FOLLOW US: facebook twitter

Γυναίκες θύματα βίας: Σοκάρουν τα στοιχεία από το Α’ εξάμηνο του 2022

Ημερομηνία: 23-08-2022 | Συντάκτης:

Στη δημιουργία ενός ισχυρού πλέγματος προστασίας για τις γυναίκες-θύματα βίας, αλλά και στην καλλιέργεια μίας κουλτούρας μηδενικής ανοχής απέναντι στη βία και την παρενόχληση, στοχεύει το πανελλαδικό Δίκτυο Δομών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, το οποίο περιλαμβάνει 43 Συμβουλευτικά Κέντρα- μεταξύ αυτών και στο Δήμο Πύργου, 19 Ξενώνες Φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα και την τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900.

Το Δίκτυο Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι πάντα σε ετοιμότητα, προκειμένου να στηρίξει και να βοηθήσει όποια γυναίκα απευθυνθεί στις δομές, αλλά και τρίτα πρόσωπα που μπορεί να θέλουν να καταγγείλουν περιστατικά βίας και να ζητήσουν συμβουλές.

Συγκεκριμένα, τα Συμβουλευτικά Κέντρα παρέχουν στις γυναίκες, που απευθύνονται σε αυτά, δωρεάν υπηρεσίες πληροφόρησης και συμβουλευτικής, στο πλαίσιο ολοκληρωμένων δράσεων ψυχοκοινωνικής και νομικής στήριξης, αλλά και εργασιακής συμβουλευτικής, ενώ οι Ξενώνες Φιλοξενίας φιλοξενούν γυναίκες-θύματα βίας με τα παιδιά τους, μέχρι να σταθούν στα πόδια τους.

Επιπλέον, το Δίκτυο Δομών διαθέτει την τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, στην οποία μπορεί να καλέσει κάθε ενδιαφερόμενος/η που επιθυμεί να ενημερωθεί σχετικά με τη διαχείριση περιστατικών βίας ή να καταγγείλει ένα τέτοιο περιστατικό και να λάβει την απαραίτητη βοήθεια και συμβουλή.

Η τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, η οποία στελεχώνεται από ψυχολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες, με εξειδίκευση σε θέματα βίας, είναι μία υπηρεσία εθνικής εμβέλειας, λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο και παρέχει άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας, ψυχοκοινωνική συμβουλευτική σε γυναίκες-θύματα βίας, καθώς και πληροφόρηση και ενημέρωση για θέματα βίας κατά των γυναικών.

Πληροφορίες μπορούν επίσης να λάβουν όσες και όσοι το επιθυμούν μέσα από τις ιστοσελίδες metoogreece.gr και womensos.gr, από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) ή στέλνοντας e-mail στο sos15900@isotita.gr .

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, από τον Ιανουάριο του 2022 έως και τα τέλη Ιουνίου 2022, η τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 δέχθηκε 5.201 κλήσεις. Από το σύνολο των κλήσεων, οι 3.606 κλήσεις αφορούσαν σε περιστατικά βίας. Ειδικότερα, 1.903 κλήσεις αφορούσαν σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ενώ 1.661 γυναίκες κατήγγειλαν συγκεκριμένα τον σύζυγο/πρώην σύζυγο ή σύντροφο/πρώην σύντροφο για ενδοοικογενειακή βία.

Παράλληλα, το πρώτο εξάμηνο του 2022, 2.749 γυναίκες-θύματα βίας απευθύνθηκαν στο Δίκτυο Δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ (Συμβουλευτικά Κέντρα, Ξενώνες Φιλοξενίας) και έλαβαν την κατάλληλη φροντίδα γι’ αυτές.

Μ. Συρεγγέλα: Είμαστε στο πλευρό των γυναικών θυμάτων βίας

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, δηλώνει: «Ενθαρρύνουμε τις γυναίκες σε περίπτωση που βιώσουν οποιαδήποτε μορφή βίας – είτε αυτή είναι σωματική είτε ψυχολογική είτε σεξουαλική ή οικονομική – να μιλάνε, να σπάνε τη σιωπή τους και να ζητούν βοήθεια και στήριξη και συμβουλεύουμε τις γυναίκες να μην κλείνουν τα μάτια μπροστά στη βία και την κακοποίηση, αλλά να αναγνωρίζουν έγκαιρα τα σημάδια».

Όπως επισημαίνει, τα θύματα μπορούν να καλούν στην τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 ή να απευθύνονται στα 43 Συμβουλευτικά Κέντρα που υπάρχουν σε όλη τη χώρα και παρέχουν ψυχολογική στήριξη και συμβουλευτική, ενώ περισσότερες πληροφορίες για τις διευθύνσεις ή τα τηλέφωνα των Κέντρων μπορεί να βρει όποιος/α ενδιαφέρεται στις ιστοσελίδες https://metoogreece.gr/ ή https://womensos.gr/.

«Είμαστε στο πλευρό των γυναικών θυμάτων βίας, τις στηρίζουμε και τις βοηθάμε να αλλάξουν σελίδα στη ζωή τους. Καμία γυναίκα δεν είναι μόνη της στον αγώνα κατά της βίας» αναφέρει χαρακτηριστικά η κα Συρεγγέλα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος