FOLLOW US: facebook twitter

Γραφειοκρατία, υποστελέχωση και αθέμιτος ανταγωνισμός!

Ημερομηνία: 05-01-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα

Η «Πρωινή» παρουσιάζει την έρευνα του ΤΕΕ Ηλείας για τον κλάδο των μηχανικών

-Ποιες προτάσεις κατέθεσε ο πρόεδρος Χρ. Γεωργακόπουλος

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Η πολύπλοκη νομοθεσία, ο αθέμιτος ανταγωνισμός των χαμηλών προσφορών , το κόστος υλικών και καυσίμων, καθώς και η υποστελέχωση των δημόσιων τεχνικών υπηρεσιών είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των μηχανικών της Ηλείας, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το ΤΕΕ Ηλείας το προηγούμενο χρονικό διάστημα, στην οποία συμμετείχαν 144 άτομα, δηλαδή το 70% του κλάδου.

Στους μηχανικούς του ιδιωτικού τομέα, η πολύπλοκη νομοθεσία και οι συνεχείς αλλαγές αναδείχθηκαν ως το μείζον ζήτημα με 87,30%, ενώ στον δημόσιο τομέα το ήρθε δεύτερο με ποσοστό 54,5% όπως και στους μελετητές-κατασκευαστείς Δημοσίων έργων με ποσοστό 75%.

Οι υπερβολικά μεγάλες εκπτώσεις, που ουσιαστικά νοθεύουν τον ανταγωνισμό, συγκέντρωσαν, το 69,8% των απαντήσεων του ιδιωτικού τομεακαιώς και των μελετητών-κατασκευαστών με 75%, κάτι που δείχνει πως η κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών έχει διαμορφώσει«ρυπαρόανταγωνιστικό περιβάλλον», όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας, Χρήστος Γεωργακόπουλος.

Στον δημόσιο τομέα, το… δημοφιλέστερο πρόβλημα είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών και ο φόρτος εργασίας, με ποσοστό 90.9%μ, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως το 54,5% ουσιαστικά κατήγγειλε παρεμβάσεις των αιρετών στο έργο τους!

Από την πλευρά τους, οι μελετητές επισήμαναν ως σημαντικότερο πρόβλημα το κόστος των υλικών και των καυσίμων, δεδομένου ότι η πληθωριστική και ενεργειακή κρίση έχει «εκτροχιάσει» δεκάδες έργα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πάνω από το 70% των μηχανικών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα είναι υπέρμαχοι της διεξαγωγής αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για τις μελέτες σε έργα αναπλάσεων, τουλάχιστον στο επίπεδο των ιδεών, ασχέτως αν αυτό επιφέρει μεγαλύτερο χρόνο στην υλοποίηση ενός έργου.

Σε ό,τι αφορά τις απολαβές τους, το 42% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα δηλώνουν δυσαρεστημένοι, ενώ μοιρασμένες είναι οι απαντήσεις για τους μηχανικούς του δημοσίου τομέα.

Όσον αφορά το επαγγελματικό προφίλ του κλάδου, το 54,2% είναι πολιτικοί μηχανικοί και το 77,1% εργάζονται ως αυτοαπασχολούμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

Σειρά προτάσεων από τον πρόεδρο Χρ. Γεωργακόπουλο

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας, Χρήστος Γεωργακόπουλος, εξέφρασε καταρχάς την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση των επαγγελματιών στην έρευνα και στη συνέχεια υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής βελτιωτικών προτάσεων που θα επιλύουν τα σημαντικότερα προβλήματα, όπως η πολύπλοκη νομοθεσία, ο αθέμιτος ανταγωνισμός και η στελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών.

«Είναι προφανές ότι η πολυνομία των τελευταίων ετών και οι συνεχείς αλλαγέςδεδομένων στην εργασία του μηχανικού έφεραν σε ισχύ πλήθος διαδικασιών μεχρονική προθεσμία (αυθαίρετα,παρεκκλίσεις,προγράμματα εξοικονομώ κλπ). Ηέλλειψη των απαιτούμενων εργαλείων (π.χ.αεροφωτογραφίες απόδειξης παλαιότητας) ,ο μεγάλος όγκος των αυθαιρέτων στη χώρα, οι απαιτήσεις τουνομοθετικού πλαισίου και η ασάφεια που το διέπει καθιστούν αδύνατο στον μηχανικό να ανταποκριθεί σε όλες τις προθεσμίες. Επιπλέον η οικονομική συγκυρία δεν επιτρέπει στους πολίτες να καλύψουν το κόστος των μελετών πουαπαιτούνται για την περαίωση των ηλεκτρονικών φακέλων (…)» δήλωσε και πρότεινε μεταξύ άλλων τη συγκρότηση επιτροπής «σοφών» από το ΤΕΕ, η οποία θα απαντά σε ερωτήματα που θα υποβάλλονται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, η ολοκλήρωση του ψηφιακού πολεοδομικού χάρτη της χώρας με όρους δόμησης-επιτρεπόμενες χρήσεις κ.ά., ώστε να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο σε κάθε μηχανικό, καθώς και η οικονομική ενίσχυση των μηχανικών γιαασφαλιστική κάλυψη αστικής ευθύνης με μορφή voucher είτε μέσω άλλουσυλλογικότερου τρόπου.

Για την υποστελέχωση των υπηρεσιών, ο κ. Γεωργακόπουλος αναφέρθηκε στην απουσία προσλήψεων εδώ και 12 χρόνια, ζητώντας διορισμούς σε δήμους και Περιφέρειες μέσω ΑΣΕΠ και την ψηφιοποίηση του αρχείου των Υπηρεσιών Δόμησης.

Για τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τις χαμηλές αμοιβές, τόνισε ότι συνοδεύονται ως επί το πλείστον με χαμηλής ποιότητας παροχή υπηρεσιών και οι οποίες συχνά διαφημίζονται σε ΜΜΕ και κοινωνικά δίκτυα εν είδη προσφορών και επανέφερε το αίτημα των ελάχιστων αμοιβών προσαρμοσμένων στοσήμερα και επεκτεινόμενων στις νέες εργασίες μηχανικού (αυθαίρετα,ηλεκτρονική) με ταυτόχρονη εφαρμογή κώδικα δεοντολογίας και την απαγόρευση διαφήμισης κόστους για εργασίες μηχανικού στα ΜΜΕ.

«Η κάθε εργασία μηχανικού διαφέρει αναλόγως της περίπτωσης και η διαμόρφωση τιμής κόστους χωρίς γνώση των ειδικών χαρακτηριστικών τουαντικειμένου της μελέτης αποτελεί πρόχειρη και αντιδεοντολογική συμπεριφορά γιαμηχανικούς, επικίνδυνη και παραπλανητική για τους πολίτες», τόνισε.

Παράλληλα, πρότεινε την  αύξηση των συντελεστών στις τιμές αναθεώρησης ή την επιβολή πλαφόν, για την περίπτωση απόκλισης της οικονομικής προσφοράς από τον μέσο όρο, προέκρινε ως μοναδικό μέτρο τη δημιουργία ειδικού εταιρικού μητρώου και ζήτησε την κατάργηση της διάταξης που προβλέπει εξαιρέσεις από τηνυποχρέωση της διενέργειας Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος