FOLLOW US: facebook twitter

 «Η αγάπη υπερίσχυσε του πόνου»

Ημερομηνία: 07-09-2022 | Συντάκτης:

Τους λόγους της παραίτησής του αποκάλυψε χθες ο Μητροπολίτης Ηλείας, κ. κ. Γερμανός, εκφράζοντας εκ νέου τη στήριξή του στον Επίσκοπο Ωλένης, Αθανάσιο, για τη διαδοχή

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Στους λόγους της παραίτησής του και στη διαδικασία της εκλογής του διαδόχου του αναφέρθηκε χθες το πρωί συζητώντας με δημοσιογράφους στο γραφείο του στη Μητρόπολη μαζί με τον Επίσκοπο  ο απερχόμενος Μητροπολίτης Ηλείας, κ. Γερμανός, μία ημέρα μετά την αποδοχή της παραίτησης του από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκφράζοντας εκ νέου τη στήριξή του στον Επίσκοπο Ωλένης, Αθανάσιο, ο οποίος ήταν χθες εκ δεξιών μαζί με τον γενικό αρχιερατικό επίτροπο της Μητρόπολης, π. Ηλία Παπαγγελή.

Όπως αποκάλυψε,η σχετική επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο υποβλήθηκε στις 24 Αυγούστου και σε αυτήν αναφέρει πως η προχωρημένη ηλικία του, σε συνδυασμό με προβλήματα υγείας, δεν του επιτρέπουν να συνεχίσει το έργο του ως Μητροπολίτης με τον τρόπο που ο ίδιος επιθυμεί για τους πιστούς της Ηλείας.

«Εις πάντα άνθρωπον ο αποχωρισμός από την Υπηρεσίαν που διακονούσε και από το περιβάλλον που ζούσε προκαλεί  πάντοτε μεγάλον πόνον και λύπην. Τα ίδια, πολύ περισσότερον, αισθάνομαι και εγώ, αποχωριζόμενος την Ιεράν Μητρόπολιν Ηλείας, εις την οποίαν εκάρην Μοναχός και εχειροτονήθην Διάκονος και Πρεσβύτερος και διακονώ από το 1960, υποβάλλων σήμερον την παραίτησίν μου.

Όμως:Το βάρος των ενενήντα ετών της ηλικίας μου, οι πολλές σωματικές ασθένειές μου και η αδυναμία μου να συνεχίσω διακονών, όπως αρμόζει και πρέπει.

Η αγάπη μου προς τους συμπατριώτες μου Ηλείους Κληρικούς, Μοναχούς και Λαϊκούς, τους οποίους πλέον αδυνατώ να διακονώ όπως θέλει ο Θεάνθρωπος Κύριος και αυτοί επιθυμούν, υπερίσχυσαν του πόνου μου δια τον αποχωρισμόν και με υποχρεώνουν να υποβάλω σήμερα προς Υμάς, Μακαριώτατο και μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, την παραίτησίν μου από το αξίωμα του Μητροπολίτου της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, όχι βέβαια και από την Αρχιεροσύνην μου και παρακαλώ Υμάς, Μακαριώτατο και τους αγαπητούς Συνοδικούς Αρχιερείς, να την αποδεχθείτε», αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του και παράλληλα εκφράζει την επιθυμία του να τον διαδεχθεί ο Επίσκοπος Ωλένης, Αθανάσιος.

«Προς τούτοις θερμώς σας παρακαλώ, δια την ελάφρωσιν του πόνου του αποχωρισμού μου, να εκλέξετε ως διάδοχόν μου εις την Ιερά Μητρόπολιν Ηλείας τον Θεοφιλέστατον Επίσκοπον Ωλένης κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΝ, διακονών υπέρ τα σαράντα χρόνια εις την Μητρόπολιν Ηλείας και γνωρίζων καλώς πρόσωπα και πράγματα, ίνα με ταις πρεσβείαις του Αγίου Διονυσίου του εν Ζακύνθω ενισχυθεί δια να συνεχίση το τεράστιον πνευματικόν και κοινωνικόν έργον της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, εις δε την ταπεινότητά μου να έχω “Χριστιανά τα τέλη της ζωής μου, ανώδυνα και ανεπαίσχυντα”. ΑΜΗΝ. Μετά βαθυτάτου σεβασμού. Ο εκουσίως παραιτούμενος υπογράφων τη εμήχειρί», επισημαίνει.

Η  εκλογική διαδικασία για τον νέο Μητροπολίτη Ηλείας θα διεξαχθεί το τριήμερο 6-8 Οκτωβρίου και προβλέπει τρεις φάσεις: μία ψηφοφορία για το αν θα πληρωθεί η θέση με μετάθεση Μητροπολίτη από άλλη Μητρόπολη, στην οποία απαιτούνται 45 ψήφοι, μια δεύτερη ψηφοφορία με απεριόριστο αριθμό υποψηφίων από την οποία θα προκύψει η τελική τριάδα (το αποκαλούμενο «τριπρόσωπο»), και μια τρίτη ψηφοφορία ανάμεσα στους τρεις, όπου ο πρώτος σε ψήφους –ακόμα και με σχετική πλειοψηφία- εκλέγεται Μητροπολίτης Ηλείας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος