FOLLOW US: facebook twitter

Με μεγαλοπρέπεια και πλήθος κόσμου γιορτάστηκε η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 στον Πύργο

Ημερομηνία: 28-10-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Κοινωνία, Νέα

-Τι δήλωσαν ο ΥΠΕΣ, Μ. Βορίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Β. Γιαννόπουλος, και ο δήμαρχος Πύργου, Π. Αντωνακόπουλος,

Με τη δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τίμησαν οι αρχές και οι πολίτες του Πύργου την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ογδόντα δύο χρόνια μετά το ιστορικό ΟΧΙ στο ιταλικό καθεστώς. Οι κάτοικοι της ηλειακής πρωτεύουσας κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης, καθώς οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες επέτρεψαν την αυξημένη προσέλευσή τους τόσο στην κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης στον λόφο του Επαρχείου, όσο και στα πεζοδρόμια της οδού Μανωλοπούλου για να παρακολουθήσουν την παρέλαση.

Μικροί και μεγάλοι, , τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, απόλαυσαν τη μαθητική και τη στρατιωτική παρέλαση, καταχειροκροτώντας όσες και όσους συμμετείχαν και απαθανατίζονταςτις καλύτερες στιγμές.

Νωρίτερα το πρωί τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στον Πύργο, χοροστατούντος του απελθόντος Μητροπολίτη Ηλείας και νυν τοποτηρητή της Μητρόπολης, κ. Γερμανού, παρουσία πλήθους πολιτών και εκπροσώπων της κεντρικής και αυτοδιοικητικής εξουσίας, και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης, η τήρηση ενός λεπτού σιγής και η απαγγελία του Εθνικού Ύμνου. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, τον οποίο υποδέχθηκε στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου ο δήμαρχος Τάκης Αντωνακόπουλος.

Σε δηλώσεις του ο κ. Βορίδης τόνισε: «Η επέτειος γιορτάστηκε στον Πύργο με ιδιαίτερη χαρά και λαμπρότητα και είναι πάντα σημαντικό να διατηρούμε στη μνήμη μας τα δύσκολα εκείνα ΟΧΙ που ειπώθηκαν εκεί που έπρεπε να ειπωθούν, σε όσους απείλησαν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας. Λέω δύσκολα γιατί πάντοτε υπήρχαν διλήμματα και σκέψεις. “Έπρεπε να ειπωθεί; Μήπως ο πόλεμος δεν είχε σκοπιμότητα; Μήπως έπρεπε να συναινέσουμε για να γλιτώσουμε ζωές;” Αλλά τότε ο κυβερνήτης Ιωάννης Μεταξάς είπε το ΟΧΙ εκφράζοντας το σύνολο του ελληνικού λαού, δίνοντας έναν νικηφόρο αγώνα απέναντι στην Ιταλία και χαράσσοντας έναν δρόμο που οφείλουμε να ακούμε και σήμερα απέναντι σε κάθε επιθετική ρητορική και κάθε πρόκληση. Απέναντι σε κάθε επιβουλή της εθνικής μας κυριαρχίας η απάντηση θα είναι ένα μεγάλο ΟΧΙ, ο αγώνας των ελλήνων για να διαφυλάξουν την ταυτότητά τους, την εθνική ακεραιότητα, την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία».

Ο δήμαρχος Πύργου, Π. Αντωνακόπουλος, δήλωσε:

«Ο ελληνικός λαός ξέρει να λέει “ΟΧΙ” και με τις ηγεσίες του αλλά κυρίως ο λαός στο πεδίο της μάχης αντιστέκεται λέγοντας “ΟΧΙ” σε εκείνους που επιβουλεύονται την εθνική ανεξαρτησία, την ακεραιότητα της χώρας και της ελευθερίας του, είτε με τα όπλα είτε με οικονομικά μέσα. Είμαστε ο λαός που έχει ανατρέψει τα προγνωστικά των ψύχραιμων σε μεγάλες αναμετρήσεις. Διασπάσαμε την Οθωμανική Αυτοκρατορία στα Βαλκάνια και δημιουργήσαμε το κράτος μας, κατατροπώσαμε τους Ιταλούς το 1940 και με την Εθνική Αντίσταση αποδεκατίσαμε τους Γερμανούς και στείλαμε παγκόσμιο μήνυμα  ότι “Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες και οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες”. Αυτό είναι το μήνυμα του ασυμβίβαστου ελληνικού λαού σε όσους σήμερα με οικονομικά μέσα προσπαθούν να μας υποδουλώσουν. Θα εισπράξουν ένα “ΟΧΙ” πολύ ηχηρό και ανατρεπτικό που θα σημάνει πάλι πανευρωπαϊκές και παγκόσμιες εξελίξεις Ο ελληνισμός δίνει μάχες για άυλες αξίες.  Σήμερα πρέπει να τιμάμε και να αναφερόμαστε στον Μακαριστό αείμνηστο Μητροπολίτη Ηλείας Αντώνιο-ηγέτη της Εθνικής Αντίστασης στην Ηλεία. Ο Αντώνιος, και ο Ιωακείμ Κοζάνης ήταν φωτεινά παραδείγματα ιεραρχών που βγήκαν στο βουνό. Με τέτοιους ανθρώπους η Ελλάδα έχει κρατηθεί ζωντανή».

O αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, δήλωσε:

Τιμούμε την 28η Οκτωβρίου 1940, η οποία αποτελεί αναμφισβήτητα κορυφαία στιγμή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Παράλληλα, όμως αποτελεί και μία επέτειο από την οποία αντλούμε διαχρονικά ισχυρά διδάγματα. Πριν από κάποια χρόνια, κάποιοι πρόγονοί μας, αψηφώντας τον κίνδυνο για την ίδια τους τη ζωή, αποφάσισαν να έρθουν αντιμέτωποι και να δώσουν μια πολύ μεγάλη μάχη απέναντι στον ολοκληρωτισμό και τον επεκτατισμό. Οι σύγχρονες γενιές, οι γενιές οι δικές μας, πρέπει να μιμηθούμε το παράδειγμά τους και το μόνο που έχουμε να κάνουμε, το χρέος απέναντί τους, είναι απλώς να διατηρήσουμε την ιστορική μνήμη, για να πορευτούμε με ενότητα και ομοψυχία στις σύγχρονες προκλήσεις.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος