FOLLOW US: facebook twitter

Χαμηλώνει το «πέναλτι» για εργαζόμενους συνταξιούχους

Ημερομηνία: 08-11-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Σημαντικές αλλαγές για την απασχόληση των συνταξιούχων προετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στο πλαίσιο άρσης των κινήτρων που οδηγούν στην αύξηση της αδήλωτης εργασίας.

Σήμερα οι συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ που αναλαμβάνουν εργασία λαμβάνουν μειωμένη τη σύνταξή τους (σε κύρια και επικουρική) κατά 60%.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας φέρεται αποφασισμένη να νομοθετήσει υπέρ μιας μείωσης που δεν θα είναι πάνω από το 30% της σύνταξης. Η νέα ρύθμιση αναμένεται να νομοθετηθεί εντός του 2020, με τις αλλαγές στο ποσοστό αναπλήρωσης και τα άλλα θέματα συμμόρφωσης που ορίζουν οι τελευταίες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η τελευταία περικοπή στο 60% που επιβλήθηκε με τον νόμο Κατρούγκαλου, αποδείχτηκε αναποτελεσματική.

Όχι μόνο δεν αύξησε τα έσοδα του ΕΦΚΑ, αντιθέτως, ενδυνάμωσε τα φαινόμενα μαύρης και αδήλωτης εργασίας των συνταξιούχων στον ιδιωτικό τομέα, ενώ αποστέρησε επιπλέον φορολογικά αλλά και ασφαλιστικά έσοδα από την αύξηση του εισοδήματος.

Επιπλέον, η περικοπή του 60% επιβάρυνε, κυρίως, τους χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους όταν δήλωναν τα επιπλέον εισοδήματα από εργασία.

Σε ό,τι αφορά την πιθανή επίδραση στην αύξηση της ανεργίας των νέων, πηγές του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι μια βελτίωση κατά 50% στο πέναλτι για την απασχόληση των συνταξιούχων απλώς θα φέρει στην επιφάνεια το μαύρο χρήμα που επιμελώς αποκρύπτεται και δεν θα αποστερήσει νέες θέσεις γιατί είναι ήδη κατειλημμένες.

Υπενθυμίζεται ότι η περικοπή της σύνταξης εφαρμόζεται σε συνταξιούχους λόγω γήρατος που λαμβάνουν σύνταξη από τους πρώην φορείς κύριας ασφάλισης ή από το Δημόσιο που εντάχθηκαν από 1.1.2017 στον ΕΦΚΑ, καθώς και στα πρόσωπα που λαμβάνουν χορηγία ή βουλευτική σύνταξη από το Δημόσιο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος