FOLLOW US: facebook twitter

Η Άγκυρα απορρίπτει την κριτική της UNESCO για την Αγία Σοφία

Ημερομηνία: 25-07-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική
agia-sofia

Σε υψηλούς τόνους ήρθε η αντίδραση του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών στις «κίτρινες κάρτες» της UNESCO σχετικά με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Σε ανακοίνωσε αναφέρεται ρητά ότι «Τα τζαμιά της Αγίας Σοφίας και της Χώρας είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας και η ιστορική, πολιτιστική και πνευματική τους αξία προστατεύεται με κάθε τρόπο».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ η λειτουργική χρήση των δύο τζαμιών σχετίζονται αποκλειστικά με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι η χρήση της Αγίας Σοφίας ως τζαμιού είναι απλά μια «πράξη αποκατάστασης».

Η Άγκυρα προσθέτει πως όλες οι διαδικασίες υπήρξαν ανοιχτές και ήταν σε επικοινωνία και συνεργασία με την αποστολή της UNESCO στην Κωνσταντινούπολη, την οποία η ίδια η Τουρκία κάλεσε.

«Μένουμε έκπληκτοι από την απόφαση που υιοθετήθηκε 44ης Συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς του Οργανισμού, όπου η Τουρκία συμμετέχει ως παρατηρητής. Η απόφαση περιέχει εκφράσεις που δεν συνάδουν με τις αναφορές της αποστολής στην Κωνσταντινούπολη» αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει ότι ορισμένα από τα άρθρα περιέχουν μεροληπτική και άδικη γλώσσα με πολιτικές στοχεύσεις».

«Η Τουρκία έχει πάρει διαζύγιο από τη διεθνή νομιμότητα»

Η Τουρκία με πρόσφατες ανακοινώσεις που εξέδωσε, δείχνει για μια ακόμα φορά ότι έχει πάρει οριστικό διαζύγιο με τη διεθνή νομιμότητα, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Σημειώνουν πως η Τουρκία απέρριψε τόσο τη δήλωση του Προέδρου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα Βαρώσια όσο και την Απόφαση της Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO για την Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας.

Αμφότερες, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ελήφθησαν από χώρες από όλες τις γεωγραφικές περιοχές της υφηλίου, με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά, οι οποίες, όμως, εκφράστηκαν κατά τρόπο σαφή υπέρ του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών κανόνων.

Η Τουρκία με τη στάση της, δείχνει για μία ακόμα φορά ότι αγνοεί τους βασικούς κανόνες της Διεθνούς Κοινότητας επιμένοντας στην παραβατική της συμπεριφορά, συνεχίζοντας να αποτελεί τη μειοψηφία του ενός, τονίζουν καταληκτικά οι διπλωματικές πηγές.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος