FOLLOW US: facebook twitter

Το Φεστιβάλ που φεύγει, το Φεστιβάλ που έρχεται…: Η διαδικτυακή τελετή λήξης του 23ου Φεστιβάλ Κιν/φου Ολυμπίας για Παιδιά & Νέους και της 20ης Camera Zizanio

Ημερομηνία: 07-12-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Πολιτισμός

Με την απονομή των βραβείων, και μια μικρή διαδικτυακή τελετή λήξης, έπεσε το Σάββατο το βράδυ η αυλαία του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους και της 20ης Camera zizanio που φέτος λόγω του covid πραγματοποιήθηκε εξ ολοκλήρου διαδικτυακά.

Olympia International Film Festival for Children and Young People - #oiff23 A όπως λέμε Αντιγόνη! - Ηλειακά Νέα.Νέα και Ειδήσεις από την Ηλεία, iliaka nea

Μια σημαντική εφηβική ταινία με έντονο κοινωνικό πρόσημο, η Αντιγόνη της Sophie Deraspe από  το Καναδά, μια σύγχρονη αλληγορία της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή, απέσπασε το μεγάλο βραβείο του 23ου  Φεστιβάλ Ολυμπίας, ως η καλύτερη ταινία μεγάλου μήκους της φετινής διοργάνωσης. Ωστόσο στα βραβεία, είχε την τιμητική της και η Ηλεία, καθώς στην 20η Camera Zizanio, στην κατηγορία των μαθητικών ταινιών 13- 16 ετών, το ΓΕΛ Κρεστένων κατέκτησε το 1ο βραβείο για την ταινία του “Στάχτες”. Μια ταινία που συγκίνησε και ξαναζωντάνεψε μνήμες από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, που μας έχουν όλους και όλες σημαδέψει.

Την μικρή διαδικτυακή εκδήλωση το βράδυ του Σαββάτου, παρουσίασε  ένα παλιό «Ζιζάνιο»,  η ταλαντούχα ηθοποιός Νάνσυ Μπούκλη. Όπως τόνισε “Το φετινό  φεστιβάλ Ολυμπίας, που για πρώτη φορά στην ιστορία του διεξήχθη διαδικτυακά, ξεπέρασε κάθε προσδοκία με soldout προβολές, όχι μόνο στις μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες των διαγωνιστικών του προγραμμάτων αλλά και σε αφιερώματα όπως αυτό στον σπουδαίο Τζιάνι Ροντάρι. Η μεγάλη απήχηση του φεστιβάλ  σε όλη τη χώρα απέδειξε την μεγάλη δίψα του κόσμου για τον παιδικό και εφηβικό κινηματογράφο, κι έδωσε ιδέες και για μελλοντική εξακτίνωσή του, ακόμα και  όταν  θα επανέλθει με το καλό στο φυσικό του χώρο: τις αίθουσες του Πύργου και της Αμαλιάδας.

Στην εκδήλωση, χαιρετισμό απηύθυνε η μουσειοπαιδαγωγός και συντονίστρια των κριτικών επιτροπών Ειρήνη Δελιδάκη και ο εκπαιδευτής Νίκος Σταμπουλόπουλος .

Παίρνοντας τον λόγο, ο περιφερειάρχης  Δυτικής Ελλάδας  Νεκτάριος Φαρμάκης, ανέφερε ότι αυτή η διοργάνωση, που διεξήχθη φέτος με τη βοήθεια της τεχνολογίας, εκτός από πολύ επιτυχημένη, δημιούργησε κι ένα νέο πλάνο πολύ σημαντικό για τα επόμενα χρόνια: το διαδίκτυο που συνέβαλε ώστε το Φεστιβάλ να εξακτινωθεί ακόμα περισσότερο, και να γίνει σημείο συνάντησης από όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας. «Νομίζω λοιπόν – σημειωσε- πως είναι  μια παρακαταθήκη  που πρέπει να διατηρηθεί.

«Ένα ακόμα φεστιβάλ έφτασε στο τέλος του» είπε ο Βασίλης Γιαννόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Ολυμπίας.

«Αφήνοντας ανάμεικτα συναισθήματα: από τη μία η χαρά της μεγάλης διαδικτυακής συμμετοχής, από την άλλη η λύπη της στέρησης της φυσικής παρουσίας. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου που το Φεστιβάλ κατόρθωσε υπό αντίξοες συνθήκες να αυξήσει σημαντικά την αναγνωρισιμότητά του. Αξίζουν συγχαρητήρια στους καλλιτεχνικούς διευθυντές Δημήτρη Σπύρου και Νίκο Θεοδοσίου, και σε όσους εργάστηκαν αθόρυβα προκειμένου να πετύχουμε αυτό το άρτιο αποτέλεσμα. Καλή αντάμωση στην Ηλεία και τον Πύργο».

Με το βλέμμα στραμμένο στον ΑΣΟ

Το  Φεστιβάλ έκλεισε παραδοσιακά  ο καλλιτεχνικός διευθυντής  και ψυχή του φεστιβάλ Δημήτρης Σπύρου.  «Παρά την online διεξαγωγή του φετινού φεστιβάλ στην εικονική μας αίθουσα, εισπράξαμε την μεγάλη αγάπη του κόσμου, μέσα από θερμά μηνύματα και προτάσεις βελτίωσης. Το Φεστιβάλ έδειξε πως είναι ένας ζωντανός οργανισμός ακόμα και όταν γίνεται online, και φέτος το κοινό μας το συναντήσαμε μέσα από τις 350.000 επισκέψεις στις σελίδες μας, και τις 42.000 κρατήσεις  ταινιών που γίνανε μέχρι στιγμής.  Η φυσική διεξαγωγή είναι πολύ σημαντική όμως αξιολογήσαμε πολλά πράγματα από αυτήν την online διαδικασία και θα κρατήσουμε κάποια στοιχεία. Ο μεγάλος  μας στόχος είναι η  μετεγκατάσταση του Φεστιβάλ στο νέο του χώρο στις αποθήκες του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού (ΑΣΟ), στην καρδιά του Πύργου που θα στεγάσει όχι μόνο το Φεστιβάλ αλλά και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας. Είναι ένα στοίχημα για ολόκληρη την τοπική κοινωνία που έχει κατανοήσει την αναγκαιότητα αυτή.  Γιατί ο χώρος αυτός θα αγκαλιάσει κάθε είδους πρωτοβουλία των τοπικών δυνάμεων για τον σύγχρονο πολιτισμό,  αποτελώντας ένα βήμα έκφρασης για τους νέους και τη δημιουργική τους φαντασία, και θα βοηθήσει σημαντικά την ανάπτυξη της περιοχής.”.

1ο βραβείο και στο ΓΕΛ Κρεστένων στν camera zizanio για την ταινία του «Στάχτες»

Τέλος ο κ. Σπύρου αναφέρθηκε στην στενή συνεργασία που έχει το Φεστιβάλ με την Περιφέρεια  Δυτικής Ελλάδας για τον σκοπό αυτό, τονίζοντας ότι το όραμά τους ασπαζονται όλοι οι δήμαρχοι, πολίτες και φορείς  της περιοχής, σε μια σπάνια σύμπνοια, καθως και το  ΥΠΠΟΑ,  που αγκαλιάζει με ενθουσιασμό τη δουλειά του Φεστιβάλ προς αυτήν την κατεύθυνση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος