FOLLOW US: facebook twitter

Η Αττική στο «κόκκινο» – Όλα τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Ημερομηνία: 29-01-2021 | Συντάκτης:

Ο κύβος ερρίφθη για τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας με την επιτροπή λοιμωξιολόγων να επιβεβαιώνει τα όσα είχαν γίνει γνωστά και να προτείνει την είσοδο της Αττικής στην κατηγορία των περιοχών που είναι στο «κόκκινο».

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η παιδίατρος Βάνα Παπαυαγγέλου, η Επιτροπή εισηγήθηκε οι αγορές για είδη ένδυσης και υπόδησης να γίνονται με ραντεβού και παράλληλα επιστροφή στο clik away για τα άλλα είδη.

Επίσης, πρότεινε από την 1η Φεβρουαρίου να ανοίξουν όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας, εκτός από τις κόκκινες περιοχές, όπου θα ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια.

Επιστροφή στον Χάρτη Μέτρων Υγειονομικής Ασφάλειας και προστασίας

Τον διαχωρισμό της χώρας ξανά σε δύο υγειονομικά επίπεδα ( κίτρινο Α και κόκκινο Β) ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, με τον Χάρτη να τίθεται σε ισχύ από αύριο στις 6 το πρωί.

Και στα δύο επίπεδα ισχύουν οριζόντια μέτρα για όλη την επικράτεια, που αποτελούν τη βάση της προσπάθειάς μας. Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

  • Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  • 24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033 μόνο για έξι (6) λόγους.
  • Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό (εκ περιτροπής, τηλεργασία) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
  • Τηλε-εκπαίδευση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
  • Ανοιχτά τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες.
  • Λειτουργία Ανώτατων Δικαστηρίων και Ειδικών Δικαστηρίων.
  • Λειτουργία Super League 1 & 2 και Basketball League.

Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας παρουσιάζει καλή επιδημιολογική εικόνα με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο επίπεδο Α’ – επιτήρησης.

Στο επίπεδο Α’ ισχύουν τα εξής, πλέον των οριζόντιων μέτρων:

  1. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.
  2. Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, λειτουργούν δια ζώσης.
  3. Στους χώρους λατρείας, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών με την παρουσία έως 25 ατόμων, όριο που αυξάνεται στα 50 άτομα στην περίπτωση μητροπολιτικών ναών. Και με τις αποστάσεις που προβλέπονται ήδη.
  4. Το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα κέντρα αισθητικής, καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ (πλην των ΟΠΑΠ Play) λειτουργούν. Για τη μετάβαση, απαιτείται αποστολή SMS με τον κωδικό 2 ή αντίστοιχη έντυπη βεβαίωση. Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033 προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής του και έγκρισης της μετακίνησης. Ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή εντός 2 ωρών από την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματός του. Επίσης, εντός των καταστημάτων επιτρέπεται 1 άτομα ανά 25τ.μ.

Ποιες περιοχές μπαίνουν στο κόκκινο, ποια μέτρα θα ισχύσουν

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά οι περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο (επίπεδο Β) είναι:

  • ΠΕ Λέσβου
  • Δήμος Εορδαίας
  • Δήμος Θηβαίων και Τανάγρας
  • Δήμος Σπάρτης
  • Δήμος Χαλκιδέων και οικισμός Ρομά Αλιβερίου
  • Δήμος Νέας Προποντίας
  • Δήμος Πατρέων
  • Δήμος Θήβας
  • ΠΕ Μυκόνου
  • ΠΕ Αττικής εκτός από τα νησιά

Σε αυτές τις περιοχές τίθεται σε ισχύ τα ακόλουθα επιπρόσθετα μέτρα:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Το μέτρο αυτό δεν θα ισχύσει για την ΠΕ Αττικής.
  • Δια ζώσης θα λειτουργήσουν μόνο τα Γυμνάσια και τα Λύκεια με τηλεκπαίδευση
  • Μέχρι εννέα άτομα επιτρέπονται στους χώρους λατρείας
  • Τα καταστήματα θα λειτουργήσουν με click away και με τη μέθοδο του click in shop

Τέλος, ο Νίκος Χαρδαλιάς χτύπησε καμπανάκι στους κατοίκους των περιοχών του Βόλου, της Ζακύνθου, της Κορίνθου, της Ηλείας όπου παρατηρείται αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, ενώ το ίδιο έπραξε και για την Κρήτη, όπου καταγράφονται περιπτώσεις μεταλλαγμένων στελεχών.

Πώς θα λειτουργήσει το λιανεμπόριο

Προκειμένου να εξηγήσει την απόφαση για τις αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς ο Άδωνης Γεωργιάδης είπε ότι «οι εικόνες συνωστισμού που είδαμε σε κεντρικούς δρόμους προκαλούν πολύ μεγάλη ανησυχία και με δεδομένο ότι η Αττική περνά στην κόκκινη ζώνη είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε επιπλέον μέτρα», ώστε να επιστρέψουμε «σε πιο ασφαλές περιβάλλον».

Ο υπουργός Ανάπτυξης πρόσθεσε ότι τα μέτρα λαμβάνονται με βάση την επιδημιολογική εικόνα που έχουμε σήμερα και επισήμανε ότι εάν αλλάξει η εικόνα οι αποφάσεις θα επαναξιολογούνται.  «Κύριο μέλημά μας να μην έρθει το τρίτο κύμα στην Ελλάδα», είπε.

Αναφορικά με τις «κόκκινες» περιοχές το σύνολο της αγοράς θα λειτουργεί με το click away. Έτσι, αφού ο πελάτης έχει επικοινωνία με το κατάστημα, εκείνο με τη σειρά του θα πρέπει να στείλει στον καταναλωτή μήνυμα και η παραλαβή θα γίνεται έξω από το κατάστημα

Από αυτό το μέτρο εξαιρούνται καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και βιβλιοχαρτοπωλεία, όπου θα ισχύσει το click in shop. Σε αυτή την περίπτωση ο πελάτης θα πρέπει να έχει επικοινωνία με το κατάστημα και να λάβει μήνυμα με συγκεκριμένη ώρα. Για τη συναλλαγή θα συνεχίσει να ισχύει το δίωρο και ο καταναλωτής για την μετακίνησή του θα πρέπει να στείλει μήνυμα στο 13033 με την επιλογή 2.

Όσον αφορά στα κομμωτήρια, τα κέντρα που παρέχουν υπηρεσίες μανικιούρ-πεντικιούρ και αισθητικής, καθώς και τα ΚΤΕΟ θα λειτουργούν πάλι με ραντεβού, με αποστάσεις ασφαλείας κτλ.

Επίσης, έκανε για άλλη μια φορά επίκληση στην ατομική ευθύνη λέγοντας ότι ο μόνος τρόπος για να λειτουργεί η αγορά είναι να γίνει με υγειονομική ασφάλεια και ότι για να υπάρχει υγειονομική ασφάλεια πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι έχουμε ένα μικρό μερίδιο ευθύνης. «Χρειαζόμαστε την απόλυτη συνεργασία σας», είπε.

Τέλος, σχολίασε ότι «δεν είναι εξυπνάδα» αλλά «ζημιά για το κοινωνικό σύνολο»  αναφερόμενος σε όσους προσπαθούν να ξεγελάσουν το σύστημα και να βρίσκονται περισσότερες ώρες έξω.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος