FOLLOW US: facebook twitter

Χ. Γώγος: Δεν είναι δεδομένο ότι θα ανοίξουν 7 Ιανουαρίου τα δημοτικά

Ημερομηνία: 11-12-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά έως τις 7 Ιανουαρίου, επειδή ήταν μικρό το διάστημα της ερχόμενης εβδομάδας που μεσολαβεί μέχρι τις διακοπές των Χριστουγέννων και μπορεί να «θυσιαστεί» με στόχο της αναχαίτιση της πανδημίας.

Ωστόσο, ο Χαράλαμπος Γώγος, μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τότε τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.

Μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων τόνισε ότι «τίποτα δεν είναι δεδομένο, εξαρτάται απ’ ό,τι θα βλέπουμε για τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου. Πάμε εβδομάδα – εβδομάδα, μέρα – μέρα, υπάρχει καμπύλη, αλλά φαίνεται ότι θα είναι μια βασανιστική πορεία».

Ο ίδιος τόνισε ότι με δεδομένη τη διασπορά του ιού στην κοινότητα δεν μπορούμε να πάμε σε χαλάρωση των μέτρων, γιατί η πανδημία μπορεί να ξαναφουντώσει, να υπάρξει να τρίτη επιδείνωση και τότε θα είναι παρά πολύ δύσκολο με εξαντλημένο προσωπικό γεμάτα νοσοκομεία και κουρασμένο κόσμο. «Το ποτήρι είναι γεμάτο, το δεύτερο ξεχείλισμα δε θα γίνει ανεκτό» σχολίασε.

«Με τίποτα ανοιχτή πόρτα μαγαζιού»

Σε ό,τι αφορά της πρόταση της επιτροπής, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει το άνοιγμα των καταστημάτων λιανικής πώλησης, ο κ. Γώγος τόνισε το εξής:

«Η εισήγησή μας ήταν να μην αυξηθεί η κινητικότητα μπορούν να ανοίξουν μικροπράγματα, με επιτήρηση, όπως μικρά βιβλιοπωλεία με ηλεκτρονικές παραγγελίες. Ανοιχτή πόρτα μαγαζιού με τίποτα, δεν είναι δυνατό να δούμε τέτοιες σκηνές».

Ο καθηγητής εμφανίστηκε, πάντως, αισιόδοξος, ότι μετά τις γιορτές, «ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα μπορούμε να δούμε καλύτερα νούμερα. Τουλάχιστον 30 – 40% ελεύθερες κλίνες στο ΕΣΥ αυτό είναι κάλο ‘’μαξιλάρι’’».

«Πρέπει να εξασφαλίσουμε τη μη περαιτέρω αύξηση της κινητικότητας, είναι προβληματική ακόμα η κατάσταση, υπάρχει σημαντική βελτίωση στους αριθμούς των νοσούντων και στις εισαγωγές, 20% με 30% αλλά στη Βόρεια Ελλάδα τα πράγματα είναι ακόμα δύσκολα, υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία» ανέφερε.

Τέλος, απέκλεισε το πλήρες άνοιγμα των εκκλησιών, οι οποίες φαίνεται πως θα ανοίξουν τις ημέρες των εορτών με μικρό αριθμό ατόμων εντός των ναών. «Με κανέναν τρόπο δεν γίνεται να διακυβευτεί η δημόσια υγεία θα περιμένουμε, είναι νωρίς, αν χρειαστούν κάποιες παραχωρήσεις θα το δούμε» σημείωσε ο καθηγητής.

Θυμίζουμε ότι το «λουκέτο» έχει παραταθεί μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, έως ότου παραμένει το SMS για τις μετακινήσεις, η απαγόρευση συναθροίσεων και κυκλοφορίας τη νύχτα. Κλειστά είναι η εστίαση, οι δραστηριότητες που σχετίζονται με την ψυχαγωγία (νυχτερινή διασκέδαση, θέατρα, σινεμά κ.λπ.), τα δικαστήρια, οι αθλητικές δραστηριότητες (με εξαίρεση όσες έχουν εγκριθεί από την υγειονομική επιτροπή) και τα χιονοδρομικά κέντρα.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος