FOLLOW US: facebook twitter

Γυναικεία υπόθεση-για πρώτη φορά-η ηγεσία της Δικαιοσύνης

Ημερομηνία: 03-06-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Μετά από μια συνεδρίαση διάρκειας περίπου τριών ωρών,  το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε τον ορισμό της Ειρήνης Καλού (πρώην αντιπροέδρος Αρείου Πάγου) στην προεδρία του Αρείου Πάγου. Σημειώνεται πως η κ. Καλού είχε υπερψηφιστεί και από τη ΝΔ στη διάσκεψη των προέδρων. Τη θέση της εισαγγελέως του ανωτάτου δικαστηρίου αναλαμβάνει η Δήμητρα Κοκοτίνη. Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας ορίστηκαν η κ. Ευαγγελία Νίκα, ο κ. Κωνσταντίνος Κουσούλης και ο κ. Δημήτριος Μακρής.

Τα βιογραφικά των προσώπων

Η Ειρήνη Καλού γεννήθηκε το 1954, εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1981 και προήχθη στο βαθμό του αρεοπαγίτη, επίσης, τον Ιανουάριο του 2014 και στο βαθμό της αντιπροέδρου ΑΠ τον Οκτώβριο του 2018.

Η Δήμητρα Κοκοτίνη γεννήθηκε το 1954, εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1981 και προήχθη στο βαθμό του αρεοπαγίτη τον Δεκέμβριο του 2014.

Το “άρωμα γυναίκας’ δεν κυριαρχεί όμως μόνο στον Άρειο Πάγο.

Την κορυφή της Δικαιοσύνης συμπληρώνουν δύο ακόμα άξιες λειτουργοί της.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου η οποία προήχθη στην ανωτάτη βαθμίδα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, έγινε δηλαδή πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, τον Οκτώβριο του 2018 καθώς και η Ανδρονίκη Θεοτοκάτου η οποία τον Οκτωβρίου του 2015 μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ανέλαβε την Προεδρία του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Πρόσωπα ευρύτατης αποδοχής που χαίρουν εκτίμησης του δικαστικού και νομικού κόσμου

 Όλοι οι επιλεγέντες δικαστικοί λειτουργοί έτυχαν ευρύτατης αποδοχής κατά την διαδικασία προεπιλογής στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και χαίρουν της εκτίμησης του δικαστικού και νομικού κόσμου της χώρας. Αναφερόμενος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,  στη άρνηση της ΝΔ, να προσέλθει στην συναινετική διαδικασία ορισμού της ηγεσίας της Δικαιοσύνης σημείωσε ότι με τη στάση της «η αξιωματική αντιπολίτευση επιβεβαίωσε πως ουδόλως ενδιαφέρεται για την τήρηση της νομιμότητας και του Συντάγματος». Σημείωσε ότι η διαδικασία προεπιλογής της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής είχε ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή και της ΝΔ ήδη από τα μέσα Μαΐου και «η αμφισβήτηση της δεν βρίσκει απολύτως καμία συνταγματική βάση ενώ η άρνηση της θέτει οριστικά τέλος και στο δήθεν ηθικό επιχείρημα που προβάλλει ενώ ταυτόχρονα μοιάζει να υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες και αποτελεί ευθεία προσβολή στην ανεξαρτησία του θεσμού της Δικαιοσύνης».

Η Προεδρία της Δημοκρατίας για τους ορισμούς στην ηγεσία της Δικαιοσύνης

Πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας, μετά από ερώτηση για το τι θα πράξει ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος όταν έρθει το Σχέδιο Διατάγματος για τη νέα ηγεσία της δικαιοσύνης υπογεγραμμένο από το υπουργικό Συμβούλιο, τόνιζαν ότι «όταν έρθει το σχέδιο θα μάθετε τι θα κάνει ο ΠτΔ».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ό,τι πράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα το κάνει μετά τις 30 Ιουνίου, όταν και λήγει επίσημα η θητεία της προηγούμενης ηγεσίας του Αρείου Πάγου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος