FOLLOW US: facebook twitter

Η Δ. Αυγερινοπούλου για το Κρατικό Προϋπολογισμό του 2021

Ημερομηνία: 16-12-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Παρέμβαση πραγματοποίησε η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, στη Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τη κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2021. Η Δρ. Αυγερινοπούλου έλαβε το λόγο και επισήμανε ότι ο Προϋπολογισμός του 2021είναι ο πλέον πράσινος, ψηφιακός, κοινωνικός και αναπτυξιακός προϋπολογισμός των τελευταίων ετών με τη Κυβέρνηση να συνεχίζει να αυξάνει σημαντικά τις δαπάνες για την αντιμετώπιση της οικονομικής, κλιματικής και υγειονομικής κρίσης.

Παρατίθεται κάτωθι απόσπασμα της ομιλίας:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

ο προϋπολογισμός που έχουμε ενώπιον μας είναι ο πλέον πράσινος και ψηφιακός, κοινωνικός και αναπτυξιακός προϋπολογισμός των τελευταίων ετών. Είναι επίσης -και πρέπει να είναι- ευέλικτος, καθώς συνυπολογίζει πολλούς αστάθμητους παράγοντες. Οι αστάθμητοι αυτοί παράγοντες συνδέονται με τον χρόνο διάρκειας της υγειονομικής κρίσης και της επανεκκίνησης της οικονομίας, καθώς και με τυχόν γεωπολιτικές προκλήσεις και με φυσικές καταστροφές λόγω της προϊούσας κλιματικής αλλαγής, με απροσδιόριστες τις οικονομικές ανάγκες αποκατάστασης.

Επαρκή  κονδύλια για τη δημόσια υγεία

Η Κυβέρνηση έως σήμερα έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία, σύνεση και επάρκεια την οικονομική, κλιματική και υγειονομική κρίση και συνεχίζει να αυξάνει σημαντικά τις σχετικές δαπάνες, ιδίως και πρωτίστως για την υγεία. Στον προϋπολογισμό προβλέπονται επαρκή κονδύλια τόσο για την περίθαλψη, όσο και για τον εμβολιασμό έναντι της COVID 19, που θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες. Η Κυβέρνηση πράττοντας σωστά αφενός έχει αφιερώσει άνω των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την άμεση αντιμετώπιση της πανδημίας, εκ των οποίων τα 7,5 δισεκατομμύρια θα διατεθούν και εντός του 2021, αφετέρου έχει φροντίσει να διαθέτει σημαντικές ταμειακές εφεδρείες για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που πλήττονται.

Στήριξη της πραγματικής οικονομίας, των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

«Πρασίνισμα» του προϋπολογισμού

Είναι δε η πρώτη φορά που κείμενο προϋπολογισμού ενσωματώνει στα οικονομικά μεγέθη του την περιβαλλοντική διάσταση του «πρασινίσματος του προϋπολογισμού». Εναρμονίζει τις δημοσιονομικές πολιτικές όλων των τομέων της δημόσιας διοίκησης με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων προστασίας του περιβάλλοντος. Αποτελεί ένα απαραίτητο εργαλείο αυτή η πρακτική για τη συνοχή των τομεακών πολιτικών και για την οριζόντια ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών και κλιματικών στόχων σε όλους τους τομείς της δημόσιας δράσης, καθώς και για την επίτευξη των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας μας.

Πλαίσιο για προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων – «Ομπρέλα» Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων στην Αρχαία Ολυμπία

Στην Ηλεία, έναν νόμο με υψηλό ποσοστό ανεργίας το οποίο είναι ακόμα πιο έντονο ανάμεσα στις γυναίκες και τους νέους, είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε το νέο φιλοεπενδυτικό πλαίσιο που έχει δημιουργήσει η Κυβέρνηση και να προσελκύσουμε στρατηγικές επενδύσεις στην περιοχή μας. Ομοίως, θα αξιοποιήσουμε και τις διακρατικές συμφωνίες που έκλεισε η Κυβέρνηση. Αναφέρω παραδειγματικά ότι στο πλαίσιο αξιοποίησης της συμφωνίας Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών για τη συνεργασία των ελληνικών και των αμερικανικών πανεπιστημίων δημιουργούμε μία ομπρέλα πανεπιστημίων με έδρα την Αρχαία Ολυμπία, για να προσελκύσουμε εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής και της αλλοδαπής στον νομό μας, περισσότερους διδάσκοντες και φοιτητές και να ενισχύσουμε τόσο την τοπική οικονομία, όσο και την ίδια την πνευματική δημιουργία, τόπο έμπνευσης της οποίας αποτελούσε πάντα και αποτελεί ακόμα και σήμερα η Ηλεία και η Ολυμπία.

Κλείνοντας, από την Ηλεία στέλνουμε ένα μήνυμα προς όλους τους συμπολίτες μας: Στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας μας κανείς δεν πρέπει να λείπει. Είναι σημαντική η συμβολή του καθενός από εμάς. Έχοντας εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και στην κυβέρνηση σταθερότητας που έχουμε ενώπιόν μας ας αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που αυτή η Κυβέρνηση μας προσφέρει.

Με αυτές τις σκέψεις υπερψηφίζω τον Προϋπολογισμό του 2021».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος