FOLLOW US: facebook twitter

Η ΑΝΟΛ στο σχέδιο «Πριμαρόλια» για την μαύρη σταφίδα

Ημερομηνία: 28-02-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Την Πέμπτη 21/2/2019 στη Ζάκυνθο πραγματοποιήθηκε συνάντηση, ύστερα από πρόσκληση του Επιμελητηρίου Ζακύνθου και κατόπιν πρωτοβουλίας της ΑΧΑΪΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε., όπου συζητήθηκε το σχέδιο συνεργασίας περιοχών με τίτλο  «Πριμαρόλια – Στους δρόμους της μαύρης σταφίδας».

Κατά τη συνάντηση καταγράφηκε η ανάγκη να αξιοποιηθεί το δυναμικό και η μοναδικότητα της μαύρης σταφίδας, να ενταχθεί δυναμικά στην ταυτότητα των περιοχών, να διασυνδεθεί με τον τουρισμό και να τονωθεί το ηθικό των παραγωγών αυτού του ιδιαίτερου προϊόντος, η καλλιέργεια του οποίου έχει ήδη ενταχθεί στον εθνικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι 6 ΑναπτυξιακέςΕταιρείες των περιοχών παραγωγής κορινθιακής σταφίδας (Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Κορινθία, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά). Από την πλευρά της Ηλείας συμμετείχε οδιευθυντής της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑ Α.Ε  Νίκος Θεοφιλοπουλος.

Ο Σωτήρης Μπόλης, σύμβουλος αναπτυξιακών δράσεων και εμπνευστής του σχεδίου, προέβη σε μια μικρή αναδρομή στην ιστορία της σταφίδας, επισημαίνοντας τις δυνατότητες όχι απλά του προϊόντος αλλά της ιστορίας, του πολιτισμού και της εξωστρέφειας της σταφίδας, λόγους που οδήγησαν στην έμπνευση του συγκεκριμένου σχεδίου, στην εμπλοκή όλων των περιοχών της μαύρης σταφίδας και στην προώθησή του για έγκριση και ένταξή του στο πρόγραμμα LEADER/CLLD 2014-2020.

Με γενικό συμπέρασμα ότι η καλλιέργεια και ο πολιτισμός της σταφίδας βρίσκονται μέσα στο DNA των ανθρώπων της περιοχής και αποτελούντον γαστρονομικό της πλούτο, οι συμμετέχοντες είδαν θετικά την πρόταση της καςΤσιμπρή να πραγματοποιηθεί παρουσίαση του σχεδίου σε εκδήλωση τηςΑΧΑΪΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. στην έκθεση W-eat στις αρχές Απριλίου στην Πάτρα, στο πλαίσιο του Προγράμματος CLLD/LEADER.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος