FOLLOW US: facebook twitter

Η Ακρόπολη πλημμύρισε, αλλά… δεν είναι αυτό που νομίζετε!

Ημερομηνία: 21-10-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα
Την κοινή ατάκα σε κινηματογραφικές σκηνές απιστίας θυμίζει η στάση της υπουργού Πολιτισμού που, παρά την ύπαρξη ντοκουμέντων για ό,τι προκάλεσε ο «Μπάλλος» στον Ιερό Βράχο, επιμένει ότι πρόκειται για αντιπολιτευτικά «fake news». Διαφωνία σε υψηλούς τόνους με τη Σία Αναγνωστοπούλου και για το μνημόνιο συνεργασίας με την πολωνική κυβέρνηση.

Η έντονη βροχόπτωση της περασμένης Πέμπτης έπληξε και την Ακρόπολη, για δεύτερη φορά μετά τις τσιμεντοστρώσεις που έγιναν εσπευσμένα πέρσι, εν μέσω πανδημίας και πριν καν εκπονηθεί η υδραυλική μελέτη. Ρυάκια και λιμνούλες, πλημμυρισμένο το εργοτάξιο συντήρησης, με εκτεθειμένα στο έλεος του νερού τμήματα αρχαιοτήτων, γραφεία και εργαλεία, ένας καταρράκτης που φέρει με ορμή τα νερά από τον Βράχο, είναι οι εικόνες, από βίντεο και φωτογραφίες, που ήρθαν στη δημοσιότητα και φέρνουν σε δύσκολη θέση την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Πλημμυρισμένος οικίσκος στην Ακρόπολη – Κοσμοδρόμιο


 

Αφενός, το υπουργείο Πολιτισμού, μία εβδομάδα τώρα, δεν προχώρησε σε ενημέρωση για τα προβλήματα που προκάλεσε ο «Μπάλλος» σε μνημεία της Αττικής, συμπεριλαμβανομένης και της Ακρόπολης. Αφετέρου, η υπουργός Πολιτισμού δεν παραδέχτηκε τα προβλήματα από την απορροή των ομβρίων υδάτων στην Ακρόπολη, ακόμα και όταν έφερε το θέμα χθες στη Βουλή η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σία Αναγνωστοπούλου. «Κυρία υπουργέ, μερικές φορές γίνεστε άκρως προκλητική. Βγήκατε χθες και θριαμβολογούσατε (σ.σ. στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ) ότι στην Ακρόπολη δεν έγινε τίποτα και πρώτη φορά δεν πλημμύρισε. (…) Εγώ όμως έχω να σας δείξω εδώ βίντεο, για να μη λέτε συνέχεια για “fake news”. Βίντεο από οικίσκους εργοταξίων όπου έγινε της τρελής. Και πλημμύρισαν, και εργαλεία καταστράφηκαν» είπε η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ, για να λάβει την απάντηση της υπουργού Πολιτισμού. «…Θα ήθελα να πω ότι προκλητικοί δε γινόμαστε εμείς, αλλά εσείς, κ. Αναγνωστοπούλου, με τα fake news σας, διότι οι προϊστάμενες της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως (ΥΣΜΑ) και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών με αναφορές τους βεβαίωσαν ότι δεν υπήρξαν πλημμύρες στην Ακρόπολη κι ότι το σύστημα των αντιπλημμυρικών έργων λειτούργησε απολύτως. Και δε θα ήθελα να φέρουμε στη Βουλή -διότι έτσι θεωρώ ότι την υποτιμούμε- τα βίντεο που έχω στο κινητό μου, για να σας δείξω πώς λειτούργησαν τα συστήματα τώρα και τι συνέβη από τις βροχοπτώσεις και την πλημμύρα του 2018 στη βόρεια κλιτύ».

Πλημμυρισμένο γραφείο στη διάρκεια του «Μπάλλου» – Κοσμοδρόμιο

 

Δυόμισι χρόνια βρίσκεται η κυβέρνηση στην εξουσία και η κ. Μενδώνη στον υπουργικό θώκο. Ποια ανάγκη την ωθεί να επικαλείται το 2018; Κάνει λόγο για fake news, όταν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που αποκαλύπτουν πλημμυρισμένους χώρους του μνημείου και οικίσκους της ΥΣΜΑ; Οι πολίτες να εμπιστευτούν τα μάτια τους ή ό,τι λέει η υπουργός Πολιτισμού; Όταν εκλεγμένη εκπρόσωπος φέρνει στη Βουλή αποδεικτικά στοιχεία που δε συμφωνούν με τις αναφορές των προϊσταμένων, η υπουργός δεν οφείλει να τα ελέγξει;

Η φωτογραφία του υπουργείου Πολιτισμού

 

Αντ’ αυτού, αργά χθες το απόγευμα το ΥΠΠΟ έβγαλε ανακοίνωση με τίτλο «Δυστυχώς η πραγματικότητα διαψεύδει τα fake news του ΣΥΡΙΖΑ»! Επαναλαμβάνει την τοποθέτηση της κ. Μενδώνη στη Βουλή και δίνει στη δημοσιότητα δικές του (ειδυλλιακές) φωτογραφίες από την Ακρόπολη μετά τη βροχή, ενώ βίντεο παρουσιάζουν σημεία από το αντιπλημμυρικό σύστημα που οδηγεί τα όμβρια ύδατα στη δημόσια αποχέτευση. Δε δείχνουν όμως τι συνέβη εντός του μνημείου, όπως το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου με εικόνες από την πλημμύρα της περασμένης Πέμπτης.

Πλημμυρισμένος οικίσκος στην Ακρόπολη στη διάρκεια του «Μπάλλου» – Κοσμοδρόμιο


 

«Πλημμύρισε η Ακρόπολη από τον “Μπάλλο”;» ρωτήθηκε η υπουργός Πολιτισμού την περασμένη Τρίτη από τους «Αταίριαστους» του ΣΚΑΪ. «Ίσως ήταν η πρώτη φορά που δεν πλημμύρισε, με την έννοια να ξεχειλίζουν νερά ή να πλημμυρίσουν οι εργοταξιακοί οικίσκοι. Στην Ακρόπολη τους τελευταίους μήνες γίνεται συστηματικά από την αρμόδια ΕφΑ ένα μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο, που έχει ξεκινήσει, ήδη από το 2020, στο πλαίσιο της χορηγίας του Ιδρύματος Ωνάση. Η καταιγίδα “Μπάλλος” έδειξε ότι το αντιπλημμυρικό σύστημα δούλεψε πάρα πολύ καλά και ό,τι υπήρξε ήταν ότι στα φυσικά κοιλώματα των βράχων συγκεντρώθηκε μικρή ποσότητα νερού. Το σύστημα όμως ανταποκρίθηκε πλήρως κι έτσι είχαμε μια Ακρόπολη όχι πλημμυρισμένη και χωρίς τα φαινόμενα, που λίγα χρόνια πριν ήταν πολύ συχνά σε κάθε μεγάλη βροχόπτωση», ήταν η απάντηση που έδωσε η κ. Μενδώνη και την εκθέτει σε αναλήθεια.

Της Βασιλικής Τζεβελέκου

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος