FOLLOW US: facebook twitter

Γυαλιά «μαϊμού»: Σοβαρές οι επιπτώσεις στα μάτια

Ημερομηνία: 09-07-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα
Γράφει ο Απόστολος Λιναρδόπουλος, Οπτικός

 

Μπορεί το κόστος των γυαλιών από πλανόδιους να είναι χαμηλό και ο σκελετός να μοιάζει με τον αυθεντικό, οι επιπτώσεις όμως που μπορούν να έχουν στα μάτια είναι σοβαρές.

Τα γυαλιά «μαϊμού» φτιάχνονται από ευτελές υλικό και κυρίως από πλαστικό που δεν έχει καμία απορροφητικότητα και δεν προστατεύει τα μάτια από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου.
Οι οφθαλμίατροι προτείνουν ότι είναι καλύτερο να μην φοράμε καθόλου, παρά να φοράμε ψεύτικα γυαλιά.

Αυτό γιατί τα μάτια έχουν φυσικό μηχανισμό αυτοπροστασίας. Στον ήλιο η κόρη του ματιού μικραίνει με αποτέλεσμα να εμποδίζει την είσοδο της υπεριώδους ακτινοβολίας στο μάτι.
Όταν όμως, κάποιος φοράει γυαλιά με ψεύτικο φακό, το μάτι ξεγελιέται και η κόρη δεν συστέλλεται και έτσι η ακτινοβολία περνάει ανεμπόδιστη.

Η χρήση ακατάλληλων γυαλιών για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει καταρράκτη, έγκαυμα του κερατοειδούς, αμφιβληστροειδοπάθειες, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ακόμη και καρκίνο των βλεφάρων.

Τα γυαλιά πρέπει να έχουν καρτελάκι που αναγράφει ότι παρέχουν 100% UVA/ UVB προστασία, να συνοδεύονται από ειδικό πιστοποιητικό και εγγύηση, αλλά και να έχουν τη σήμανση CE που υποδηλώνει ότι ακολουθούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Παρ’ όλα αυτά, πολλά γυαλιά που πωλούνται στο δρόμο αναγράφουν παράνομα τη σήμανση CE για να δώσουν την εντύπωση ότι είναι ελεγμένα.

«Ο καταναλωτής εξαπατάται από τα παραποιημένα σήματα ασφαλείας (CE), τα οποία φέρουν τα γυαλιά που πωλούνται στο δρόμο. Εάν ο καταναλωτής θέλει να προστατεύσει τα μάτια του και των παιδιών του θα πρέπει να αγοράζει γυαλιά μόνο από οπτικά καταστήματα, γιατί εκεί θα βρει προϊόντα ελεγμένα, και εγγυημένα με την φροντίδα πτυχιούχου οπτικού» αναφέρει η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών (ΠΕΟΟ).

Κατά την αγορά τους, δεν πρέπει να ελέγχονται μόνο στον καθρέφτη, αλλά και έξω στον ήλιο, ώστε να διαπιστωθεί ότι ο φακός δεν ενοχλεί την όραση, ούτε είναι πολύ σκοτεινός. Τα γυαλιά ό,τι χρώμα και να είναι πρέπει να δίνουν με καθαρή εικόνα.

Οι φακοί πρέπει να είναι κατασκευασμένοι από καθαρό και ομοιογενές υλικό, όπως οι κρύσταλλοι, έτσι ώστε να μην προκαλούνται προβλήματα όπως αντανακλάσεις, εκτροπές και παραμορφώσεις.

Το χρώμα του φακού εξαρτάται από το γούστο του κάθε καταναλωτή και με ποιον νιώθει πιο άνετα. Δεν πρέπει όμως, να είναι πολύ σκούρος για να μην επηρεάζεται η ορατότητα.

Συνήθως, οι φακοί σε καφέ αποχρώσεις προστατεύουν τα μάτια από την έντονη ηλιοφάνεια. Οι κίτρινοι φακοί είναι ιδανικοί για αθλητές χειμερινών σπορ γιατί τα χρώματα γίνονται πιο έντονα.
Οι γκρι και γκριζοπράσινοι φακοί είναι κατάλληλοι για καθημερινή χρήση.

Η απορροφητικότητα των γυαλιών ηλίου μειώνεται κάθε 2 με 3 χρόνια και έτσι ο φακός πρέπει να αλλάζει τακτικά.

Μια πιο οικονομική λύση που εφαρμόζουν πολλοί, είναι η αντικατάσταση του ψεύτικου φακού με κανονικό. Παρ’ όλα αυτά, και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς το υλικό που έχει κατασκευαστεί ο σκελετός του ψεύτικου γυαλιού μπορεί να τους προκαλέσει κάποια αλλεργική δερματική αντίδραση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος