FOLLOW US: facebook twitter

Χειμερινές προβλέψεις Κομισιόν: Στο 10% η ύφεση στην Ελλάδα

Ημερομηνία: 12-02-2021 | Συντάκτης:

Στο -10% προβλέπεται η ανάπτυξη της Ελλάδας για το 2020, η δεύτερη μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ μετά την Ισπανία. Το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,5% το 2021, πριν αυξηθεί σε 5% το 2022.

Αυτό προβλέπει η Κομισιόν στις χειμερινές της προβλέψεις που ανακοινώθηκαν σήμερα. Σύμφωνα με την έκθεση, η πορεία της ελληνικής οικονομίας θα κριθεί από το ρυθμό εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, αφού η επαναφορά του τουρισμού προβλέπεται αργή. Ενώ η ανεργία παραμένει στο 16%, το ποσοστό της απασχόλησης πέφτει, κυρίως λόγω τουρισμού.

Γεωπολιτικές εντάσεις και τυχόν κρίση μεταναστευτικού προσθέτουν αβεβαιότητα στις προβλέψεις, όπως αναφέρεται. Η πρόβλεψη πάντως δεν ενσωματώνει τις αναμενόμενες θετικές επιπτώσεις από το Ταμείο Αποκατάστασης και Ανθεκτικότητας, το οποίο θα μπορούσε να δώσει σημαντική ώθηση στην εγχώρια ζήτηση μόλις εφαρμοστεί.

Η ανάπτυξη θα συνεχίσει να υποστηρίζεται κυρίως από ιδιωτική κατανάλωση, με το σταδιακό άνοιγμα του λιανικού εμπορίου, βελτίωση στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών και το υποστηρικτικό περιβάλλον της δημοσιονομικής πολιτική στην οικονομία. Οι καθαρές εξαγωγές αναμένεται να συμβάλουν θετικά στην ανάπτυξη το 2021 και το 2022, με την έναρξη του εμβολιασμού που αναμένεται να υποστηρίξουν μόνο σταδιακά την επιστροφή τουριστών στην Ελλάδα.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι η πρόβλεψη παραμένει υπό μεγάλη αβεβαιότητα.

Οι εξελίξεις σχετικά με την παγκόσμια υγεία και την πανδημική κρίση και η διάθεση εμβολιασμού θα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη του τουρισμού και την ταχύτητα ανάκαμψης στον ιδιωτικό τομέα μετά τη λήξη των κυβερνητικών μέτρων στήριξης. Επίσης, γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή και η κρίση μετανάστευσης προσθέτουν αβεβαιότητα στις προβλέψεις.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος