FOLLOW US: facebook twitter

Η ανοχή είναι συνενοχή! – Τι επισημαίνει ο ψυχολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Πύργου

Ημερομηνία: 04-08-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα

Ενδοοικογενειακή Βία: 5.140 υποθέσεις από την αρχή του χρόνου

Μακραίνει η μαύρη λίστα των γυναικοκτονιών – Η πλειοψηφία των γυναικών που έχουν δολοφονηθεί από σύντροφο έχουν υποστεί ή καταγγείλει πριν ενδοοικογενειακή βία

  • Να μιλήσουν και να καταγγείλουν τη βία παροτρύνει τις γυναίκες που τους επισκέπτονται το επιστημονικό προσωπικό του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών δήμου Πύργου

Επιμέλεια Ελένη Παπαδοπούλου


Σοκάρουν τα στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα, σε μια περίοδο που τη χώρα μας συγκλονίζουν τρεις γυναικοκτονίες μέσα σε ισάριθμες ημέρες, αφού συνήθως η ενδοοικογενειακή βία προηγείται της γυναικοκτονίας. Η πλειοψηφία των γυναικών που δολοφονούνται από το σύντροφο- σύζυγο, έχει υποστεί κατ΄επανάληψη ενδοοικογενειακή βία και σε πολλές περιπτώσεις το έχει και καταγγείλει επίσημα στην αστυνομία όπως είχε συμβεί με την περίπτωση της Ζακύνθου.

Έτσι λοιπόν, πάνω από 5.000 ανέρχονται τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα, για τα οποία έχει σχηματιστεί δικογραφία τους οκτώ μήνες του 2022, σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον MEGA, ο υπουργός είπε ότι το πρώτο οκτάμηνο αυτής της χρονιάς είχαμε 5.140 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

«Δεν μιλάμε για περιστατικά που κάποιος πήρε ένα τηλέφωνο είπε κάτι, μιλάμε για δικογραφίες, για υποθέσεις με τις οποίες ασχολείται η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη φυσικά» σημείωσε.


Μακραίνει η μαύρη λίστα των γυναικοκτονιών

Εν τω μεταξύ εκτός από την ενδοοικογενιακή βία, μακραίνει δυστυχώς και η μαύρη λίστα των γυναικοκτονιών στη χώρα μας καθώς μόλις σε ένα 48ωρο δύο γυναίκες δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους ενώ μία κοπέλα μόλις 17 ετών βρέθηκε δολοφονημένη σπίτι της με τις αρχές να θεωρούν βασικό ύποπτο τον σύντροφό της. Εάν αυτό αποδειχθεί θα πρόκειται για το νεότερο σε ηλικία θύμα γυναικοκτονίας που έχει σημειωθεί στη χώρα, ανεβάζοντας τον αριθμό των δολοφονημένων γυναικών για το 2022 σε δεκατρείς. Υπενθυμίζουμε ότι το 2021 οι γυναικοκτονίες ανήλθαν σε 17.

Οι αριθμοί είναι σοκαριστικοί από μόνοι τους, ωστόσο δεν αρκούν για να περιγράψουν την δραματική κατάσταση. Μια αναδρομή στα σεξιστικά αυτά εγκλήματα του 2022 αποδεικνύει ότι το μοτίβο είναι ίδιο. Γυναίκες που θέλουν να χωρίσουν και άνδρες που δεν το ανέχονται και τις δολοφονούν. Σεξισμός, κτητικότητα, πατριαρχικές ιδέες οπλίζουν το χέρι των δραστών, και αυτή είναι η μία πλευρά του φαινομένου. Η άλλη είναι κατά πόσο οι γυναίκες σήμερα είναι προστατευμένες από κυρίαρχα πρότυπα αλλά πολύ περισσότερο από εκείνες τις υλικές συνθήκες που υποβιβάζουν τη θέση τους στην κοινωνία.
Από τη στιγμή που το ζήτημα των γυναικοκτονιών έχει «εισβάλει» στον δημόσιο λόγο, πόσα έγιναν για να προστατευτούν πραγματικά οι γυναίκες; Συνεχίζει να παρατηρείται τεράστια έλλειψη σε δομές που θα μπορέσουν οι γυναίκες που πέφτουν θύματα κακοποίησης να προσφύγουν και να ζήσουν με ασφάλεια αυτές και τα παιδιά τους. Η κοινωνική πολιτική για να μην αντιμετωπίσει μία γυναίκα βιοποριστικό πρόβλημα όταν θα φύγει από ένα τέτοιο περιβάλλον – που πιθανόν να χρειαστεί να αλλάξει πόλη – είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Και από εκεί και πέρα τίθεται μετ΄επιτάσεως το ζήτημα του κατά πόσο οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές μπορούν πραγματικά να προσφέρουν ένα δίκτυ προστασίας στις γυναίκες που τολμούν να καταγγείλουν τον σύντροφό τους. Δεν περνάει απαρατήρητο ότι σε αρκετές περιπτώσεις όπως της 41χρονης από τη Ζάκυνθο, η γυναίκα είχε καταγγείλει τον κακοποιητή της στην αστυνομία. Η τελευταία μάλιστα για δεύτερη φορά λίγες ώρες πριν τη δολοφονία της.


Τι επισημαίνει ο ψυχολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών δήμου Πύργου Τάκης Γεωργακόπουλος: «Να δημιουργηθεί ένα υποστηρικτικό πλαίσιο επικοινωνίας των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας»

Η Πρωινή με αφορμή την έξαρση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και του αριθμού των γυναικοκτονιών που συνεχώς αυξάνονται , απευθύνθηκε στον ψυχολόγο του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών δήμου Πύργου κ. Τάκη Γεωργακόπουλο ζητώντας την άποψή του.

«Γυναικοκτονίες πάντα υπήρχαν- επισημαίνει ο κ. Γεωργκακόπουλος- και δυστυχώς πάντα θα υπάρχουν αν ανατρέξουμε στα στοιχεία του παρελθόντος. το θέμα είναι ότι τώρα ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, τους δίνουμε τη σημασία που πρέπει. Τα πράγματα βεβαίως είχαν αρχίσει να αλλάζουν επι της ουσίας, μετά την υπογραφή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών , γιατί ήταν πρώτη σύμβαση που έθετε ξεκάθαρα νομικά κριτήρια για την τιμωρία των δραστών και έθετε το πλαίσιο για θετικά μέτρα πρόληψης της έμφυλης βίας και προστασίας των θυμάτων. Τώρα, αυτό που άλλαξε, είναι η σημασία που δίνουμε επιτέλους στο γεγονός, στην δολοφονία των γυναικών.

Το ζητούμενο είναι όμως, να μπορέσουμε να προλάβουμε το κακό και όχι εκ των υστέρων να κάνουμε λόγο για αριθμό θυμάτων που προστίθενται στην μαύρη λίστα. Και ο μοναδικός τρόπος για να συμβεί αυτό, είναι να δημιουργηθεί ένα υποστηρικτικό πλαίσιο επικοινωνίας των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας – γιατί η ενδοοικογενειακή βία συνήθως προηγείται της γυναικοτονίας- έτσι ώστε η γυναίκα – θύμα να μιλήσει, να επικοινωνήσει το πρόβλημά της και να ζητήσει βοήθεια. Αυτό θεωρώ ότι είναι το βασικό ζητούμενο, το υποστηρικτικό πλαίσιο».

Ο κ. Γεωργακόπουλος αναφερόμενος στις υπηρεσίες που προσφέρει το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Πύργου αναφέρει ότι «Εμείς εδώ στον Συμβουλευτικό Κέντρο υποδεχόμαστε γυναίκες – θύματα ενδοοικογενειακής βίας αλλά και γυναίκες πολλαπλών διακρίσεων (π.χ. μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, ΑμΕΑ, άνεργες κ.λπ.),και τους προσφέρουμε ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη και εργασιακή και νομική συμβουλευτική. Ο αριθμός των γυναικών που καταφεύγουν σε μας, δεν έχει αλλάξει, είναι δήλαδή περίπου 5-6 γυναίκες το μήνα, χωρίς όμως να είναι όλες θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Δικός μας στόχος σε ότι αφορά τις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, είναι με την ψυχολογική στήριξη που τους παρέχουμε, να τις ενθαρρύνουμε να κάνουν το βήμα, να μιλήσουν και να καταγγείλουν τη βια για να πάψουν να την υποστούν. Αυτό είναι το βασικό μας μέλημα».

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Πύργου βρίσκεται στην οδό Γυμνασιάρχου Δούκα και Ξάνθου και οι γυναίκες μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 26219-20532.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος