FOLLOW US: facebook twitter

Η Ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία περνά μέσα από την κοινωνία

Ημερομηνία: 26-08-2020 | Συντάκτης:
Άρθρο των Γιώργου Καράμπελα και Κωνσταντίνου Φλεβοτόμου, γραμματέα και συντονιστικού υπεύθυνου νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας

Εδώ και πολύ καιρό έχει ανοίξει η συζήτηση για την διεύρυνση- μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και κατ’ επέκταση της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση του καλέσματος που έκανε ο ίδιος ο Πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της ήττας των εκλογών της 7ης Ιουλίου. Όπου μαζί με το Κόμμα έτσι και στη Νεολαία να προχωρήσει η διαδικασία και να μεταφραστεί όλο αυτό το εγχείρημα σε μια μεγάλη δημοκρατική, προοδευτική και αριστερή παράταξη.

Μία παράταξη που θα αφουγκραστεί κάθε αγωνία του προοδευτικού κόσμου και θα χωρέσει στους κόλπους της ανθρώπους από τη ριζοσπαστική αριστερά, τον δημοκρατικό σοσιαλισμό έως την οικολογία και τον αριστερόστροφο φιλελευθερισμό.

Σε αυτή την επιβεβλημένη διαδικασία τέθηκαν δύο όροι, ο πρώτος είναι η αποδοχή του πολιτικού πλαισίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δηλαδή την αποδοχή βασικών ιδεολογικών και προγραμματικών θέσεων. Ο δεύτερος αφορά καινούργια μέλη που άνηκαν σε άλλες οργανώσεις. Να ζητείται, δηλαδή, η αποχώρηση τους από τον χώρο που προέρχονται, όπου σε επίπεδο Κόμματος και Νεολαίας είναι λογικό.

Σε επίπεδο φοιτητικής παράταξης, όμως, το δίκαιο θα ήταν να υπάρξει αυτοδιάλυση των υφιστάμενων σχημάτων και να ιδρυθεί μια νέα κοινή παράταξη λόγω της μαζικότητας προοδευτικών συλλόγων εκτός του bloco και γιατί δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να παγιωθεί ως ο προοδευτικός πόλος εντός των ιδρυμάτων.

Κοινή παραδοχή αποτελεί πως κάθε άλλη παραίνεση για έκδοση ιδεολογικού διαπιστευτηρίου σε νέα μέλη είναι ξένο προς την αριστερά και βάζει εμπόδια στη φύση της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού όπως αυτά εκφράστηκαν κατηγορηματικά.

Εκτός από αυτό το εκνευριστικό γαϊτανάκι επίδειξης ιδεολογικής καθαρότητας που παρατηρείται σε επίπεδο Κόμματος και Νεολαίας, η συγκεντρωτική και μονοθεματική πολιτική που ασκεί κεντρικά μέσα από τις δράσεις, ανακοινώσεις και τις αποφάσεις της η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ δίνει την αίσθηση ότι έχει ξεχαστεί η κριτική ιδιαίτερα στα καθημερινά ζητήματα, που ανοίγει η κυβέρνηση του ακροδεξιού νεοφιλελευθερισμού της Νέας Δημοκρατίας.

Στο επικείμενο συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να βγει ένα κοινό αποτέλεσμα και δεν μπορεί να είναι άλλο από το στίγμα μιας Νεολαίας Κινημάτων, μιας Νεολαίας Προτάσεων. Μόνο έτσι η οργάνωσή μας θα γίνει αξιόπιστος συνομιλητής με τη νέα γενιά που αγωνιά και ζητά ξεκάθαρες προτάσεις και διεκδικήσεις για το μέλλον της, αλλά και ισότιμος συνομιλητής με το ίδιο το Κόμμα που θα αναγκαστεί να αφομοιώσει ενδεχόμενες προτάσεις.

Άλλωστε είναι ο μόνος τρόπος αυτός να συνδιαμορφωθεί το επόμενο κυβερνητικό σχέδιο της αριστεράς, ένα σχέδιο από τραβηγμένο από μνημονιακές λογικές που θα πηγάζει από την κοινωνία των πολλών και θα είναι αφιερωμένο στην κοινωνία των πολλών, μακριά από λογικές πολιτικής απομόνωσης και αυτοαποθέωσης και αυτό θα πρέπει να είναι το μήνυμα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ιδιαίτερα το οικονομικό-φορολογικό πεδίο, η μη αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, η μη στήριξη του ΕΣΥ, η καταπάτηση ελευθεριών και εργασιακών δικαιωμάτων, η διασπάθιση δημοσίου χρήματος, τα εθνικά ζητήματα, η παράδοση του περιβάλλοντος στα χέρια ιδιωτών, η μη στήριξη της πρωτογενής-δευτερογενής παραγωγής και η συρρίκνωση της παιδείας έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ με αγανάκτηση, θυμό και απογοήτευση και όλα αυτά είναι εκεί που απέτυχε η κυβέρνηση της δεξιάς και πρέπει να βρει απαντήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Το μόνο που δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή να ακούν όλοι αυτοί που αγωνιούν για το σήμερα και το αύριο είναι για ανούσιες πολιτικές διαμάχες και το αν θα χαθεί κάποια ιδεολογική ταυτότητα, κοινωνική γείωση χρειαζόμαστε και η προσδοκία για τη μεγάλη αλλαγή δεν πρόκειται να αλλοιωθεί.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που βιώνει τη φτώχεια, τον ρατσισμό, την απομόνωση  ή έστω τη κάθε αγωνία όπως τη μεταφράζει η καθεμιά και ο καθένας μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλές και πολλοί έρχονται αντιμέτωποι με την εκπρόθεσμη πληρωμή υποχρεώσεων (π.χ. λαϊκά νοικοκυριά, χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι, μικρομεσαίες επιχειρήσεις,  επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες) και τέλος δεν πρέπει και δεν έχει το δικαίωμα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ να τους ξεχάσει ή να κλείσει τις πόρτες.

Όλες αυτές και όλοι αυτοί ήταν τα συστατικά στοιχεία που έφεραν την αριστερά στην εξουσία, αυτή ήταν η γενιά που έχει αντιμετωπίσει όλα αυτά τα χρόνια πολλαπλές κρίσεις και συνεχίζει να αγωνιά, που στα πιο παραγωγικα της χρόνια βρέθηκε μόνη και ανενεργή και είναι πια επιτακτική ανάγκη να βγουν από την αφάνεια.

Αυτή είναι η γενιά άλλωστε που πίστεψε στον Αλέξη Τσίπρα και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και απέτρεψε τη στρατηγική ήττα με ένα ποσοστό της τάξεως του 32% και αυτή είναι που θα συνεχίσει να μάχεται ώστε να μείνει ψηλά η κοινωνία, οραματιζομενη ένα καλύτερο μέλλον.

Καράμπελας Γιώργος, Γραμματέας Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας

Φλεβοτόμος Κωνσταντίνος, Ηλεκτρολογος Μηχνικος,Συντονιστικός Υπεύθυνος Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας, και Μέλος Ν.Ε Ανασυγκρότησης Ηλείας


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος