FOLLOW US: facebook twitter

Η Δίκη

Ημερομηνία: 09-10-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Ο Guardian έγραψε ότι ήταν «η μεγαλύτερη δίκη φασιστών μετά την Νυρεμβέργη». Η  γερμανική ZDF έκανε λόγο για την «σκληρότερη απόφαση σε ομαδική δίκη από την Δίκη των Συνταγματαρχών».

Η ιστορία, σε κάθε περίπτωση, γράφει από προχθές μια σελίδα-σταθμό για το κράτος δικαίου και την δημοκρατία

Με μία ιστορική απόφαση, δεύτερη σε πολιτική σημασία για τη δημοκρατία από τη Μεταπολίτευση, έπειτα από εκείνη για τους πρωταίτιους της δικτατορίας, η Δικαιοσύνη  επιφύλαξε βαριά ποινική καταδίκη για τους πολιτικούς εκπροσώπους της Χ.Α. και για τις εγκληματικές δράσεις της, δίδοντας πολιτικά χαριστική βολή στο ναζιστικό μόρφωμα που αναπτύχθηκε και έδρασε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Η δικαστική απόφαση που εκδόθηκε, έπειτα από διαδικασία πεντέμισι χρόνων, κατέληξε σε βαριά καταδίκη όλων των πολιτικών στελεχών της Χ.Α., που κηρύχθηκαν ένοχοι ως εγκληματική οργάνωση. Και οι 18 πρώην βουλευτές του κόμματος, το οποίο πλέον έχει πολιτικά εξανεμιστεί, κρίθηκε ότι αποτελούσαν εγκληματική οργάνωση με χαρακτηριστικά ναζιστικού τύπου.

Το γεγονός ότι το δικαστήριο κατέληξε σε καταδίκη ενοχής για εγκληματική οργάνωση για τα πολιτικά στελέχη της Χ.Α., έχει τεράστια πολιτική, κοινωνική και ποινική σημασία, καθώς πλέον αναγνωρίστηκε με δικαστική απόφαση ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός φορέας είχε πολιτικό σχέδιο για τις εγκληματικές πράξεις που είχαν διαπράξει στελέχη και μέλη του.

Η ποινική μεταχείριση που επιφυλάσσει ο ποινικός νόμος για εκείνους που διευθύνουν εγκληματική οργάνωση, όπως εν προκειμένω για τους επτά, είναι ποινές κάθειρξης ώς 15 χρόνια και ως εκ τούτου οι πιθανότητες κάποιοι από αυτούς να οδηγηθούν στη φυλακή είναι μεγάλες.

Εκτός όμως από τη σημαντική από πολιτικής και ποινικής πλευράς κατηγορία για εγκληματική οργάνωση, την οποία το δικαστήριο απέδωσε σε πολιτικά και μη στελέχη της Χ.Α., οι δικαστές υπήρξαν καταδικαστικοί και για τα εγκλήματα της Χ.Α. που περιγράφονται στο βαρύτατο κατηγορητήριο.

Τόσο για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα όσο και για τις υπόλοιπες εγκληματικές πράξεις στελεχών και μελών της Χ.Α. το δικαστήριο ομόφωνα καταδίκασε τους περισσότερους από τους κατηγορουμένους, επιβεβαιώνοντας έτσι την ορθότητα του κατηγορητηρίου αλλά και τη θεμελίωση της ποινικής δίωξης για την οποία τόσος λόγος είχε γίνει στο παρελθόν.

Η δικαστική απόφαση, κατάληξη μιας δικαστικής διαδικασίας 5,5 χρόνων δίκης και 7 χρόνων συνολικά δικαστικών διαδικασιών, ανακοινώθηκε από την εμβληματική πρόεδρο του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη, η οποία είχε απόλυτη επίγνωση του βάρους και της αποφάσεως και της ευθύνης και της ιστορικότητας της στιγμής.

Μελανό σημείο της χθεσινής διαδικασίας η απουσία από το εδώλιο του συνόλου των πολιτικών στελεχών της Χ.Α. που δεν εμφανίστηκαν ούτε για να ακούσουν την ετυμηγορία του δικαστηρίου, προσβάλλοντας βάναυσα τα θύματα και τους συγγενείς των θυμάτων και αγνοώντας επιδεικτικά τον θεσμό της Δικαιοσύνης.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου, άλλωστε, κάθισαν χθες ελάχιστοι από τους συνολικά 68 κατηγορουμένους, καθώς η συντριπτική τους πλειονότητα εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο, όπως τους δίνει το δικαίωμα ο νόμος.

Πάντως, όσοι ήταν μέσα στη δικαστική αίθουσα και πρωτίστως η Μάγδα Φύσσα, τραγική φιγούρα αυτής της δίκης αλλά και λοιποί συγγενείς των θυμάτων, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα στο άκουσμα της απόφασης τόσο για την καταδίκη των υπευθύνων της δολοφονίας Φύσσα, όσο και για την καταδίκη των πολιτικών της Χ.Α. ως εγκληματικής οργάνωσης.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η ιστορικής σημασίας απόφαση για τη Χ.Α., που έκρινε ως εγκληματική οργάνωση τον πολιτικό της πυρήνα, ελήφθη χωρίς καμία μειοψηφία, όπως και η απόφαση με την οποία κρίθηκαν ένοχοι οι βασικοί πρωταγωνιστές πολλών εγκληματικών δράσεών της. Ολοι οι δικαστές, και οι τρεις, ψήφισαν τόσο για την ενοχή στο κρίσιμο από πολιτικής και ποινικής πλευράς ζήτημα της εγκληματικής οργάνωσης όσο και για τους δράστες των διαφόρων εγκλημάτων και επιθέσεων.

Το βάρος της απόφασης, όπως είναι φυσικό, έφερε η εμβληματική πρόεδρος της δίκης Μαρία Λεπενιώτη, που κράτησε γερά το τιμόνι της πολύχρονης διαδικασίας, αλλά σημαντική υπήρξε και η συνεισφορά της Γεσθημανής Τσουλφόγλου και του Ανδρέα Ντόκου που μετείχαν στη δικαστική σύνθεση.

Όσον αφορά το βαρύ κατηγορητήριο με τις δεκάδες εγκληματικές πράξεις και δράσεις στελεχών και μελών της Χ.Α., το δικαστήριο καταδίκασε για ανθρωποκτονία από πρόθεση τον Γιώργο Ρουπακιά, καθ’ ομολογίαν δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, και άλλους 15 που μετείχαν ως συνεργοί ή συμμέτοχοι στο στυγερό έγκλημα. Όλοι κρίθηκαν ένοχοι, πλην δύο που απαλλάχθηκαν.

Ένοχοι κρίθηκαν και οι τέσσερις που είχαν δικαστεί για τη σκληρή επίθεση κατά συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, ένοχοι κρίθηκαν επίσης οι πέντε που δικάστηκαν για τη βίαιη επίθεση κατά Αιγυπτίων ψαράδων, ενώ πολλοί άλλοι για επιμέρους πράξεις.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος