FOLLOW US: facebook twitter

Γιορτές με lockdown, και στο βάθος… «τρίτο κύμα»

Ημερομηνία: 21-12-2020 | Συντάκτης:

Η αδυναμία να ελεγχθεί η διασπορά της πανδημίας στο σύνολο της επικράτειας παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ εδώ και έξι εβδομάδες εκτός από μεγάλη ανησυχία φέρνουν ακόμα σκληρότερα τοπικά lockdown που δοκιμάζουν τις αντοχές τους των πολιτων.

Η κυβέρνηση έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στην έλευση των εμβολίων όμως η ανατροπή του κυβερνητικού αφηγήματος για 2 εκατ. εμβολιασμούς τον μήνα προκάλεσε «επιτελικό μούδιασμα». Το σάλπισμα της υποχώρησης στο ζήτημα της πολυδιαφημισμένης διαδικασίας εμβολιασμού είχε σημάνει για την κυβέρνηση εδώ και αρκετές ημέρες και έγινε με κάθε επισημότητα οταν έγινε γνωστό πως η πρώτη παρτίδα εμβολίων που θα φτάσουν στη χώρα στις 26 Δεκέμβρη θα είναι λιγότερα απ’ όσα αναμένονταν.

«Είναι αλήθεια ότι η κεντρική διαπραγμάτευση, η οποία έγινε από τις Βρυξέλλες, σχετικά με τις διαδικασίες παράδοσης του εμβολίου, δημιούργησαν ένα μικρό κενό σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες οι οποίες είχαν καλλιεργηθεί» ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης κατά την ευρεία σύσκεψη για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα διαχείρισης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Λίγο αργότερα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό, ο υφυπουργός Υγείας, έφτασε στο σημείο να «ξηλώσει» τα όσα είχε παρουσιάσει επίσημα ο Βασίλης Κικίλιας ακριβώς πριν από έναν μήνα, όταν διαφήμισε εμβολιασμό για 2,1 εκατ. πολίτες τον μήνα.

«Γνωρίζαμε εξ’ αρχής, όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι οι πρώτες ποσότητες που θα διατεθούν θα είναι πολύ μικρές σε σχέση με το σύνολο των ποσοτήτων» ανέφερε ο Β. Κοντοζαμάνης εξηγώντας πως «όσο περνάνε οι ημέρες, οι μήνες θα έχουμε και τα υπόλοιπα εμβόλια στη διάθεσή μας (…)» ώστε «αμέσως να μπορέσουμε να εμβολιάσουμε τον πληθυσμό».

Ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα  και την κυβερνητική στρατηγική για τους εμβολιασμούς και ανακοίνωσε πως οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν από τις 27 Δεκεμβρίου και μετά θα είναι οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Και ενώ το δεύτερο κύμα είναι ακόμα εδώ η κυβέρνηση αρχίζει να κοιτάζει και στο τρίτο, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις του Γκίκα Μαγιορκίνη.

Ο καθηγητής επιδημιολογίας ανακοίνωσε τη δημιουργία πλατφόρμας μέσω της οποίας θα διεξάγονται τυχαιοποιημένα μαζικά rapid test στον πληθυσμό. Μάλιστα, όπως ενημέρωσε, ο στόχος είναι να βοηθήσουν οι πολίτες να αποκτήσει η χώρα προληπτική ικανότητα για… ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας. Όπως είπε, στόχος είναι τα ημερήσια τεστ που γίνονται με τυχαίο τρόπο να φτάσουν τις 12.000.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος