FOLLOW US: facebook twitter

Ανακύκλωση απορριμμάτων: Χαμηλά ο πήχης, μπαίνουν και άλλοι ιδιώτες

Ημερομηνία: 27-09-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Το «ψαλίδισμα» των εθνικών στόχων για την ανακύκλωση των οικιακών απορριμμάτων ανακοίνωσε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και, στο όνομα του ρεαλισμού, το 2023 η ανακύκλωση θα φτάσει στο 30%, ενώ σήμερα διαμορφώνεται γύρω στο 20% και οι κοινοτικές Οδηγίες επιβάλλουν να φτάνει τουλάχιστον στο 50%.

Προτεραιότητα δίνεται στις τουριστικές περιοχές, ώστε το επόμενο καλοκαίρι να μην υπάρχουν εικόνες με βουνά σκουπιδιών, αλλά οι δράσεις θα παρουσιαστούν τον Νοέμβριο.

Στην ουσία, ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο ιδιωτών σε άλλους τομείς, όπως τα βιομηχανικά και αγροκτηνοτροφικά απόβλητα, ενώ αναμένεται να δραστηριοποιηθούν και στα αστικά σκουπίδια των νησιών, όπου σήμερα λειτουργούν 22 χωματερές γιατί δεν υπάρχουν χώροι για τη δημιουργία εγκαταστάσεων επεξεργασίας.

Τα σκουπίδια αποτελούν τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική βόμβα για την Ελλάδα –αφού εξακολουθεί να θάβεται το 80% της ετήσιας παραγωγής–, η οποία βρίσκεται στη δεύτερη (αρνητική) θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης, μετά τη Μάλτα!

Σε χαμηλά επίπεδα βρίσκεται η ανακύκλωση, με αποτέλεσμα να καταλαμβάνει την 24η θέση, λίγο πάνω από την Κύπρο, τη Ρουμανία και τη Μάλτα. Παρά τα τσουχτερά πρόστιμα, εξακολουθούν να λειτουργούν πάνω από 50 τριτοκοσμικές χωματερές, για τις οποίες οι φορολογούμενοι πληρώνουν 5,2 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Δημοτικά τέλη

«Στο τέλος της τετραετίας θα έχουμε μηδενίσει τα πρόστιμα», διαβεβαίωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, και μένει να αποτιμηθεί στην πράξη η δέσμευση που την έχουν κάνει σχεδόν όλοι οι προκάτοχοί του. Ήταν ιδιαίτερα εγκωμιαστικός για τη διαχείριση των σκουπιδιών με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τις γνωστές ΣΔΙΤΣε σχέση με τις επιφυλάξεις, ότι ο νέος τρόπος διαχείρισης των σκουπιδιών θα οδηγήσει σε αύξηση των δημοτικών τελών, ο υπουργός Περιβάλλοντος διευκρίνισε ότι αυτά είναι ζητήματα που ρυθμίζουν οι δήμοι. «Είναι πιο κοντά στους δημότες και θα δουν το θέμα με προσοχή», παρατήρησε, αλλά πρόσθεσε: «Τίποτα δεν είναι δωρεάν. Αλώστε και τα πρόστιμα κοστίζουν».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος