της αναστολής καταβολής μισθών από τις επιχειρήσεις, για τις οποίες απαγορεύτηκε προσωρινά η λειτουργία. Αυτό το σύστημα θα περιλαμβάνει την οικονομική ενίσχυση, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, τη διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και την ενίσχυση των δεξιοτήτων από απόσταση».

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας τόνισε ότι με τη νεότερη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με τις επιχειρήσεις που έκλεισαν, ο υπουργός είπε πως περιλαμβάνει και τις  επιχειρήσεις που θα έχουν πολύ μεγάλη συρρίκνωση του τζίρου. Επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω παράτασης της τετράμηνης αναστολής των φορολογικών υποχρεώσεων και προανήγγειλε σειρά υπουργικών αποφάσεων τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Οι αποφάσεις θα αφορούν την αναστολή πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και την αναστολή πληρωμών δόσεων για όλες τις ρυθμίσεις που έχει κάνει ο επιχειρηματίας. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι επίσης σε συνεννόηση με  το ελληνικό τραπεζικό σύστημα για αναστολή πληρωμών χρεολυσίων και ρυθμίσεις δανείων σε επιχειρήσεις και πολίτες, είπε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από την ΕΕ την εξαίρεση των δαπανών του προσφυγικού και αυτών που αφορούν την αντιμετώπιση του κορονοϊού από το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος