FOLLOW US: facebook twitter

Γιορτή του Πολυτεχνείου στο Σ.Δ.Ε. Πύργου

Ημερομηνία: 19-11-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα
Εκπαιδευόμενοι κι εκπαιδευτές του Σ.Δ.Ε. Πύργου, παρακολουθούν και συμμετέχουν στην εκδήλωση για τον εορτασμό της 17 Νοέμβρη 1973. Δεξιά η φιλόλογος κ. Διαμαντοπούλου απαγγέλλει ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος»

 

Την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018 γιορτάστηκε στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) Πύργου η επέτειος του Πολυτεχνείου και της 17 Νοέμβρη 1973. Η γιορτή ξεκίνησε με δύο Πυργιώτες που έζησαν από κοντά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και συμμετείχαν στον αντι-δικτατορικό αγώνα.

Οι καλεσμένοι του Σ.Δ.Ε. Πύργου, μίλησαν για το κράτος φόβου και τις διώξεις από τις πρώτες ημέρες εμφάνισης της χούντας στην πατρίδα μας. 18χρονα παιδιά τότε αυτοί, φοιτητές στην Αθήνα, έζησαν στο πετσί τους το σκληρό πρόσωπο της δικτατορίας. Αναφέρθηκαν στο κράτος βίας, τις διώξεις, τις φυλακίσεις, τις εξορίες και τα βασανιστήρια που υπέστησαν τόσο οι ίδιοι, όσο και συναγωνιστές τους αλλά και απλοί πολίτες, άσχετοι με το καθεστώς. Μίλησαν για το φοιτητικό κίνημα, τα γεγονότα που προηγήθηκε της 17ης Νοεμβρίου, αλλά και την ημέρα που το τάνκς έριξε την πύλη του Πολυτεχνείου.

Ο μαθηματικός του Σ.Δ.Ε. Πύργου κ. Λουμιώτης (αριστερά), με τους καλεσμένους: κ. Μάκη Παρασκευόπουλο και Παύλο Αθανασόπουλο, φοιτητές την περίοδο της δικτατορίας και του Πολυτεχνείου

 

Στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο, με ιστορικά στοιχεία και γεγονότα από την περίοδο της χούντας, αλλά και όσα προηγήθηκαν της 17 Νοέμβρη 1973, τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, την πτώση του Παπαδόπουλου, το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο και τέλος, την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Ο Διευθυντής του σχολείου ευχαρίστησε θερμά τους καλεσμένους: κ. Μάκη Παρασκευόπουλο πρώην Δήμαρχο Πύργου δικηγόρο, και Παύλο Αθανασόπουλο δικηγόρο, και ζήτησε να σχολιάσουν το βίντεο και να κάνουν ένα επιμύθιο. Και οι δύο αναφέρθηκαν στην αξία της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων του ανθρώπου και στην εναντίωση στο κακό και τη βία από όπου κι αν προέρχεται.

Ακολούθησε η απαγγελία του ποιήματος «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος» του Τάσου Λειβαδίτη. Η γιορτή του Πολυτεχνείου ολοκληρώθηκε με όλους τους συμμετέχοντες να ψάλλουν όρθιοι τον Εθνικό Ύμνο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος