FOLLOW US: facebook twitter

Γλίτωσε το λάδι, την πλήρωσαν γιαούρτι, φέτα & φρούτα

Ημερομηνία: 10-10-2019 | Συντάκτης:

Άμεση επίπτωση και στα ελληνικά προϊόντα από τους δασμούς έως 25% που επιβάλλει ο Τραμπ.

Στο παρά πέντε γλίτωσαν το ελληνικό ελαιόλαδο και οι ελιές την επιβολή δασμών ύψους 100% της εμπορικής τους αξίας, καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται στην τελική λίστα δασμών αξίας 7,5 δισ. δολαρίων ετησίως που θα επιβάλουν οι ΗΠΑ σε μια σειρά από ευρωπαϊκά προϊόντα. Αντίθετα, εμβληματικά ελληνικά προϊόντα όπως γιαούρτι, τυριά από αγελαδινό γάλα και η φέτα, κομπόστες ροδάκινου αλλά και πορτοκάλια, λεμόνια και χοιρινό που εξάγονται στις ΗΠΑ θα υποστούν το κόστος της σύγκρουσης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες για τις επιδοτήσεις στην ευρωπαϊκή κατασκευάστρια αεροσκαφών Airbus και θα τους επιβληθούν επιπρόσθετοι δασμοί 25%.

Οι εμπορικές αυτές κυρώσεις που αφορούν 150 κατηγορίες προϊόντων –από αεροσκάφη και άνορακ μέχρι ελιές, κρασιά, ουίσκι, τυριά, καφέ και μπισκότα– θα εφαρμοστούν από τη 18η Οκτωβρίου. Το μεγαλύτερο μέρος των δασμών θα επιβάλλεται στις εισαγωγές προϊόντων από Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο – τις τέσσερις χώρες που είναι υπεύθυνες για τις παράνομες επιδοτήσεις στην αεροπορική εταιρεία.

Σε ό,τι αφορά το ελαιόλαδο, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του US International Trade Commission, η αξία των εισαγόμενων ελληνικών ελαιολάδων και ελιών στις ΗΠΑ είναι της τάξης των 90 εκατ. δολαρίων σε ετήσια βάση, με το μερίδιο του ελληνικού λαδιού να είναι γύρω στο 3% στην αμερικανική αγορά. Με δεδομένο ότι το ελαιόλαδο και οι ελιές από την Ισπανία συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των δασμών και άρα γίνονται ακριβότερα για τους Αμερικανούς, το εξαγόμενο εγχώριο ελαιόλαδο έχει μια επιπλέον ευκαιρία να ισχυροποιήσει τη θέση του στην αγορά πέραν του Ατλαντικού.

Οι ροδακινοπαραγωγοί βρίσκονται στα κάγκελα, αφού στις ΗΠΑ εξάγονται κάθε χρόνο ελληνικές κομπόστες αξίας 50 εκατ. ευρώ, δηλαδή 15% του συνόλου των εξαγωγών.

Οι επιπρόσθετοι αμερικανικοί δασμοί είναι το δεύτερο ισχυρό πλήγμα που δέχονται οι παραγωγοί ροδάκινων μετά το εμπάργκο στη Ρωσία, συνεπεία του οποίου οι περισσότεροι είχαν στρέψει τις καλλιέργειές τους στο συμπύρηνο ροδάκινο. Οπως αναφέρει η Ενωση Κονσερβοποιών Ελλάδος, μετά το ρωσικό εμπάργκο που γονάτισε τους παραγωγούς επιτραπέζιου ροδάκινου, έρχονται τώρα οι ΗΠΑ να κάνουν το ίδιο στο βιομηχανικό ροδάκινο επιβάλλοντας δασμούς 25% επιπλέον του υφιστάμενου 18%, οδηγώντας τις εξαγωγές κομπόστας ροδάκινου σε μηδενισμό.

Σημειωτέον ότι οι κομπόστες που εξάγονται στις ΗΠΑ παράγονται με ειδικές προδιαγραφές και έτσι δεν υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες διάθεσής τους. Ακόμη χειρότερα, η απόφαση αυτή ήρθε αμέσως μετά το τέλος της φετινής παραγωγικής περιόδου, φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση τις βιομηχανίες κομπόστας που έχουν στις αποθήκες τους μεγάλα αποθέματα προϊόντων για την Αμερική.

Πηγή: documentonews.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος