FOLLOW US: facebook twitter

Η Αρχαία Ολυμπία στέλνει μήνυμα Ειρήνης σε όλον τον κόσμο!

Ημερομηνία: 13-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτισμός
-Το μακρύ ταξίδι της Φλόγας ξεκίνησε χθες για την Ιαπωνία και τους Ολυμπιακούς Αγώνες ΤΟΚΙΟ 2020 υπό την σκιά του κορονοϊού

Από την Αρχαία Ολυμπία ξεκίνησε χθες το μακρύ  ταξίδι της Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο ξεκίνησε στέλνοντας σε όλον τον κόσμο μήνυμα ειρήνης και παράλληλα μήνυμα αισιοδοξίας για καλύτερες ημέρες.

Η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε στο Ναό της Ηρας από τις αχτίδες του ήλιου, με την Πρωθιέρεια Ξανθή Γεωργίου να μεταλαμπαδεύει τη Φλόγα, στην Ολυμπιονίκη Αννα Κορακάκη που έγραψε ιστορία ως η πρώτη γυναίκα Λαμπαδηδρόμος. Είχε προηγηθεί το τελετουργικό με τις Ιέρειες το οποίο εμπνεύστηκε η Χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου με τη μουσική επιμέλεια του συνθέτη Γιάννη Ψειμάδα, ενώ την επιμέλεια των ενδυμασιών είχε η σχεδιάστρια Ελενη Κυριάκου.

Την Τελετή που έγινε χωρίς την παρουσία θεατών λόγω του κορονοαϊού, παρακολούθησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γιαννόπουλος, ο δήμαρχος Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, τα μέλη της ΔΟΕ John Coates, Morinari Watanabe και Yasuhiro Yamashita, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ενωσης Μεσογειακών Αγώνων Ιάκωβος Φιλιππούσης, ο Πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα Yasuhiro Shimizu, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς και πολλοί άλλοι επίσημοι.

Αποτέλεσμα εικόνας για troop

Την ευθύνη για την Τελετή είχε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας Θανάσης Βασιλειάδης και το συντονισμό ο Κωνσταντίνος Πανταζής.

Αποτέλεσμα εικόνας για grass

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΕΟΕ και μέλος της ΔΟΕ Σπύρος Καπράλος μεταξύ άλλων είπε: «Συγκεντρωθήκαμε σήμερα στη γενέτειρα του Ολυμπισμού για να ανάψουμε τη φλόγα που θα σκορπίσει σύντομα τη λάμψη της σε ολόκληρο τον κόσμο. Τη φλόγα που αποτελεί ένα ισχυρό σύμβολο των παραδόσεων και των αξιών της φιλίας, της αριστείας και του σεβασμού που διέπουν το Ολυμπιακό Κίνημα. Οι λαμπαδηδρόμοι θα μεταφέρουν τo μήνυμα της ειρήνης και ότι ο αθλητισμός μπορεί να κάνει τον κόσμο μας καλύτερο. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα πραγματικά ειρηνικό, παγκόσμιο γεγονός, που ενώνει την ανθρωπότητα. Για λόγους προφύλαξης και προστασίας της δημόσιας υγείας περιορίσαμε την προσέλευση του κόσμου στη σημερινή Τελετή. Ωστόσο, οι όμορφες εικόνες από την ιστορική θέση όπου ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες που θα σταλούν σε όλον τον κόσμο μέσω της ζωντανής μετάδοσης, θα μεταφέρουν την λάμψη της Τελετής και τα παναθρώπινα μηνύματα του Ολυμπιακού πνεύματος».

Αποτέλεσμα εικόνας για girl

Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ επισήμανε: «Είμαστε ευγνώμονες μέχρι σήμερα στον ελληνικό λαό για αυτό το πολύτιμο δώρο στην ανθρωπότητα. Γι’ αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κο Προκόπιο Παυλόπουλο, που μας τιμά σήμερα με την παρουσία του και καταδεικνύει την άμεση σύνδεση της σύγχρονης Ελλάδας με αυτήν την ευγενή κληρονομιά.

Θα ήθελα επίσης να εκφράσω τις ειλικρινείς ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μου προς τους οικοδεσπότες μας σήμερα, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρο Καπράλο και τον Δήμαρχο Ολυμπίας, Γεώργιο Γεωργιόπουλο. Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες που κάνατε τη σημερινή τελετή δυνατή ακόμη και κάτω από δύσκολες συνθήκες. Αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά τη δέσμευσή μας για την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων Τόκυο 2020. Είμαστε ενωμένοι σε αυτή τη δέσμευση με τις αρχές και τους αθλητικούς οργανισμούς που ήδη λαμβάνουν τόσα πολλά μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού εβδομάδες πριν από την Τελετή έναρξης.»

Αποτέλεσμα εικόνας για grass

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής «Τokyo 2020», ο κ. Toshiaki Endo είπε: «Αυτή την περίοδο, που η νέα επιδημία του κορονοϊού γνωστή ως COVID-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται καθημερινά σε όλο τον κόσμο, είμαστε ευγνώμονες που στην Ελλάδα όλοι οι εμπλεκόμενοι έλαβαν όλα τα δυνατά και κατάλληλα μέτρα για την τελετή Αφής και για τις τα ακόλουθες εκδηλώσεις. Εμείς, η Οργανωτική Επιτροπή του Τόκυο 2020, θα έρθουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες καλά προετοιμασμένοι σε στενή συνεργασία με τη ΔΟΕ, την κυβέρνηση της Ιαπωνίας και τη μητροπολιτική κυβέρνηση του Τόκυο..»

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος: «Το αυθεντικό μήνυμα της Ολυμπίας δεν αναστέλλει τις πνευματικές, αθλητικές και οικονομικές δραστηριότητες των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, απαιτεί το μέτρο και θέτει τα όρια της υπερβολής και ενίοτε της ύβρεως. Η εκεχειρία δεν επιβάλλεται πλέον από τα σαλπίσματα των σπονδοφόρων. Μπορεί όμως μέσα από τους Ολυμπιακούς θεσμούς να αναζητήσει δράσεις και πρωτοβουλίες στα μεγάλα ζητήματα του καιρού μας, το προσφυγικό, την κλιματική αλλαγή, τις τοπικές και περιφερειακές συρράξεις.»

Η Λαμπαδηδρομία της πρώτης ημέρας επί ελληνικού εδάφους πέρασε από την Αμαλιάδα, την Αρχαία Ηλιδα, τον Πύργο, τη Ζαχάρω, την Πύλο, τη Μεσσήνη και κατέληξε στην Καλαμάτα.

Αποτέλεσμα εικόνας για trophy

Η Φλόγα στον Πύργο και στην Αρχαία Ήλιδα

Στον Πύργο η Φλόγα έφτασε γύρω στις 3.30 και την υποδέχθηκε ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, ενώ τον βωμό στον Άγνωστο Στρατιώτη, άναψε με την ιδιότητα του λαμπαδηδρόμου,  ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης.

Ο κ. Αντωνακόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι « ωε δήμαρχος της Πρωτευούσης της Ολυμπιακής Ηλειακής Γης υποδέχομαι με δέος και ταυτόχρονα, με συγκίνηση προπέμπω την Ιερή Ολυμπιακή Φλόγα, στο διηπειρωτικό ταξίδι της, για να μεταλαμπαδεύσει τις ύψιστες και αθάνατες αξίες του Οικουμενικού Ολυμπισμού, οι οποίες γεννήθηκαν, πριν τρεις χιλιετίες στον ιερό και κάλλιστο τόπο της Ολυμπίας. Μακάρι κάποια μέρα το έπαθλο, να είναι ο κότινος και όχι το χρήμα.».

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, άτομα στέκονται

Η Φλόγα συνέχισε το ταξίδι της με επόμενο σταθμό την πόλης της Αμαλιάδας και εν συνεχεία εισήλθε στον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ήλιδας στην Ρωμαϊκή Αγορά όπου και εκεί πραγματοποιήθηκε ένα σύντομο τελετουργικό.

Την Φλόγα υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης και  εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής ΤΟΚΙΟ 2020.  Ο κ. Λυμπέρης υποδεχόμενος την Φλόγα τόνισε μεταξύ άλλων ότι « Η Ήλιδα στέλνει και σήμερα, μ’ αυτή τη φλόγα το ίδιο μήνυμα: Να μην απογυμνωθούν ποτέ οι αγώνες από τα ιδεώδη που γεννήθηκαν σ’ αυτή τη γη. Στέλνει το μήνυμα για την ανάγκη  της παγκόσμιας ειρήνης. Το μήνυμα της συναδέλφωσης και της αλληλεγγύης των λαών.»

Αποτέλεσμα εικόνας για businessperson

Υπογράφηκε στην Ολυμπία η Ολυμπιακή Εκεχειρία

Η Διακήρυξη της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, που  σηματοδοτεί την παγκόσμια επίκληση για ειρήνη, φιλία και συναδέλφωση των λαών. υπογράφηκε χθες το πρωί στην Ολυμπία, λίγο πριν την Αφή.  Το κείμενο της Εκεχειρίας υπέγραψαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Τόμας Μπαχ, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, οι αντιπρόεδροι του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας κα Φάνη Πάλλη Πετραλιά και κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρος Καπράλος, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. Ισίδωρος Κούβελος, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, η Ευρωπαία Επίτροπος Πολιτισμού – Παιδείας κα Mariya Gabriel, ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο περιφερειάρχης κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο αντιπρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Τόκιο 2020 κ. Toshiaki Endo, o υπουργός Αθλητισμού της Ιαπωνίας κ. Daichi Suzuki και ο διευθυντής του Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας κ. Κων/νος Φίλης.

Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας σε συνεργασία με το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας στην προσπάθειά τους να ενδυναμώσουν ακόμα περισσότερο το φιλειρηνικό μήνυμα των Ολυμπιακών Αγώνων καθιέρωσαν από το 2016 με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο Ντε Τζανέιρο την υπογραφή της Διακήρυξης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, για τη παύση των πολέμων κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και η υπογραφή έγινε τότε στο Ναό της Ήρας. Ωστόσο χθες, λόγω των συνθηκών, έγινε μια λιτή εκδήλωση για την υπογραφή της Διακήρυξης και βεβαίως όχι στον Ναό της Ήρας.

Ολυμπιακό Μετάλλιο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον Τ. Μπαχ

Σε μία σεμνή τελετή στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, στην αίθουσα των Αετωμάτων, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, απένειμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, το Χρυσό Μετάλλιο της Ολυμπιακής Αξίας «για την τεράστια συμβολή του στο Ολυμπιακό Κίνημα, στις Ολυμπιακές Αξίες και στην Ολυμπιακή Κληρονομιά»

Παρόντες στην εκδήλωση, ήταν μεταξύ άλλων, ο αντριπρόεδρος της κυβερνησης, Παναγιώτης Πικραμένος, η υπουργος Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, η Επίτροπος, Μαρία Γκάμπριελ, ο υπουργος Τουρισμού, Θεοχάρης Θεοχάρης, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο ΓΓ Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος και ο πρόεδρος της ΔΟΑ, Ισίδωρος Κούβελος.

Αποτέλεσμα εικόνας για tree

Αποτέλεσμα εικόνας για formal wear

Αποτέλεσμα εικόνας για middle ages

Αποτέλεσμα εικόνας για ritual


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος