FOLLOW US: facebook twitter

H “Ολυμπία Οδός” αναλαμβάνει την επικαιροποίηση των μελετών

Ημερομηνία: 05-07-2022 | Συντάκτης:

Στο Μαξίμου χθες άνοιξαν το φάκελο «Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα» σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη

-Θα εξετάσουν λύσεις για διάβαση Καϊάφα στο τμήμα Πύργος- Καλό Νερό λόγω των περιβαλλοντικών όρων

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Τον φάκελο του αυτοκινητόδρομου Πύργος- Καλό Νερό- Τσακώνα που παρέμενε κλειστός για μια δωδεκαετία, ανοίγει πλέον η κυβέρνηση μετά την κήρυξη των εργασιών του δρόμου της Πατρών- Πύργου, κατόπιν των ασφυκτικών πιέσεων που δέχεται το τελευταίο διάστημα από τους τοπικούς φορείς των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας.

Έτσι, η κοινοπραξία “Ολυμπία Οδός” στην οποία ανήκει πλέον το οδικό τμήμα μετά την πρόσφατη τροπολογία τον περασμένο Δεκέμβριο, θα είναι αυτή που θα επικαιροποιήσει τις μελέτες για τον δρόμο Πύργος – Καλό Νερό – Τσάκωνα και θα προτείνει εφικτές και συμβατές με την απόφαση του ΣτΕ λύσεις για τα 22 χιλιόμετρα του Καϊάφα, επιβεβαιώνοντας και πρόσφατο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Πρωινής για τις τρέχουσες εξελίξεις.

Αυτό αποφασίστηκε χθες το πρωί, στη σύσκεψη στο Μαξίμου που πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στην οποία συμμετείχαν η ηγετική ομάδα του Μαξίμου, οι βουλευτές της ΝΔ Ηλείας και Μεσσηνίας και οι Περιφερειάρχες Πελοποννήσου και Ηλείας. Η σύσκεψη προγραμματίστηκε μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν σε Τριφυλία και Ηλεία, όταν ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο Αναπτυξιακό Συνέδριο για το νέο ΕΣΠΑ, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, στις 16 Ιουνίου, δεν έκανε καμία αναφορά στο σημαντικό οδικό άξονα. Στην συνέχεια ο Πρωθυπουργός όρισε ως ημερομηνία σύγκλησης της σύσκεψης την 4η Ιουλίου στο Μαξίμου.

Ειδικότερα στην σύσκεψη συμμετείχαν πέραν του Πρωθυπουργού, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ο Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνία, Λαμπρόπουλος Ιωάννης, Χρυσομάλλης Μίλτος, Μαντάς Περικλής καθώς και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Ηλεία, Αυγερινοπούλου Διονυσία και Νικολακόπουλος Ανδρέας. Ο Ηλείος βουλευτής Κώστας Τζαβάρας δεν αποδέχθηκε την πρόσκληση για την συμμετοχή του στην σύσκεψη εξηγώντας τους λόγους που τον ώθησαν σε αυτήν του την απόφαση σε μακροσκελή επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν οι προοπτικές υλοποίησης του έργου και δόθηκαν οι απαραίτητες κατευθύνσεις προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι αναγκαίες μελέτες από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με τελικό στόχο τη χρηματοδότησή του το επόμενο διάστημα. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, συγκεκριμένες δεσμεύσεις με χρονοδιάγραμμα ενεργειών δεν δόθηκαν σε πρώτη φάση, καθώς θα ακολουθήσει και επόμενη σύσκεψη. Ωστόσο δεν αποκλείεται το θέμα του δρόμου να εξεταστεί η τμηματική κατασκευή του έργου, δηλαδή να προηγηθεί το Καλό Νερό-Τσακώνα μήκους 27,5 χιλιομέτρων για το οποίο υπάρχει και οριστική μελέτη οδοποιίας από το 2017 και έγκριση περιβαλλοντικών όρων, με βάση μελέτες που είχε εκπονήσει η κοινοπραξία του Μορέα και να ακολουθήσει το Πύργος-Καλό Νερό. Όπως είναι γνωστό το δεύτερο αυτό κομμάτι, είναι και το πιο δύσκολο λόγω Καϊάφα, αφού τα χέρια όλων είναι δεμένα εξαιτίας της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2006 η οποία δεν επιτρέπει την κατασκευή αυτοκινητόδρομου για λόγους προστασίας του οικοσυστήματος του Καϊάφα. Δεδομένου ότι πλέον έχει θεσπιστεί και Προεδρικό Διάταγμα για τον Κυπαρισσιακό, οι περιβαλλοντικές δυσκολίες είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης σε δήλωσή του στην Πρωινή εξέφρασε την ικανοποίησή του για την θετική εξέλιξη του έργου αναφέροντας τα εξής:

«Νέες μελέτες για τον οδικό άξονα Πύργου – Τσακώνας που θα λαμβάνουν υπόψη τους το σύνολο των οικονομικών, τεχνικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων του έργου, ξεκινούν άμεσα. Την ευθύνη υλοποίησης των μελετών θα έχει η «Ολυμπία Οδός», γεγονός που διασφαλίζει την ταχύτητα ολοκλήρωσής τους και τελικά, την εκκίνηση του έργου το συντομότερο δυνατό.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και με την παρουσία του Υπουργού Υποδομών, Κώστα Καραμανλή και του υφυπουργού, Γιώργου Καραγιάννη.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αισθανόμαστε δικαίωση, αλλά και ικανοποίηση, για το γεγονός πως ο σύγχρονος οδικός άξονας θα ολοκληρωθεί, προσφέροντας νέες αναπτυξιακές  δυνατότητες στη δυτική Πελοπόννησο. Πρόκειται για ένα ακόμα έργο που έχει «ταλαιπωρηθεί» επί χρόνια και επιτέλους, φαίνεται να βρίσκει την τελική λύση του…»


Οι δύο βουλευτές της ΝΔ Διονυσία Αυγερινοπούλου και Ανδρέας Νικολακόπουλος που συμμετείχαν στην χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης προχώρησαν στις παρακάτω δηλώσεις:

Δ. Αυγερινοπούλου: «Ξεκινά άμεσα η επικαιροποίηση των μελετών»,

«Η σύσκεψη χθες στο Μαξίμου, ήρθε σε συνέχεια της επιτυχημένης πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την επανέναρξη της κατασκευής της Ολυμπίας Οδού ως προς το τμήμα «Πάτρα – Πύργος». Κατά την σύσκεψη συζητήσαμε όλες τις διαστάσεις της κατασκευής του έργου από τον Πύργο έως το Καλό Νερό και από το Καλό Νερό έως την Τσακώνα, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών θεμάτων, μεταφέραμε τις απόψεις της τοπικής κοινωνίας και δόθηκαν από την Κυβέρνηση οι απαραίτητες κατευθύνσεις για να ξεκινήσει άμεσα η επικαιροποίηση των μελετών με τελικό στόχο τη χρηματοδότηση και την επανέναρξη του έργου. Αναμένουμε την επόμενη συνάντηση κατά την οποία θα συζητήσουμε την εξέλιξη επί των μελετών αυτού του σημαντικού έργου με γνώμονα την οδική ασφάλεια και την ανάπτυξη της Δυτικής Πελοποννήσου. Πρόκειται για έργο εθνικής και ευρωπαϊκής σημασίας, καθώς με την κατασκευή του Τμήματος Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα θα ολοκληρωθεί το δι-ευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών στην Πελοπόννησο.

Καθίσταται σαφές ότι ο Νομός Ηλείας βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο του έργου της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη των υποδομών του».

Α. Νικολακόπουλος: “Δρομολογείται ο σχεδιασμός ενός ακόμη μεγάλου έργου για την Ηλεία”

«Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοοτάκη, ξεκινά ο σχεδιασμός ενός ακόμη μεγάλου έργου υποδομής , που επί σειρά ετών είχε αφεθεί στην τύχη του αφού ως γνωστόν είχε ακυρωθεί από το ΣτΕ η μελέτη για ένα τμήμα του έργου.

Μετά το ξεμπλοκάρισμα και την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του νέου σύγχρονου αυτοκινητόδρομου ‘Πατρών-Πύργου’, τις παρεμβάσεις για την οδική ασφάλεια στο υφιστάμενο οδικό δίκτυο από την Πάτρα μέχρι τον Πύργο και την αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου ‘Πύργος- Καλό Νερό’, ξεκινά ο σχεδιασμός και για τον οδικό άξονα ‘Πύργος- Καλό Νερό-Τσακώνα’. Τεσσεράμισι χρόνια επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε γίνει τίποτα απολύτως για το συγκεκριμένο δίκτυο, δεν προχώρησε καμία μελέτη για το τμήμα που είχε ακυρωθεί και δεν επικαιροποιήθηκε καμία από τις προηγούμενες.

Πλέον, προχωρά η σύνταξη μελέτης καθώς και η επικαιροποίηση υφιστάμενων μελέτων και η εκπόνηση μελέτης ανάλυσης κόστους- οφέλους. Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αδράνειας λοιπόν, δρομολογείται ο σχεδιασμός ενός ακόμη μεγάλου έργου για την Ηλεία. Πρέπει βέβαια να γίνει αντιληπτό ότι απαιτείται χρόνος και υπομονή για να προχωρήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες, τις οποίες θα παρακολουθούμε στενά».

Μ. Κατρίνης για τον δρόμο Πύργος- Καλό Νερό- Τσακώνα: “Ένα ακόμα προεκλογικό πυροτέχνημα η σύσκεψη”

Όλα όσα πράττει η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα είναι ενταγμένα στο σχεδιασμό μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, που η ίδια έστησε και συντηρεί.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η υποτιθέμενη σύσκεψη που συγκάλεσε ο κ. Μητσοτάκης, μέσα στο προστατευμένο περιβάλλον των δικών του βουλευτών και των δικών του ανθρώπων για να εξαγγείλει, μετά από 3 χρόνια διακυβέρνησης, ότι ξεκινά τώρα ο σχεδιασμός από την κυβέρνηση για τον οδικού άξονα Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα.

Δηλαδή τους πήρε τρία χρόνια για να αποφασίσουν ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν το σχεδιασμό για το σημαντικό αυτό έργο.

Φυσικά δεν υπάρχει ούτε η ανάλογη προετοιμασία ή προεργασία για τις μελέτες ούτε μια στοιχειώδης κατεύθυνση για την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα που θα διασφαλίσει την υλοποίηση του.

Οι εξαγγελίες του κ.Μητσοτάκη έχουν ορίζοντα τις επόμενες εκλογές.

Γιατί η κυβέρνηση του όχι μόνο δεν έχει κάνει τίποτα για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών και την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ηλείας αλλά υποβάθμισε και τον τόπο μας σε κάθε ευκαιρία, όπως με τον εξοστρακισμό της Ηλείας από τον ακαδημαϊκό χάρτη.

-Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο Ηλείος οικονομολόγος Ν. Καλάκος την απόφαση του Υπουργείου Υποδομών για τον δρόμο Πύργος-Τσακώνα μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη

«Είναι χρέος μας να βγάλουμε από την απομόνωση τη νότια Ηλεία»

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε την απόφαση του υπουργείου Υποδομών να επικαιροποιήσει τις μελέτες για την κατασκευή αυτοκινητόδρομου στο οδικό τμήμα Πύργος-Τσακώνα, μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας (4/7) στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ηλείος οικονομολόγος και τ. γενικός διευθυντής Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών, Νίκος Καλάκος, υπογραμμίζοντας τη σημασία και τα οφέλη που θα προκύψουν από την υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου υποδομής.

Μετά την αίσια έκβαση με την Πατρών-Πύργου, ο Νίκος Καλάκος τόνισε πως η δρομολόγηση της κατασκευής του οδικού άξονα Πύργος-Τσακώνα –σε ρεαλιστικό πλαίσιο και με βάση τα νομικά και περιβαλλοντικά δεδομένα που έχουν διαμορφώσει η απόφαση του ΣτΕ για τον Καϊάφα και το ΠΔ για τον Κυπαρισσιακό– θα βγάλει από την πολυετή απομόνωση όλη τη νότια Ηλεία.

Όπως επισήμανε ο Ηλείος οικονομολόγος, ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος θα αναδείξει τον σπάνιο φυσικό και αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής, που περιλαμβάνει αμέτρητες παραλίες και τις Ιαματικές Πηγές Καϊάφα, τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα και την Αρχαία Σαμία, θα αυξήσει κατακόρυφα την τουριστική κίνηση και θα προσφέρει γρήγορη και ασφαλή διακίνηση των αγροτικών προϊόντων της νότιας Ηλείας από και προς την Τριφυλία και την υπόλοιπη Μεσσηνία, διαμορφώνοντας συνθήκες συνολικής αναπτυξιακής έκρηξης.

«Η κυβέρνηση, με τη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τερματίζει τη δωδεκαετή αδράνεια και ξαναβάζει σε τροχιά υλοποίησης την κατασκευή σύγχρονου αυτοκινητόδρομου από τον Πύργο έως την Τσακώνα. Η επικαιροποίηση των μελετών θα μας δώσει σύντομα την ακριβή εικόνα για τη χάραξη του δρόμου, το κόστος και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, προκειμένου να αναζητήσουμε και τις κατάλληλες πηγές χρηματοδότησης. Δεν εφησυχάζουμε, παρακολουθούμε την πορεία της ωρίμανσης των μελετών και συνεχίζουμε να διεκδικούμε την υλοποίηση και άλλων σημαντικών έργων υποδομής που έχει ανάγκη η Ηλεία, για να τερματίσει την πολύχρονη οικονομική και αναπτυξιακή στασιμότητα», δήλωσε ο Νίκος Καλάκος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος