FOLLOW US: facebook twitter

Η Διοίκηση του Γ.Ν. Ηλείας δίνει την καθαριότητα σε ιδιώτες!

Ημερομηνία: 24-09-2021 | Συντάκτης:
Έντονες αντιδράσεις από το Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου
-“Αντί να ανανεώσει τις συμβάσεις των εργαζομένων, φέρνει ξανά εργολάβους και τους πετά σας “στημένες λεμονόκουπες” δήλωσε ο πρ. Συλλόγου Εργαζομένων Ν.Μ. Αμαλιάδας Σ. Σωτηρόπουλος

 

Στην ανάθεση των υπηρεσιών Καθαριότητας του Νοσοκομείου Πύργου συμπεριλαμβανομένων του Ξενώνα «Ψυχαργώς» και του ΚΕΦΙΑΠ, σε ιδιώτες προχωρά η Διοίκηση του Γ.Ν. Ηλείας, προκειμένου να αντιμετωπίσει όπως υποστηρίζει με σχετική απόφαση της, τις ανάγκες καθαριότητας. Το γεγονός αυτό, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Σωματείου Εργαζομένων που μιλά για “υπουλη μεθόδευση” και “επιστροφή των εργολάβων” στο Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας τονίζοντας πως αντί να προχωρήσει στις ανανεώσεις των συμβάσεων ή στην προκήρυξη νέου διαγωνισμού για σύμβαση ορισμένου χρόνου, “πετά τους εργαζόμενους” που όλο το διάστημα της πανδημίας στήριξαν τις δομές υγείας “σαν στημένες λεμονόκουπες”.

Αυτή τη στιγμή στην ΝΜ Πύργου παρέχουν υπηρεσίες καθαριότητας είκοσι τέσσερα (24) άτομα εκ των οποίων τα είκοσι (20) είναι ΥΕ Προσωπικό Καθαριότητας εξάωρης, πενθήμερης απασχόλησης και έχουν προσληφθεί σύμφωνα με σύμβαση ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ), δύο (2) λοιπό επικουρικό προσωπικό κλάδου ΥΕ Βοηθητικών Εργασιών Καθαριότητας/Πλυντώνντριών/Εργατών-τριών και δύο (2) υπάλληλοι ΙΔΟΧ μέσω του προγράμματος ΟΑΕΔ 55-67 ετών με σύμβαση εργασίας διάρκειας ενός (1) έτους. Μάλιστα, το ΔΣ του Γ.Ν. Ηλείας είχε ζητήσει από το Μάιο 2021 την πρόσληψη 22 υπαλλήλων επικουρικού προσωπικού (ΙΔΟΧ) ειδικότητας ΥΕ Προσωπικού Καθαριότητας αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει καμία έγκριση και όπως τονίστηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του «Λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο χρονικό διάστημα το οποίο έχει παρέλθει από την αποστολή του αιτήματος, το γεγονός ότι το Νοσοκομείο αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες καθαριότητας με το υπάρχον προσωπικό και προκειμένου να μην διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου δεδομένου ότι οι υπηρεσίες καθαριότητας κρίνονται απολύτως απαραίτητες για την λειτουργία του ιδρύματος» προτάθηκε και αποφασίστηκε ο ορισμός Επιτροπής για την κατάρτιση Τεχνικών Προδιαγραφών, για την καθαριότητα των χώρων του Γ.Ν. Ηλείας, Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου (συμπεριλαμβανομένου του Ξενώνα «Ψυχαργώς» και ΚΕΦΙΑΠ).

Σύμφωνα με την απόφαση «Η εν λόγω επιτροπή θα προσδιορίσει αναλυτικά το σχετικό έργο (απασχολούμενα άτομα, ωράρια, επιμέρους χώροι προς καθαρισμό και εμβαδό αυτών, συχνότητα εργασιών, εξοπλισμός κ.α.) και λοιπές απαιτήσεις, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου για την παροχή υπηρεσιών καθαρισμού. Η εν λόγω διαγωνιστική διαδικασία θα διακοπεί ή η σύμβαση θα λυθεί στο σύνολό της ή σε μέρος αυτής μονομερώς από το Νοσοκομείο και χωρίς υποχρέωση να αποζημιώσει τον ανάδοχο, εφόσον για το ίδιο έργο υπογραφεί σύμβαση από το Υ.Υ., σε περίπτωση σύναψης συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σύμφωνα με το άρθρο 6 του Ν. 4558/2018, σε περίπτωση πρόσληψης επικουρικού προσωπικού ή σε περίπτωση που ρυθμιστεί διαφορετικά από το Υπουργείο Υγείας».

“Ύπουλη μεθόδευση επιστροφής εργολάβων στο Γ.Ν Ηλείας”

Άμεση ήταν η αντίδραση του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας που στη χθεσινή Γενική του συνέλευση συζήτησε το σοβαρό αυτό ζήτημα. Με ανακοίνωση του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Σωκράτης Σωτηρόπουλος επισημαίνει ότι η εν λόγο απόφαση “με λίγα λόγια.. μετά από τέσσερα χρόνια  σε μια διαδικασία συμβάσεων ορισμένου χρόνου, που λήγουν τέλος του χρόνου,  με αξιοπρεπείς μισθούς και ανθρώπινα ωράρια επαναφέρουν το καθεστώς ιδιωτικοποίησης των υποστηρικτικών λειτουργιών του ΕΣΥ  και εργασιακής γαλέρας για δεκάδες εργαζομένους στα νοσοκομεία της Ηλείας” και συνεχίζει “Έχει σημασία όμως η μεθόδευση που ακολουθήθηκε στην εν λόγο απόφαση. Αναφέρουν το αίτημα που είχαν καταθέσει ως διοίκηση από τις 20-5-2021, αίτημα πρόσληψης  νέων επικουρικών υπάλληλων  για την καθαριότητα  και επειδή μέχρι τώρα δεν τους έχει απαντήσει το υπουργείο,  η διοίκηση χωρίς να προτείνει ανανέωση, παράταση, στους ήδη υπηρετούντες υπάλληλους  ή  και νέο  διαγωνισμό για Σύμβαση Ορισμένου Χρόνου  αναθέτουν  σε τεχνική επιτροπή να μελετήσει τις προδιαγραφές για επαναφορά των συνεργείων και των εργολαβικών εργαζομένων…Με μια λέξη τους .. «πετάει σαν στημένες λεμονόκουπες»

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι  στήριξαν αποτελεσματικά τις δημόσιες δομές υγείας σε όλη αυτή την κρίσιμη περίοδο και είναι τουλάχιστον άδικο να οδηγηθούν στην ανεργία σε αυτές μάλιστα τις άσχημες οικονομικές συνθήκες  ή το επαίσχυντο να «υποχρεωθούν» να παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες  μέσω εργολάβων που συνεπάγεται χαμηλότερες αμοιβές και χειρότερες συνθήκες εργασίας. Όλοι οι εργαζόμενοι  αναγνωρίζουμε τον «εργασιακό μεσαίωνα» που έρχεται με ύπουλο τρόπο και θα καθιερωθεί «ως λύση ανάγκης» Φυσικά θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες δομές,  Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας, Κρεστένων κ.α. Πριν καλά, καλά στεγνώσει το μελάνι από τις δηλώσεις  του νέου Υπουργού Υγείας στην εκτελεστική της ΠΟΕΔΗΝ για πιθανή ανανέωση των συμβάσεων,  οι ενέργειες των διοικήσεων όπως αυτή του Γ.Ν.Ηλείας  δείχνουν τη πραγματική κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση της ΝΔ την επόμενη περίοδο, απολύσεις ιδιωτικοποιήσεις μαρασμός. Ως υγειονομικοί με το  σύνολο της κοινωνίας στο πλευρό μας  θα αντισταθούμε σε όλα αυτό το κρεσέντο ενεργειών για την κατάρρευση του ΕΣΥ.   Συσπειρωνόμαστε με τα πρωτοβάθμια σωματεία  φορείς, κόμματα οργανώσεις ,συλλογικότητες , όλης της Ηλείας και διεκδικούμε μέσα από ένα αγωνιστικό πλάνο με στοχευμένες δράσεις  να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στις δουλείες τους, να εργαστούν όλες οι δομές προς όφελος του πολίτη και όχι να υπηρετήσουν τις δοξασίες και εμμονές του  ξεπεσμένου νεοφιλελευθερισμού”.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος