FOLLOW US: facebook twitter

Γυμνάσιο-Λύκειο Καράτουλα: Tο χρονικό ενός στόχου που έγινε πραγματικότητα

Ημερομηνία: 18-09-2020 | Συγγραφέας:

Με την ολοκλήρωση κατασκευής του Γυμνασίου -Λυκείου Καράτουλα αισθάνομαι υποχρεωμένος να ενημερώσω όλους όσοι ενδιαφέρονται για το ιστορικό κατασκευής του νέου κτιρίου από το 2008 έως σήμερα, κάνοντας, εξαρχής, δύο  παραδοχές:

 1. Τα δημόσια έργα χρηματοδοτούνται από το ελληνικό κράτος.
 2. Τα έργα δε ‘’φυτρώνουν’’ σαν αγριολούλουδα της εξοχής, χρειάζονται οργάνωση, προετοιμασία, αλλά και συνεχή παρακολούθηση.

ΣΕΙΣΜΟΣ- ΑΜΕΣΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ – ΣΤΕΓΑΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ

Στις 8 Ιουνίου 2008 ο σεισμός κατέστησε κατεδαφιστέο το Γυμνάσιο – Λύκειο Καράτουλα. Ως δημοτική αρχή Ωλένης, τότε, προσπαθήσαμε να λύσουμε το πρόβλημα στέγασης του σχολείου. Αρχικά, αποδεχτήκαμε τη δωρεά των γονέων μου-Αθανασίου και Βασιλικής Παναγοπούλου- που παραχώρησαν ακίνητο 4 περίπου στρεμμάτων για να στεγαστούν οι λυόμενες αίθουσες του σχολείου μας.

Μετά τη παρέλευση των πέντε(5) ετών και το θάνατο των γονέων μου, οι κληρονόμοι τους, τα παιδιά μου Βασιλική, Θανάσης και Νίκη διαπνεόμενα από τις ίδιες αρχές και αξίες, συνέχισαν να παραχωρούν δωρεάν το συγκεκριμένο ακίνητο, χωρίς ποτέ να σκεφτούν να ζητήσουν έστω και ένα ευρώ ως αντίτιμο μέχρι σήμερα.

Το καλοκαίρι του 2008, ως δήμος Ωλένης, σε συνεργασία με τον Ο.Σ.Κ ( ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ) διαμορφώσαμε το χώρο,  τοποθετήσαμε λυόμενες αίθουσες και μέσα σε διάστημα δύο μηνών κατορθώσαμε να λειτουργήσει το  σχολείο στις 11 Σεπτεμβρίου του 2008. Έτσι καταφέραμε να κρατήσουμε το σχολείο στη περιοχή μας και να μη φύγουν τα παιδιά για άλλο σχολείο.

ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ

Κινηθήκαμε ταχύτατα για την κατασκευή του νέου σχολείου, αναθέτοντας άμεσα την εκπόνηση γεωλογικής μελέτης για το χώρο του παλιού σχολείου. Τη μελέτη αυτή την υποβάλαμε στον Ο.Σ.Κ την άνοιξη του 2009.

Καταφέραμε το 2010 να εντάξουμε το Γυμνάσιο-Λύκειο Καράτουλα στο μελετητικό-κτιριακό πρόγραμμα του Ο.Σ.Κ επί προεδρίας του κυρίου Μπαλτά. Ο Ο.Σ.Κ ανέθεσε γεωλογική μελέτη το 2010 και η οποία παραδόθηκε στις αρχές του 2011 και υιοθέτησε την πρόταση για κατασκευή του νέου σχολείου στο χώρο του παλιού Γυμνασίου–Λυκείου Καράτουλα. Χωρίς να χάνουμε χρόνο, πιέσαμε ώστε να προχωρήσει η μελέτη κατασκευής του έργου. Ο Ο.Σ.Κ με τη νέα του μορφή (Κτιριακές Υποδομές-ΚΤΥΠ) ,δημοπράτησε τη μελέτη κατασκευής του έργου που παραδόθηκε το Μάιο του 2013.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον διεκδικήσαμε με συνεχείς παρεμβάσεις τη χρηματοδότηση κατασκευής του έργου, κάτι που καταφέραμε το φθινόπωρο του 2014. Το έργο δημοπρατήθηκε στις 20 Ιανουαρίου του 2015 με προϋπολογισμό 5.500.000 ευρώ και εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο τον Ιούνιο του 2015. Η σύμβαση με τον εργολάβο υπογράφηκε στις 18 Αυγούστου του 2015.

Παράδοση Γυμνασίου Λυκείου Καράτουλα με ενστάσεις από τους γονείς | Εφημερίδα Πρωινή

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Οι εργασίες κατασκευής του έργου ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2016. Την άνοιξη του ίδιου έτους διαπιστώθηκε ότι η επιφάνεια κάλυψης του νέου κτιρίου καταλάμβανε τελικά 1300 τ.μ αντί για  800 τ.μ που καταλάμβανε το παλιό κτίριο, με αποτέλεσμα να ζητηθεί από τους  όμορους ιδιοκτήτες  Κωνσταντινόπουλο Διονύση, Κωνσταντινόπουλο Κώστα και Κωστόπουλο Γεώργιο να παραχωρήσουν μέρος της ιδιοκτησίας τους προς υλοποίηση του σκοπού. Οι ιδιοκτήτες συμφώνησαν άμεσα, υπογράφοντας υπεύθυνες δηλώσεις και αποδεχόμενοι τα νέα όρια του οικοπέδου, το οποίο μεγάλωσε κατά 900 τ.μ. Το νέο τοπογραφικό εστάλη από το Δήμο Πύργου στη ΚΤΥΠ στις 25 Ιανουαρίου του 2017.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών το 2017, λόγω προσωπικού κωλύματος κατέστη αναγκαία η αντικατάσταση του επιβλέποντος το έργο, με αποτέλεσμα  να μεσολαβήσει ικανό χρονικό διάστημα ως ότου  ενημερωθούν οι νέοι επιβλέποντες και πιστοποιήσουν τις εργασίες που είχαν ήδη γίνει. Τα θέματα αυτά διευθετήθηκαν από τον τεχνικό συμβούλιο της ΚΤΥΠ τον Ιούλιο του 2018, με τις εργασίες να συνεχίζονται και να δίνεται προθεσμία παράδοσης του έργου τον Οκτώβριο του 2019.

Σε επίσκεψή μου με το Βουλευτή Ηλείας κ. Μιχάλη Κατρίνη στο Δ/ντα Σύμβουλο της ΚΤΥΠ κ. Χαρωνίτη τον Ιούλιο του 2019, υπήρξε δέσμευση ότι το κτίριο θα παραδοθεί κανονικά στο τέλος του Οκτωβρίου 2019, αφού υπολείπονταν  ελάχιστες μόνο εργασίες εντός του κτιρίου και η κατασκευή του αύλειου χώρου.

Το επόμενο χρονικό διάστημα, ουδέποτε μου  ζητήθηκε από τη νέα δημοτική αρχή η αρωγή μου ή έστω η ενημέρωση για το ιστορικό και την πορεία του έργου. Επειδή ο μοναδικός στόχος μου ήταν η παράδοση του νέου σχολείου στα παιδιά της περιοχής, δεν ανέλαβα καμία πρωτοβουλία, διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον μου για την ολοκλήρωσή του, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι μας στήριξαν αυτά τα 12 χρόνια που αγωνιστήκαμε για τη κατασκευή του σχολείου μας. 1. Όλους τους βουλευτές της Ηλείας αυτής της περιόδου, γιατί  ενδιαφέρθηκαν και κινητοποίησαν δυνάμεις για την επίτευξη του στόχου.

 1. Σύσσωμη την τότε δημοτική αρχή του Δήμου Ωλένης (2006-2010) που αγωνίστηκε τόσο για τη στέγαση του σχολείου στις λυόμενες αίθουσες όσο και για τη δρομολόγηση κατασκευής του νέου σχολείου.
 2. Τον πρώην πρόεδρο του Ο.Σ.Κ κύριο Μπαλτά
 3. Τις Δημοτικές αρχές Πύργου των περιόδων 2010-2014 και 2014-2019 που υιοθέτησαν τη δρομολόγηση κατασκευής του έργου. Ιδιαίτερα τον π. αντιδημάρχο Βασίλη Παναγόπουλο και τον π. δήμαρχο Γαβρίλη Λατσή. Καθώς και τη παρούσα Δημοτική Αρχή για τις ενέργειές της στο τελευταίο στάδιο  παράδοσης του έργου.
 4. Τους υπηρεσιακούς παράγοντες της ΚΤΥΠ που διευκόλυναν τις διαδικασίες και συνέβαλαν στο να ξεπεραστούν οι δυσκολίες σε όλες τις φάσεις υλοποίησης του έργου
 5. Τον προϊστάμενο της πολεοδομίας Πύργου Γιώργο Αντωνόπουλο ο για τις καίριες και εύστοχες παρεμβάσεις του
 6. Τους συγχωριανούς Κωνσταντινόπουλο Διονύση, Κωνσταντινόπουλο Κώστα και τον αείμνηστο Κωστόπουλο Γεώργιο που πρόσφεραν μέρος της ιδιοκτησίας τους για το προαύλιο του σχολείου.
 7. Τον πρώην πρόεδρο της κοινότητας Τσατσαμπά Γιώργο, για τις άοκνες προσπάθειές του και την πίστη του στο έργο
 8. Τους διευθυντές του Γυμνασίου Θεόδωρο Κόρδα, Μάχη Λέλα και Παπαγρηγορίου Θανάση και τους διευθυντές του Λυκείου Γεώργιο Βένδρα και Νίκο Σεβόπουλο που στάθηκαν δίπλα στα παιδιά μας σε αντίξοες συνθήκες
 9. Το σύλλογο γονέων του Γυμνασίου Καράτουλα που δε σταμάτησε ποτέ να διεκδικεί το αυτονόητο, για τη μαχητικότητα και την κινητικότητά του
 10. Τον εργολάβο του έργου κύριο Καμαριώτη διότι κατασκεύασε ένα έργο με έκπτωση 58,02%, κάτι που σε πολλούς φάνταζε αδύνατο

Πρέπει όμως για λόγους ηθικής τάξης να εξάρω ξεχωριστά τη συμβολή :

Α. Toυ διευθύνοντα συμβούλου της ΚΤΥΠ 2014-2015 κ. Ηρακλή Δρούλια που ενέταξε το έργο στο πρόγραμμα της ΚΤΥΠ.

Β. Το βουλευτή Ηλείας κ. Μιχάλη Κατρίνη  για την καίρια παρέμβασή του στον κ. Δρούλια σχετικά με την αναγκαιότητα κατασκευής του σχολείου και την ένταξη στο πρόγραμμα της ΚΤΥΠ, αλλά και για τις δεκάδες επισκέψεις μας στη ΚΤΥΠ.

Γ. Το φίλο και συγχωριανό γενικό διευθυντή του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κ. Αντώνη Κοτσώνη που καθ’όλη τη πορεία του έργου βοήθησε καταλυτικά στο να προχωρήσουν οι διαδικασίες, με κορυφαία παρέμβασή του αυτή στο τεχνικό συμβούλιο του Υπουργείου όπου ως πρόεδρος του συμβουλίου τον Ιούλιο του 2018, έλυσε όλα τα προβλήματα που είχαν προκύψει στις διαδικασίες κατασκευής του έργου. Ήταν η πιο κρίσιμη στιγμή για τη πορεία του έργου, ωστόσο χρειάστηκαν και άλλες παρεμβάσεις του στις συνεδριάσεις του συμβουλίου  δημοσίων έργων για να επιλυθούν τα προβλήματα που προέκυπταν.

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ

Το έργο τελείωσε και αποτελεί ένα κόσμημα για την περιοχή μας. Σε όλους εμάς που ξεκινήσαμε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια το 2008 απομένει η ηθική ικανοποίηση:

Γιατί καταφέραμε με τη συνδρομή πολλών ανθρώπων να κρατήσουμε το 2008 το Γυμνάσιο – Λύκειο στη περιοχή μας

Γιατί στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης κατασκευάσαμε ένα νέο σχολείο, το μεγαλύτερο έργο στην Ηλεία τη τελευταία πενταετία.

Ένα Σχολείο που θα φιλοξενεί για πολλές δεκαετίες τα παιδιά των ανθρώπων που επέλεξαν να ζουν στην ύπαιθρο και να στηρίζουν τη λειτουργία ενός περιφερειακού σχολείου όπως είναι το Γυμνάσιο – Λύκειο Καράτουλα.

Ένα χρέος τιμής σε αυτούς τους ανθρώπους, μια παρακαταθήκη για τα παιδιά μας.

Παναγόπουλος Γιάννης,

Πρώην Δήμαρχος Ωλένης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ