FOLLOW US: facebook twitter

Γιώργος Γεωργιόπουλος: Απολογισμός έργων στην Π.Ε Ηλείας την περίοδο 2014-2019

Ημερομηνία: 04-02-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Πέντε χρόνια καθημερινής δουλειάς στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας. Πέντε χρόνια δύσκολα αλλά δημιουργικά. Πέντε χρόνια γεμάτα προκλήσεις αλλά και συγκινήσεις. Αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε πολλά. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την πρωτοφανή οικονομική κρίση που ταλαιπωρεί τη χώρα μας και η οποία συνεχίζει να έχει αντίκτυπο στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην τοπική κοινωνία. Κρίση την οποία βιώνουμε όλοι μας στην  καθημερινότητά μας και για την οποία δε χρειάζεται να πούμε περισσότερα λόγια. Κληθήκαμε να κάνουμε πολύ περισσότερα με πολύ λιγότερα.

Η ανυπαρξία ολοκληρωμένων μελετών- πλην της παράκαμψης του Αγ. Ιωάννη- ήταν ένα τεράστιο πρόβλημα στη δουλειά μας. Ξεκινώντας από την αρχή χάσαμε πολύτιμο χρόνο. Με αυτά τα δεδομένα, κινηθήκαμε και δουλέψαμε με βάση τους εξής άξονες: Κοστολόγηση Αναγκών, Διεκδίκηση Χρηματοδοτήσεων και Πόρων-Προσβασιμότητα, Λειτουργικότητα, Ποιοτική και Αισθητική Αναβάθμιση Υποδομών, Διοικητική Αναδιάρθρωση-Θεσμική Λειτουργία, Διαφάνεια, Εξωστρέφεια-Τουρισμός, Επιχειρηματικότητα, Αγροτική Οικονομία, Κοινωνική Αλληλεγγύη-Πρόνοια, Πολιτισμός-Αθλητισμός-Παιδεία και Καθημερινότητα του πολίτη.

Προσπαθήσαμε να βρεθούμε παντού και νομίζω ότι το αποτύπωμά μας είναι θετικό. Προφανώς υπήρξαν και αστοχίες. Δεν διεκδικούμε το αλάθητο. Μόνο όποιος δε δουλεύει δεν κάνει λάθη. Πολλές φορές ασχοληθήκαμε με τα «μεγάλα» και αφήσαμε για μετά τα «μικρά». Παρασυρθήκαμε για το παραπάνω, για το καλύτερο, για το περισσότερο. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και εμείς κάθε χρόνο προσπαθήσαμε να γίνουμε καλύτεροι. Προσωπικά πάλεψα μαζί με τους συνεργάτες μου και όλους τους υπαλλήλους της Π.Ε Ηλείας, τους οποίους ευχαριστώ από καρδιάς, κάθε ημέρα να γινόμαστε καλύτεροι, να προοδεύουμε, να βελτιωνόμαστε. Και νομίζω ότι τα καταφέραμε.

Στην Ηλεία λείπουν πολλά, εδώ και πολλά χρόνια. Προσπάθειά μας να μειώσουμε τις βασικές μας ελλείψεις προσθέτοντας έργα που αναβαθμίζουν τον τόπο μας.

Χάρις στη συστηματική και σοβαρή δουλειά μας τα τελευταία χρόνια και ιδίως το 2018 με τις δημοπρατήσεις έργων, εντός του έτους, πέφτουν άμεσα στην αγορά, περίπου 180 εκατομμύρια ευρώ.

Και αυτό είναι μια χειροπιαστή πραγματικότητα.

ΤΑ ΕΡΓΑ ΜΑΣ

ΟΧΕ Αρχαία Ολυμπία-Πύργος-Κατάκολο

1. Πρόκειται για ένα έργο πνοής που από το 2018 υλοποιείται μέσα σε χρόνους ρεκόρ βελτιώνοντας τις υποδομές, το περιβάλλον, προστατεύοντας τους πολίτες, προσθέτοντας στο οικονομικό προϊόν του τόπου, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για προσέλκυση επενδύσεων.

2. 11,9 εκατ. για την Παράκαμψη του Αγίου Ιωάννη (Κατάκολο-Λαστείκα)

3. 10,5 εκατ. ευρώ για την Ανάπλαση Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Κατακόλου

4. 5,1 εκατ. ευρώ για την τουριστική Σιδηροδρομική Γραμμή Κατάκολο-Πύργος-Αρχαία Ολυμπία

5. 3,7 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση της επαρχιακής οδού Κατάκολο-Αγιος Ιωάννης- Πύργος

6. 2,5 εκατ. για την ανάπλαση του Δήμου Πύργου

7. 1,1 εκατ. ευρώ για την δημιουργία Μουσείου Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων

8. 1,8 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση της πόλης της Αρχαίας Ολυμπίας

9. 650.000 για δημιουργία δικτύου Μονοπατιών Φολόης

Επιπλέον έργα από το ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με διασπορά σε όλη την Ηλεία:

1. 20 εκατ. ευρώ για την Οδική Ασφάλεια στην Ε.Ο. Πύργος –Καλό Νερό

2. 11,5 εκατ. ευρώ για την Παραλιακή Οδό Γλύφα-Παλιοχώρι

3. 5 εκατ. ευρώ για το Λιμάνι Κυλλήνης

4. 8 εκατ. ευρώ για την επανάχρησηκαι πολιτιστική αξιοποίηση του Κτίριο ΑΣΟ στο Πύργο

5. 18 εκατ. για το εργοστάσιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων Ηλείας

6. 15 εκ. ευρώ για την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα- Πύργος.

7. Το αεροδρόμιο Επιταλίου σε πολύ λίγο χρόνο θα είναι νομικά και επιχειρησιακά έτοιμο να υποδεχθεί ελαφρά αεροσκάφη.

Δυο ακόμη οδικά δίκτυα, τα τμήματα Εφύρα- Κεραμιδιά και Αρχαία Πίσα- Λάλα έχουν ολοκληρωμένες μελέτες και έχουν διαβιβαστεί για ένταξη στο πρόγραμμα της Περιφέρειας, προϋπολογισμού (5,5+ 6,5) σύνολο 12 εκατ. ευρώ.

Και βεβαίως η υπογειοποίηση του αρδευτικού μας δικτύου για την οποία διεκδικούμε από το Υπουργείο το μεγαλύτερο δυνατό ποσό, με τη διαβεβαίωση ότι το επόμενο δίμηνο θα ενταχθεί σημαντικό έργο.

Από την Δ/νση Τεχνικών Έργων της Ηλείας εντάχθηκαν, ωριμάζουν, δημοπρατήθηκαν και εκτελούνται κατά το 2018 13 έργα (οδοποιίας, αντιπλημμυρικάκ.λ.π) & μελέτες προϋπολογισμού 64.807.077,67

Δε σταματάμε όμως εδώ. Υπάρχει ένα ολόκληρο αναπτυξιακό πρόγραμμα που σταδιακά αλλά άμεσα υλοποιούμε. Είχαμε μείνει πολύ πίσω και για αυτό θέλουμε ακόμα πολλή δουλειά. Ο πήχης είναι ψηλά και οι φιλοδοξίες μας πολλές, για να φτάσουμε επιτέλους την Ηλεία εκεί που της αξίζει. Θέλουμε μια Περιφέρεια και μια Ηλεία, πρωτοπόρο που να κρατά τα παιδιά της στο τόπο της, προσφέροντας διεξόδους και ευκαιρίες δουλειάς στους νέους ανθρώπους. Που δημιουργεί ισόρροπη ανάπτυξη, δίνοντας έμφαση όχι μόνο στο κέντρο των πόλεων αλλά σε κάθε χωριό. Αυτό το κάναμε πράξη και θα συνεχίσουμε.

Η πρόταση της Π.Ε Ηλείας για την επόμενη προγραμματική περίοδο (ΕΣΠΑ 2020-2026) έχει ήδη κατατεθεί στον Περιφερειάρχη και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Η παρακαταθήκη μας πρέπει να έχει συνέχεια.

Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας

Γεώργιος Γεωργιόπουλος


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος