FOLLOW US: facebook twitter

Η Θεραπεύτρια των Οφθαλμών ψυχής και σώματος, Aγ. Παρασκευή, εορτάστηκε στην Ανδραβίδα

Ημερομηνία: 26-07-2021 | Συντάκτης:
ag.paraskevis

Ευρισκόμενοι ακόμη μέσα στην σύγχυση, περισπασμό και τον προβληματισμό λόγω της σοβούσης πανδημίας του κορονοϊού, η οποία δημιούργησε μια παγκόσμια υγειονομική κρίση με πολύπλευρες επιπτώσεις που δεν περιορίζονται μόνο σε θέματα υγείας, αλλά δυστυχώς ακόμη και στις προσωπικές μας σχέσεις μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, με την δέουσα ιερή κατάνυξη και τηρώντας πιστά τα υγειονομικά μέτρα προστασίας, εορτάστηκε και φέτος η ιερή και σεβάσμια μνήμη της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Παρασκευής της Αθληφόρου, στον ομώνυμο κοιμητηριακό Ιερό Ναό της Ανδραβίδας.

Οι Θρησκευτικές εκδηλώσεις άρχισαν την παραμονή της εορτής την Κυριακή 25 Ιουλίου, με την τέλεση του  Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού μετ’ αρτοκλασιών ιερουργούντων των Αιδ. π. Κωνσταντίνου Καπατσούλια, π. Παναγιώτου Νοδάρου, π. Σπυρίδωνος Λάττα, π. Νικολάου Κατσηδήμα και π. Ανδρέου Παπανάγου. Την κυρία ημέρα της εορτής Δευτέρα 26 Ιουλίου, τελέσθηκε η Ιερή ακολουθία του Όρθρου μετ’ αρτοκλασιών και εν συνεχεία η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό των Αιδ. π. Κωνσταντίνου Καπατσούλια, π. Παναγιώτου Νοδάρου και π. Ανδρέου Παπανάγου. Την πανέορτη πανήγυρη και ημέρα πνευματικής αγαλλίασης, στην οποία μας συγκαλεί κάθε χρόνο τέτοια μέρα η πανένδοξος οσιοπαρθενομάρτυς Παρασκευὴ, τίμησαν με την ευγενική παρουσία τους οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ανδραβίδος-Κυλλήνης κ. Χρήστος Μυλωνάκης και κ. Πέτρος Ανυφαντής, καθώς επίσης και οι ευλαβείς κάτοικοι της Ανδραβίδος.

 Η Αγία Παρασκευή δεν ήταν μία συνηθισμένη γυναίκα. Ήταν ένα πνευματικό μετέωρο, ένας βράχος αρετής, ακλόνητος μέσα στον ωκεανό της διεφθαρμένης Ρωμαϊκής κοινωνίας. Η εορταζόμενη Αγία ήταν «Δώρο Θεού και καρπός προσευχής», των ευλαβών Χριστιανών γονέων της, του Αγάθωνα και της Πολιτείας, οι οποίοι την ανέθρεψαν «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου», διακρινόμενη από πολύ νωρίς για την σωφροσύνη και τα ποικίλα χαρίσματά της. Η Αγία Παρασκευή μαζί με τους ευλαβείς γονείς της, αφού περπάτησε τον δρόμο της αγιότητος, που είναι ο δρόμος της αιωνίου ζωής, αξιώθηκε στην συνέχεια να γίνει ένα από τα Ιερά θύματα των τελευταίων αρχαίων διωγμών της Εκκλησίας μας.

Η Αγία Παρασκευή υπεβλήθη σε φρικτά βασανιστήρια προκειμένου να αρνηθεί τον Ιησού Χριστό, η πίστη όμως και η αγάπη της για τον εράσμιο της ψυχής της ήταν πολύ μεγάλη και ακλόνητη. Αυτή η πίστη χρειάζεται και σήμερα στην εποχή μας και ιδιαίτερα στην Πατρίδα μας, που βιώνει τόσες φρικτές και οδυνηρές δοκιμασίες. Αυτή η πίστη θα φέρει την παρηγοριά, την παράκληση την παραμυθία και την ελπίδα, για να προσπεράσουμε τα πολλά εμπόδια και δυσεπίλυτα προβλήματα. H Αγία Παρασκευή είναι παράδειγμα για όλους μας. Αλλά προπαντός είναι υπόδειγμα ενάρετου βίου και πίστεως για τις γυναίκες και τις νέες. Σ’ αυτή την εποχή της μεγάλης διαφθοράς είναι το υπόδειγμα και ο καθρέφτης της γυναικείας αρετής. Η Αγία Παρασκευή παρέδωσε μαρτυρικά την αγνή ψυχή της στον Θεό, δίδοντας παράδειγμα ανά τους αιώνες σε όλους τους πιστούς, πως ακόμα και μπροστά στον πόνο τον σωματικό, αλλά και στον θάνατο ακόμη χρειάζεται να έχουμε ακλόνητη πίστη στον Ιησού Χριστό, ο οποίος είναι η αιτία της υπάρξεώς μας!

π. Νικόλαος Κατσηδήμας

ag.paraskevi_

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος