FOLLOW US: facebook twitter

Η αριθμητική των Πρεσπών

Ημερομηνία: 25-12-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Όταν η υπόθεση του Μακεδονικού ήρθε στην επικαιρότητα η ΝΔ τόνιζε ότι επίσημη θέση της παραμένει η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Όταν όμως αντιλήφθηκε ότι η κυβέρνηση έφερε μια συμφωνία πέρα από αυτό, με ονομασία ergaomnes, σαφείς διατυπώσεις και την απαιτούμενη συνταγματική αναθεώρηση, έκανε στροφή 180 μοιρών, άλλαξε τη θέση της και προσχηματικά ανακάλυψε το ζήτημα της εθνότητας.

Η στοίχιση πίσω από τους εθνικιστές ήταν μια σαφής επιλογή ώστε να αποφύγει τη διάσπασή του κόμματος από τον υπαίτιο του εθνικού προβλήματος Αντώνη Σαμαρά.

Η ΝΔ ισχυρίστηκε ότι η αλλαγή στάσης οφείλεται στο γεγονός ότι η συμφωνία «δίνει» τη «μακεδονική εθνότητα», ένα ψευδεπίγραφο αφήγημα, που βασίζεται σε διαστρέβλωση της  συμφωνίας, η οποία μιλά για ιθαγένεια. Στελέχη της ΝΔ εμφανίζονται καθημερινά να μιλούν για «προδότες που πουλάνε το όνομα της Μακεδονίας», όταν η Ντόρα Μπακογιάννη, «αρχιτέκτονας» της εθνικής γραμμής, επανέλαβε ότι η ΝΔ  δεν έχει αλλάξει τη θέση της υπέρ της σύνθετης ονομασίας με χρήση του όρου Μακεδονία και γεωγραφικό προσδιορισμό.

Ακόμη και με αυτή τη διγλωσσία όμως, οι τροπολογίες που κατατέθηκαν στην ΠΓΔΜ από βουλευτές – και της κυβερνητικής πλειοψηφίας – στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, καταρρίπτουν ακόμη και το καινοφανές επιχείρημα της ΝΔ για την «εθνότητα». Με αυτές διασαφηνίζεται ρητά ότι η ιθαγένεια που περιγράφεται στο Σύνταγμα δεν συναρτάται με καμία εθνότητα, ενώ βουλευτές των δύο μικρότερων αλβανικών κομμάτων (κρίσιμοι για την υπερψήφιση της συμφωνίας) ζήτησαν ακόμη και την αφαίρεση του όρου “μακεδονική” από την υπηκοότητα.

Πιο ξεκάθαρη διατύπωση δεν θα μπορούσε να υπάρξει και ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλή κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αλλάξει τη θέση του αν υπερψηφιστεί η τροπολογία.

Μάταια όμως , αφού η διαφωνία της ΝΔ είναι εμφανώς προσχηματική. Καθώς οι εξελίξεις στην οικονομία έχουν καταρρίψει όλο το προγραμματικό αφήγημα της ΝΔ,  η μόνη της διέξοδος είναι πλέον  η εθνικιστική ρητορική και η διχαστική επίκληση του εμφυλίου. Καμία έκπληξη λοιπόν δεν θα προκληθεί αν η ΝΔ υιοθετήσει ένα νέο προσχηματικό ισχυρισμό για τη Συμφωνία των Πρεσπών, όσο φαιδρός και αν είναι.

Άλλωστε το ζήτημα για το κόμμα και τα στελέχη της δεν είναι το συμφέρον της χώρας αλλά η επάνοδος στην εξουσία και η πολιτική επιβίωση. Γι’ αυτό έχει ποντάρει τα πάντα στην «Αριθμητική των Πρεσπών» και έχει απογειώσει τον πολιτικό αμοραλισμό, υποθηκεύοντας την κοινωνική συνοχή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος