FOLLOW US: facebook twitter

Γνωριμία με τους ευγενείς οίνους του Κτήματος Σταυρόπουλου από την Παπαχριστοπούλειο Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας στο Παλαιοχώρι

Ημερομηνία: 13-10-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Κοινωνία, Νέα
Οι οικοδεσπότες του Κτήματος υποδέχθηκαν το “Σχολαρχείον” της Παπαχριστοπουλειου Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας

Γράφει η Πουλχερία Γεωργιοπούλου

Τα μέλη της ομάδας του Σχολαρχείον της Παπαχριστοπουλειου Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας « Η Συνάντηση της Δευτέρας» καλωσόρισε χθες το πρωί στους χώρους του το Κτήμα Σταυρόπουλου που βρίσκεται στο Παλαιοχώρι Γαστούνης.

Το σύγχρονο οινοποιείο στο Παλαιοχώρι πρωτολειτούργησε το 2000. Το κτήριο αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα: στο υπόγειο είναι ο χώρος ωρίμανσης και παλαίωσης του κρασιού σε δρύινα βαρέλια, στο μεσαίο επίπεδο γίνεται η οινοποίηση, ενώ στο ανώτερο είναι χώρος δεξαμενών και εμφιάλωσης καθώς επίσης, και ο χώρος υποδοχής και γευσιγνωσίας. Το οινοποιείο είναι πιστοποιημένο για την παραγωγή κρασιού από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας (Οργανισμός Πιστοποίησης ΔΗΩ).

Το Κτήμα Σταυρόπουλου βρίσκεται καταμεσής στην εύφορη πεδιάδα της Κοίλης Ήλιδας όπου το πλούσιο έδαφος της περιοχής και το ήπιο κλίμα ευνόησαν την ανάπτυξη της αμπελοκαλλιέργειας από τα πανάρχαια χρόνια και οι κάτοικοί της λάτρευαν το Διόνυσο και τον θωρούσαν ως δικό τους θεό καθώς πίστευαν πως γεννήθηκε στον Αλφειό ποταμό από τη Σεμέλη.

Μετά από την πρόταση του Ανδρέα Ντατσόπουλου μέλους του Σχολαρχείου πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη στο Κτήμα Σταυρόπουλου, και η ομάδα απόλαυσε το φθινοπωρινό δευτεριάτικο πρωινό μαθαίνοντας από τον επικοινωνιακό οινοποιό του Κτήματος Φώτη Παναγόπουλο πολλά από τα μυστικά που συνθέτουν τους ευγενείς οίνους ανωτέρας ποιότητας και δοκίμασαν τα κρασιά του Κτήματος στα οποία αποτυπώνονται η σφραγίδα των ανθρώπων του αλλά και της γης που το παράγει και δίνει ξεχωριστά στοιχεία σε διεθνείς ποικιλίες όπως το Merlot και το Ασύρτικο, αλλά και τοπικές όπως ο Αυγουστιάτης.

Ο αμπελώνας, σε μικρή απόσταση από την ακτή του Ιονίου, εκμεταλλευόμενος τόσο το μικροκλίμα, όσο και το έδαφος της περιοχής, ευνοεί την καλλιέργεια ποιοτικών σταφυλιών – σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας και την μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του περιβάλλοντος – και οίνων με ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Ένα Κτήμα με ιστορία…

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, τα αδέλφια Αλέκος -καθηγητής φυσικής- και Σάκης – πολιτικός μηχανικός- φυτεύουν το πρώτο τους αμπέλι. Το κοινό τους πάθος για το κρασί δεν αποτελεί έκπληξη• η αγάπη του Αλέκου για τη Γη και τους Καρπούς της παντρεύτηκε με τις καινοτόμες ιδέες του Σάκη και τα πρώτα βιολογικά σταφύλια γρήγορα τρυγήθηκαν.

Το πάθος για καλές οινοποιήσεις πέρασε στη νέα γενιά και έτσι, το 2017 βρίσκει το Μενέλαο –Ηλεκτρολόγο Μηχανικό– και την Ελένη –Πολιτικό μηχανικό– στο τιμόνι του Κτήματος. Από τον πρώτο τρύγο του 1997 μέχρι σήμερα τίποτα δεν έφθειρε τον οικογενειακό χαρακτήρα, κάνοντας τη μικρή επιχείρηση διαχρονικά δυνατή.

Η οικογένεια Σταυρόπουλου στον τριάντα στρεμμάτων ιδιόκτητο αμπελώνα στη Θέση “Νησιά”, καλλιεργεί ερυθρές ποικιλίες, κυρίως Merlot και Αυγουστιάτης. Βρίσκεται στο δέλτα του ποταμού Πηνειού, σε μικρή απόσταση από την ακτή του Ιονίου, περιοχή που ανήκει στο Δίκτυο Βιοτόπων Natura – 2000. Η γειτνίαση με το ποτάμι και τη θάλασσα, η περιορισμένη στρεμματική παραγωγή, η σύσταση του εδάφους και ο τρόπος καλλιέργειας ευνοούν την παραγωγή σταφυλιών εκλεκτής ποιότητας με ανάπτυξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των καλλιεργούμενων ποικιλιών.

Στον δέκα στρεμμάτων αμπελώνα στο Παλαιοχώρι, το χώρο που επισκέφτηκε η ομάδα της Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας, καλλιεργείται η ποικιλία Ασύρτικο καθώς και κάποιες άλλες λευκές ποικιλίες. Η σύσταση του εδάφους σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής προσδίδουν ιδιαίτερα και ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά στην ευαίσθητη αυτή αρωματικά ποικιλία. Τέλος, από τους συνεργαζόμενους αμπελώνες στη Μαντινεία επιλέγονται σταφύλια ποιότητας για το ροζέ και λευκό οίνο Μοσχοφίλερου.

Για του λόγου το αληθές οι καρδιές όλης της παρέας ευφράνθηκαν με τα κρασιά του Κτήματος, Ήλις, Όγδοος, Κοράλλι, Τέσσερις Ποικιλίες, Θερόεις και με το ελαφρύ και δροσιστικό ασύρτικο «Λίνον» που θεωρείται ως το κορυφαίο εκτός Σαντορίνης Ασύρτικο της χώρας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος