FOLLOW US: facebook twitter

«Γολγοθάς» ο κορονοϊός για τα ΑμεΑ: Βιώνουν οικονομική και ψυχολογική επιβάρυνση από τον κατ’οίκον περιορισμό

Ημερομηνία: 03-04-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα

Ο αναγκαστικός κατ’ οίκον περιορισμός των πολιτών λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊού επιφέρει σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις, πέρα από την αδιαμφισβήτητη οικονομική ζημιά. Τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, ως η πλέον ευάλωτη κοινωνική ομάδα, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πολύ δύσκολη κατάσταση, που απαιτεί αποθέματα αντοχής.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» η πρόεδρος του Συλλόγου συλλόγου Γονέων – Κηδεμόνων και ΑμεΑ «ΗΛΙΣ», Αγαθή Ρηγοπούλου, το σημαντικότερο πρόβλημα εδράζεται στη διαχείριση της ψυχολογικής επιβάρυνσης των παιδιών.

«Έχουμε σημαντική βοήθεια από το Γραφείο Εθελοντισμού και τη Βοήθεια στο Σπίτι του δήμου Πύργου, ενώ όλοι οι γονείς βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Η δυσκολία μας όμως είναι με τα παιδιά, ιδιαίτερα στις πολύ μικρές ηλικίες και όσα πάσχουν από αυτισμό. Έχει ανατραπεί όλη τους η καθημερινότητα, διότι έχουν κλείσει οι σχολικές δομές. Παράλληλα, έχουν σταματήσει οι δραστηριότητες του συλλόγου μας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία διέξοδος για να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους και τις δεξιότητές τους», τόνισε στην «Πρωινή» η κα Ρηγοπούλου και υπογράμμισε τη δυσκολία της διαχείρισης από τους γονείς.

«Για ένα παιδί το να χάσει ξαφνικά την επαφή με τον δάσκαλό του και τους συμμαθητές του είναι πολύ επιβαρυντικό. Αυτή τη δυσκολία την επωμιζόμαστε εξ ολοκλήρου οι γονείς και προσπαθούμε να το αντέξουμε», ανέφερε στην «Πρωινή» η κα Ρηγοπούλου.

Αναγκαία η στήριξη των δομών Πρόνοιας

Ο πρόεδρος του Σωματείου Παραπληγικών, Παντελής Παπαναγιώτου, τόνισε ότι η επιβάρυνση των ατόμων με αναπηρία είναι πολυδιάστατη και ζήτησε από την πολιτεία τη στελέχωση των δομών Υγείας.

«Επιβαρυνόμαστε και οικονομικά και ψυχολογικά. Είναι αυξημένα τα έξοδα για τα τρόφιμα, είναι δύσκολη η μετακίνησή μας και η πρόσβαση στα φάρμακα. Το κράτος πρέπει να στελεχώσει τη Βοήθεια στο Σπίτι και να μας βοηθήσει στη συνταγογράφηση και την κατ’οίκον διανομή. Τα άτομα με αναπηρία ούτως ή άλλως είναι κοινωνικά απομονωμένα και δεν έχουν ευρύ φιλικό κύκλο, επομένως τώρα με τον κορονοϊό επιβαρύνονται ψυχολογικά περισσότερο. Παράλληλα, φοβόμαστε να πάμε στο νοσοκομείο, ειδικά όσοι είναι χρονίως πάσχοντες. Πρέπει να διαμορφωθεί ειδική πτέρυγα και επίσης να μη σταματήσουν να λειτουργούν οι δομές πρόνοιας που συμβάλλουν στο να έχουμε αξιοπρεπή ποιότητα ζωής», τόνισε.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας και Γ’ Αντιπρόεδρος της ΕΣΑΜΕΑ,  Αντώνης Χαροκόπος, δήλωσε:

«Από την πρώτη στιγμή της επιδημίας το αναπηρικό κίνημα και ιδιαίτερα η ΕΣΑΜΕΑ προσπάθησε και συνεχίζει να αγωνίζεται για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, ατόμων με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, ώστε σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση που ζούμε λόγω του κορονοϊού, να την ξεπεράσουμε. Είναι απαραίτητο να τηρούμε τις οδηγίες που λαμβάνουμε από την πολιτεία για να προφυλάξουμε τον εαυτό μα και τους άλλους. Επίσης είναι σημαντικό να φροντίσουμε και να προφυλάξουμε την ψυχική μας υγεία. Ο καθένας μας καλείται να βρει τη δική του δύναμη. Είναι μια περίοδος με θυμό, φόβο και αβεβαιότητα, πόσο μάλλον για ένα άτομο με αναπηρία που έχει κι άλλα προβλήματα υγείας. Πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε από το σπίτι μας οτιδήποτε για να νιώθουμε όμορφα. Όσα μας έχουν βοηθήσει στο παρελθόν και τα έχουμε σταματήσει, ειδικά για κάποια άτομα που έχουν ασχολίες όπως το διάβασμα, η ζωγραφική και η γυμναστική, αυτά πρέπει να τα επαναφέρουμε και να έχουμε τεράστια υπομονή» τόνισε και ζήτησε από την πολιτεία να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις για τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.

«Η οικογένεια σηκώνει το βάρος της στήριξης των ατόμων με βαριά αναπηρία, για αυτό θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τη στήριξή τους, ώστε η οικογένεια να προστατέψει το μέλος με αναπηρία μέσα στο σπίτι. Η πολιτεία οφείλει να μην περικόψει τα επιδόματα, έχουμε στείλει και σχετικό έγγραφο, και παράλληλα αγωνιζόμαστε για τους εργαζόμενους στη Δημόσια Υγεία και για τη στελέχωση και λειτουργία των δομών που έχουν κλείσει. Είναι σημαντικό να δώσει η πολιτεία στους γονείς μια διευκόλυνση, καθώς και να δοθεί παράταση στις επιτροπές, στα ΚΕΠΑ και στις πληρωμές», επισήμανε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος