FOLLOW US: facebook twitter

Η Επίδαυρος έχει ιστορία, πολιτισμό και πολλούς θερινούς λόγους να την επισκεφτείς

Ημερομηνία: 29-07-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα, Περιβάλλον

Μπορεί η Επίδαυρος να έχει ταυτιστεί με το φεστιβάλ που φιλοξενεί κάθε χρόνο, όμως αποτελεί κι έναν από τους πιο ξεχωριστούς προορισμούς για τις διακοπές σας.


Πολιτισμός, φύση, διαδρομές σε βουνό και θάλασσα, καλό φαγητό, αλλά και διαμονή για όλα τα γούστα. Θαρρείς πως η Επίδαυρος τα έχει όλα. Μπορεί το φεστιβάλ που φιλοξενείται σε αυτή τη γραφική πόλη κάθε χρόνο να αποτελεί τον κύριο λόγο επίσκεψης των περισσοτέρων, όμως η αλήθεια είναι πως το καλοκαίρι στην Επίδαυρο δεν είναι μόνο το θέατρο.

 

Η Επίδαυρος είναι ο σημαντικότερος αρχαίος τόπος λατρείας του θεού Ασκληπιού. Βρίσκεται στην περιοχή της σημερινής πόλης του Λυγουριού στο νομό Αργολίδας στην Πελοπόννησο, περίπου 30 χλμ. από την πόλη του Ναυπλίου και 130 χλμ. από την Αθήνα (περνώντας από το όμορφο δάσος του Σοφικού), ενώ από το το 1988 ανήκει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO.

Το όνομά της τής δόθηκε από τον τρίτο κατά σειρά άρχοντά της, τον Επίδαυρο, που ήταν και ήρωας της πόλης, γιος του Άργους και της Ευάδνης. Η Επιδαυρία, η λοφώδης περιοχή ανάμεσα στο Σαρωνικό και τον Αργολικό κόλπο, ήταν στην αρχαιότητα μια ευρύτερη πολιτισμική ενότητα, όπου διαρθρώνονταν δεκάδες οικιστικά, θρησκευτικά και συμβολικά στοιχεία.

Σε μια χαράδρα, το 340 π.Χ., ο αρχαίος αρχιτέκτονας Πολύκλειτος ο Νεότερος έκτισε, σύμφωνα με τον Παυσανία, το θέατρο της Επιδαύρου. Το περίφημο αρχαίο θέατρο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στέκει εκεί, αγέρωχο για περισσότερα από 2000 χρόνια. Με χωρητικότητα περίπου 14000 θεατών, κάθε καλοκαίρι φιλοξενεί παραστάσεις αρχαίου δράματος (και όχι μόνο) στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Η θαυμάσια ακουστική του, αλλά και η μοναδική τοποθεσία του (περιβάλλεται από μια έκταση κατάφυτη με ελιές και εσπεριδοειδή) προσελκύουν κάθε καλοκαίρι χιλιάδες επισκέπτες.

Πολλοί από αυτούς αποφασίζουν να έρθουν από την Αθήνα, προκειμένου να παρακολουθήσουν κάποια παράσταση και έπειτα επιστρέφουν αυθημερόν στην πρωτεύουσα. Αυτό το καλοκαίρι, όμως, ίσως είναι μια πολύ καλή ιδέα να παρατείνετε τη διαμονή σας σε αυτόν τον μαγευτικό και γαλήνιο τόπο, έτσι ώστε να ξεκουραστείτε και να ξεφύγετε για λίγο από όλους και όλα.

Το γραφικό παραλιακό χωριουδάκι της παλιάς Επιδαύρου που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής αποτελεί την αγαπημένη στάση των ιστιοπλοϊκών, ενώ στο λιμανάκι του θα βρείτε και πολλές ψαροταβέρνες, αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια που κατακλύζονται τις ημέρες του φεστιβάλ. Στο ‘νησί’, θα συναντήσετε και την αρχαία Ακρόπολη της Επιδαύρου, η οποία φανερώνει περίτρανα πόσο σημαντική ήταν αυτή η πόλη κατά την αρχαιότητα.

Η Νέα Επίδαυρος βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά και έχει πληθυσμό περίπου 1000 κατοίκων. Μέχρι και το 1928 ονομαζόταν Πιάδα, όταν και άλλαξε το όνομά της. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε αυτή την περιοχή, στις 20 Δεκεμβρίου του 1821 άρχισε η Α’ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων, η οποία ολοκληρώθηκε στις 16 Ιανουαρίου του 1822. Σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής είναι το ‘Κάστρο της Νέας Επιδαύρου’.

Οι παραλίες

Μπορεί η Επίδαυρος να μην είναι ξακουστή για τις παραλίες της, όμως, έχει και μάλιστα είναι πανέμορφες. Ουσιαστικά η Παλαιά Επίδαυρος διαθέτει τρία δικά της κολπάκια για βουτιές και καλοκαιρινή απόλαυση.
Πρώτη και καλύτερη το Καλαμάκι, μια παραλία στην οποία τα πεύκα φτάνουν μέχρι το κύμα, υπάρχει άπλετη σκίαση και είναι ιδανική για μικρούς και μεγάλους. Έχοντας πάρει από πριν μαζί σας τις απαραίτητες προμήθειες, μπορείτε να περάσετε όλη την ημέρα σε αυτό τον επίγειο παράδεισο, ο οποίος βρέχεται από τα νερά του Σαρωνικού.

Οι παραλίες της Επιδαύρου δεν θυμίζουν σε καμία περίπτωση αυτές των Κυκλάδων. Καλό θα είναι να είστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό. Δεν θα δείτε λευκά σπιτάκια και τεράστιες αμμουδιές. Θα δείτε καταπράσινα τοπία, μικρά βοτσαλάκια, καθώς και νερά κρυστάλλινα και γαλαζοπράσινα.
Πολύ ωραία επίσης παραλία είναι το Γιαλάσι, λίγο έξω από το χωριό της Παλιάς Επιδαύρου, αλλά και το Νησί, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο Μικρό Θέατρο της περιοχής.

Για όσους πάντως το λέει η καρδούλα τους για μερικά χιλιόμετρα, μπορούν να κατηφορίσουν και προς το Πόρτο Χέλι, όπου θα συναντήσουν έναν από τους πιο ιδιαίτερους καλοκαιρινούς προορισμούς της χώρας, με πανέμορφες παραλίες.

Το φαγητό

Η Επίδαυρος φημίζεται για τη γεύση του φαγητού της, αλλά και τις γενναιόδωρες μερίδες της. Συνήθως, μετά το φεστιβάλ τα ταβερνάκια στο Λυγουριό και στην Παλιά Επίδαυρο γεμίζουν από κόσμο. Εκεί θα δοκιμάσετε πεντανόστιμα μαγειρευτά, με τον μουσακά, το κοκκινιστό μοσχαράκι, αλλά και την μοσχαρίσια μπριζόλα να θεωρούνται must.

Βέβαια και όσοι αγαπούν το καλό ψάρι, δεν θα μείνουν παραπονεμένοι στην Επίδαυρο. Υπάρχουν πολλά παραθαλάσσια ταβερνάκια, στα οποία θα γευτείτε τις πιο φρέσκιες τσιπούρες στα κάρβουνα και όχι μόνο.

Η διαμονή

Όπως γράψαμε και στην αρχή του κειμένου, στην Επίδαυρο μπορεί κανείς να βρει διαμονή για όλα τα γούστα. Ιδιαίτερα διάσημα στην περιοχή είναι τα τρία κάμπινγκ που βρίσκονται σε απόσταση βολής από την παραλία Γιαλάσι. Αρκετοί είναι αυτοί που τα προτιμούν, κυρίως άτομα πιο νεαρής ηλικίας.

Αν επιθυμείτε κάτι πιο ήρεμο και ήσυχο, υπάρχουν πανέμορφα διαμερίσματα τόσο στο Λυγουριό, όσο και κοντά στην παραλία Γιαλάσι, όπου θα ξεκουραστείτε και θα γεμίσετε τις μπαταρίες σας, προκειμένου να δώσετε συνέχεια στις βουτιές σας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος