FOLLOW US: facebook twitter

Η ακρίβεια πνίγει τους πολίτες

Ημερομηνία: 05-10-2022 | Συντάκτης:

Πληθωρισμός, ΦΠΑ και Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης οι τροφοδότες του προϋπολογισμού

Σφίγγει όλο και περισσότερο ο κλοιός της ακρίβειας  καθώς, μέρα με την ημέρα τα στοιχεία δείχνουν ότι το καλάθι της νοικοκυράς θα παραμείνει άδειο για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν για τα είδη πρώτης ανάγκης είναι τεράστιες.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, στο προσχέδιο Προϋπολογισμού, το οποίο κατατέθηκε προς συζήτηση και στο οποίο ο πληθωρισμός του 2022 έχει κάνει άλμα από 0,8 που ήταν η πρόβλεψη στο 8,8%, προκύπτει ότι για το 2022:

– Τα έσοδα από ΦΠΑ είναι αυξημένα κατά 4 δισ. ή 23,3% σε σχέση με πέρυσι.

– Τα έσοδα από ΦΠΑ αποτελούν το 63% της συνολικής αύξησης των φορολογικών εσόδων ενώ τα φορολογικά έσοδα συνολικά είναι αυξημένα κατά 6,4 δισ.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση επιβεβαιώνει ότι το 2023 θα είναι πολύ χειρότερο από το 2022, καθώς οι προβλέψεις του προϋπολογισμού δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να κάνει καμία παρέμβαση σε ό,τι αφορά το ΦΠΑ στα σούπερ μάρκετ ενώ  δεν προβλέπεται καμία μείωση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στην ενέργεια.

Όλα αυτά τη στιγμή που τα στοιχεία όλων των αρμόδιων φορέων δείχνουν ότι οι αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ θα φτάσουν για τον μήνα Οκτώβριο μεσοσταθμικά γύρω στο 10%.

Η δύσκολη αυτή πραγματικότητα καταγράφεται πλέον καθημερινά τόσο στις μετρήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όσο και στα γραφεία των βουλευτών της ΝΔ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέτρηση της Metron Analysis, η οποία έγινε για λογαριασμό του Κύκλου Ιδεών, του think tank που ίδρυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, το 74% των ερωτηθέντων θεωρεί σημαντικότερο πρόβλημα την ακρίβεια, το 68% το ενεργειακό ζήτημα, το 54% τη δημόσια παιδεία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, το 49% την απώλεια εργασίας, το 44% την τουρκική απειλητικότητα.

Μέσα σε αυτή την νεφελώδη και δύσκολη κατάσταση η Κομισιόν εμφανίζεται να μην συμμερίζεται τις ανησυχίες της κυβέρνησης για μέτρα στήριξης των πολιτών – καθώς τα συνδέουν και με τις εκλογές.

Οι πληροφορίες λένε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας διαμηνύουν με κάθε τρόπο και σε κάθε τόνο ότι οι παροχές θα πρέπει να είναι λελογισμένες, προκειμένου η χώρα να μην παρεκκλίνει από τους δημοσιονομικούς στόχους. Ξεκαθαρίζουν μάλιστα ότι επ΄ ουδενί δεν μπορούν να είναι ισότιμα με αυτά που ακολουθούν άλλα κράτη της Ε.Ε., όπως η Γερμανία.

Προϋπολογισμός χωρίς… σωσίβια

Μεγάλη εστία κινδύνου είναι ο πληθωρισμός καθώς, αν οι πιέσεις παραμείνουν έντονες και δεν ξεφουσκώσουν από το 9,1% φέτος στο 3,1% τον επόμενο χρόνο, που υποστηρίζει το βασικό σενάριο ακόμη και η πρόβλεψη για 2,1% ανάπτυξη το 2023  θα βρεθεί στον αέρα λόγω της δυσμενούς επίδρασης στο ΑΕΠ.

Ο λόγος για την ιδιωτική κατανάλωση που η ταχύτητά της θα πέσει αισθητά το 2023 σε μόλις 1,3% από 7,2% το 2022, η δε δημόσια θα περάσει σε αρνητικό πρόσημο, στο -1,5%, όπου θα είναι μια αρνητική εξέλιξη και σε συνδυασμό με την κατακρήμνιση των εξαγωγών στο 1,8% το 2023 από 10,3% φέτος καθιστούν επισφαλή τον σχεδιασμό για την ανάκαμψη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2022 θα κλείσει με 4,5 δισ. ευρώ παραπάνω εισπράξεις από φόρους εκ των οποίων τα 4 δισ. ευρώ θα είναι οι… υπεραναλήψεις από τον ΦΠΑ.

Κι ενώ οι κοινωνικοί δείκτες μαρτυρούν ότι οι συνέπειες της κρίσης βαθαίνουν για τα λαϊκά στρώματα, το μοτίβο επαναλαμβάνεται και το 2023, η κυβέρνηση εμμένει στην ίδια πολιτική:

* Χωρίς καμία διάθεση να παρέμβει στην αγορά ενέργειας.

* Εκμεταλλευόμενη την ακρίβεια που αυξάνει τα φορολογικά έσοδα και φτωχοποιεί νοικοκυριά και εργαζόμενους.

Στο προσχέδιο δεν υπάρχει καμία αναφορά για πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης καθώς ο δημοσιονομικός χώρος έχει εξαντληθεί. Οι μόνες παρεμβάσεις που ενσωματώνει είναι αυτές που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση και φτάνουν για το 2023 τα 3,56 δισ. ευρώ. Αυτές είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους, η αύξηση των κύριων συντάξεων και η επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ σε μεταφορές, καφέ, μη αλκοολούχα ποτά, γυμναστήρια, σχολές χορού, κινηματογράφους και τουρισμό.

Πετρέλαιο κίνησης: Πήρε φωτιά η τιμή

Αντιμέτωποι με εκρηκτικές αυξήσεις έρχονται τα τελευταία 24ωρα οι ιδιοκτήτες ΙΧ αλλά και φορτηγών που χρησιμοποιούν πετρέλαιο κίνησης. Και τούτο γιατί σταμάτησε η επιδότηση των 15 λεπτών ανά λίτρο για το συγκεκριμένο καύσιμο από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Το αποτέλεσμα είναι σε αρκετά πρατήρια το πετρέλαιο κίνησης να πωλείται πλέον στην ίδια τιμή ή και πιο ακριβά και από την αμόλυβδη βενζίνη. 

Οι ανατιμήσεις στο πετρέλαιο κίνησης δεν «καίνε» μόνο τους οδηγούς που το χρησιμοποιούν. Αυξάνουν περαιτέρω το κόστος της μεταφοράς αγαθών, κάτι που σημαίνει ότι πολύ σύντομα δεν αποκλείεται να περάσουν και στα ράφια των σούπερ μάρκετ και άλλων καταστημάτων. 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος