FOLLOW US: facebook twitter

«Γίνε ο Ξεναγός σου!»: Αρχαίοι τόποι, καινούριες γνώσεις

Ημερομηνία: 24-09-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτισμός
Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας – Θέατρο των Πολιτών:

Συνέντευξη της ηθοποιού-θεατροπαιδαγωγού Αγγελικής Τόμπρου στην «Πρωινή»

-27/9 – 1/10 θεατρικό και κινηματογραφικό εργαστήρι στην Ολυμπία & 28,29,30/9 εργαστήρι animation στον Πύργο

Φωτογραφίες: Δημήτρης Παπαϊωάννου

Πώς προέκυψε η ιδέα του προγράμματος «Γίνε ο Ξεναγός σου!»;

Η ιδέα για το πρόγραμμα «Γίνε ο Ξεναγός σου!» γεννήθηκε πέρσι στα θερινά εργαστήρια θεάτρου του Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας για παιδιά και ενήλικες, στα οποία συμμετείχα ως εκπαιδευτικός/εμψυχώτρια. Καθώς δούλευα με τα παιδιά δίπλα στα αρχαία, παρατηρούσα τα οφέλη της εργασίας τους καθώς η διάθεσή τους «άνοιγε» επιτυγχάνοντας την περιβόητη κοινωνικοποίηση μέσα από το θέατρο. Ταυτόχρονα παρατηρούσα την σύνδεση που δημιουργούσε η νέα γνώση που εξερευνούσαν και κατακτούσαν τα μικρά παιδιά, με τους αρχαίους ναούς και τα ιερά της Ολυμπίας, και την ενεργοποίηση του χώρου αυτού με ένα νέο και ωφέλιμο τρόπο.

Παρατηρώντας την εργασία και το παιχνίδι των παιδιών, ανακαλούσα τις μνήμες της δικής μου παιδικής και εφηβικής ηλικίας στην Ολυμπία. Θυμήθηκα το δέος μου για τα αγάλματα, τη λαχτάρα μου να φεύγω στα κρυφά από το σπίτι στο χωριό μου τον Πλάτανο, τα μεσημέρια που όλοι κοιμούνταν, και να τρέχω στο μουσείο με το ποδήλατό μου, για να περιπλανηθώ στις αίθουσες του την ώρα που ήταν πιο άδειες, σε «μυστική συμφωνία» με τον θείο μου τον Πάνο που ήταν φύλακας… Θυμήθηκα την αισθητική γνώση που αποκτούσα, καθώς ερευνούσα τα αγάλματα και τα συμπλέγματα των αετωμάτων, αλλά και την αδυναμία μου να διαβώ το δέος και να αφομοιώσω τον πλούτο της αρχαίας φιλοσοφίας, όπως  αυτή ενσαρκώνεται στην γλυπτική αλλά και στον  θεσμό των Ολυμπιακών Αγώνων. Παραμερίζοντας τη νοσταλγία και το συναισθηματισμό μου, και κοιτώντας με τα σημερινά μάτια, κατάλαβα ότι η εμπειρία μου ήταν ένα κράμα τυφλού δέους και αμηχανίας, ενώ η γνώση μου για την αρχαία Ολυμπία δεν ξεπερνούσε τα όρια ενός στερεοτυπικού θαυμασμού. Ποια είναι τα εργαλεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την παιδική/εφηβική φαντασία μου να συνδεθεί με το χώρο αυτό και την φιλοσοφία του;

Ένα χρόνο μετά, μαζί με την εμπειρία μου ως εμψυχώτριας στα πρώτα θερινά εργαστήρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας, και χάρη στη βοήθεια και συνεργασία όλων των συντελεστών,οι συνεργάτες μου κι εγώ αρχίσαμε να αρθρώνουμε τις πρώτες απαντήσεις στοερώτημα:Ποια είναι τα σημερινά, σύγχρονα εργαλεία για την παιδαγωγική προσέγγιση του ιερού της αρχαίας Ολυμπίας;

Στην ερώτηση αυτή φιλοδοξεί να απαντήσει το Θεατροπαιδαγωγικό Πρόγραμμα (ΘΠΠ) «Γίνε ο ξεναγός σου!». Μέσα από το πρόγραμμα και τα εργαστήρια θεάτρου και animation, θα δημιουργηθεί ο πρώτος ψηφιακός οδηγός ξενάγησης για τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ολυμπίας, από και για εφήβους. Στόχος του είναι η δημιουργία μιας γέφυρας ανάμεσα στους νέους και την αρχαία εποχή, ώστε να διευκολυνθούν στο να προσεγγίσουν το περιεχόμενο του αρχαίου ιερού μέσα από τις ανάγκες και τους αισθητικούς κώδικες της δικής τους εποχής.

Η στόχευση αυτή εκκινήθηκε με το πρώτο εργαστήριο του προγράμματος, το οποίο έλαβε χώρα μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας και στο οποίο συμμετείχαν 35 άνθρωποι κάθε ηλικίας με αμείωτο ενδιαφέρον από τις 12-18 Ιουλίου του φετινού καλοκαιριού.

Θα μπορούσες να μας περιγράψεις τι περιλάμβαναν τα εργαστήρια που προηγήθηκαν το καλοκαίρι;

Τη Δευτέρα 12 Ιουλίου το εργαστήριο ξεκίνησε με μία «σύγχρονη» ξενάγηση. Οι ιστορικές πληροφορίες παρατέθηκαν με οικονομία μαζί με τις αναγωγές στο σήμερα, υποστηρίζοντας με χιούμορ την θέση του προγράμματος : δεν πρόκειται για άλλη μία απρόσιτη, εξιδανικευμένη παρουσίαση του μεγαλείου της Ολυμπίας, ούτε φυσικά για την ενίσχυση μιας αποστασιοποιημένης αφήγησης, μες την οποία ελλοχεύει η απαξίωση της Ολυμπίας ως «περασμένου μεγαλείου». Στο πρόγραμμα αυτό μας ενδιαφέρει η προσέγγιση του ιερού της Ολυμπίας ως χώρου όπου το αρχαίο μεγαλείο μπορεί να συναντηθεί με τις σημερινές ανάγκες των σύγχρονων πολιτών, και να τις εφοδιάσει με τα «μυστικά» της. Έτσι η ξενάγηση τόνισε τη σύνδεση της γιορτής των ολυμπιακών αγώνων με την ακραία σωματική δοκιμασία, το γλέντι με την πειθαρχία, τη χαρά με την αυστηρότητα, και την διονυσιακή με την απολλώνια πτυχή της αρχαίας θρησκευτικής γιορτής.

Στην υπέροχη σκιά που απλώνεται ανάμεσα στην παλαίστρα και τα λουτρά, οι 35 συμμετέχοντες-«προκρινόμενοι αθλητές» έκλεισαν τα μάτια και αναζήτησαν νοερά τις εικόνες του παρελθόντος, του μέγιστου «φεστιβάλ» του αρχαίου ελληνικού κόσμου, αλλά και τις εικόνες που σχηματίζονται από τα όνειρα, τις επιδιώξεις και τους αγώνες της προσωπικής τους ζωής. Ποια κλειδιά μπορεί να δώσει ο αρχαίος κόσμος για τα δικά μας όνειρα, ποια δύναμη για τους δικούς μας αγώνες;

Αφού αναζήτησε ο καθένας μας το δικό του «στόχο», φτάσαμε στον τόπο εργασίας μας, στο σύμπλεγμα από βελανιδιές πριν το στάδιο. Η μέρα έκλεισε με παιχνίδια, ασκήσεις γνωριμίας και ομαδικού συντονισμού και με σωματικές δράσεις εμπνευσμένες από τα αγγεία/αγάλματα. Τη Δεύτερη μέρα προσεγγίσαμε τεχνικές αναπαράστασης για τα δρομικά αθλήματα, την πάλη και το ακόντιο,  και ανιχνεύσαμε τους κανόνες εστίασης της προσοχής στο συμπαίκτη, τις δυναμικές ταχύτητας/κίνησης και την σύνθεση που προκύπτει από την ενεργοποίηση αυτών των στοιχείων. Την Τρίτη μέρα επαναλάβαμε την προπόνηση και στο τέλος της, οι «αθλητές» μας ήταν έτοιμοι για το επόμενο στάδιο του εργαστηρίου. Από την Τετάρτη ξεκίνησαν οι εστιασμένες βιντεο-λήψεις των αθλητικών δράσεων και των δρώμενων, παράλληλα με την ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων που είναι οι βασικοί στόχοι ενός ΘΠΠ. Σε ερώτησή τους οι αθλητές δήλωσαν ενθουσιασμένοι με το διπλό στόχο του εργαστηρίου-αφενός την δική τους ψυχαγωγία/καλλιέργεια, αφετέρου την παραγωγή υλικού και την βιντεοσκόπησή του για την δημιουργία του ψηφιακού οδηγού ξενάγησης για εφήβους.

Εδώ χρειάζεται ένα σχόλιο για την χρήση της κάμερας και της βιντεοσκόπησης στα πλαίσια του προγράμματος αυτού. Η αγωνία των γονιών και των εκπαιδευτικών ενάντια στην υπέρχρηση της τεχνολογίας και της εικονικής/επαυξημένης πραγματικότητας, είναι η υποβάθμιση της δια ζώσης επαφής, της κοινωνικοποίησης και της (μη) χρήσης του σώματος. Η σύλληψη της δημιουργίας ενός ψηφιακού οδηγού φτιαγμένου από τα ίδια τα παιδιά με τη χρήση ψηφιακών μέσων αφορά ακριβώς στην ανατροπή αυτών των «παρενεργειών» από την τεχνολογία, και στην δημιουργική ενσωμάτωση της στην συλλογική, σωματική και δια ζώσης δράση των παιδιών.

Ακολουθώντας το αρχαίο μονοπάτι, το εργαστήριο ξεκίνησε τις τρεις πρώτες μέρες με την «σκληρή δομή» της προπόνησης στο τρέξιμο, την πάλη και τα κοντάρια/ακόντια, και αφιέρωσε τις τέσσερις τελευταίες μέρες σε «αγώνες»θεατρικούς. Η ομάδα των «μεγάλων αθλητών» δημιούργησε ευφάνταστες σκηνές, όπως εκείνη όπου ο Δίας ζητά να κλείσουν το ιερό και να ξαναφτιάξουν το ναό του, ή εκείνη όπου οι θεοί ανταγωνίζονται μες το μυαλό του Φειδία για να τους επιλέξει ο γλύπτης για το χρυσελεφάντινο άγαλμα αντί του Δία. Αντίστοιχα,η ομάδα των «μικρών αθλητών» δημιούργησε μία σειρά από ιστορίες των υπεραθλητών και των παραβατών της αρχαιότητας, με αφήγηση και υπέροχες εικόνες.

Τι ξεχωρίζεις μέχρι στιγμής από την πρώτη φάση του «Γίνε ο Ξεναγός σου!»

Η μέγιστη «νίκη» των αγώνων ήταν η σύνδεση του εργαστηρίου με την κοινότητα. Το λεωφορείο του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας που έφερνε παιδιά από τον Πύργο και τα γύρω χωριά, τα παιδιά που παίζανε μπάλα και ποδήλατο στους δρόμους της Ολυμπίας το βραδάκι μιλώντας ζωηρά για το εργαστήριο, οι γονείς στην ταβέρνα που σε χαιρετούσαν ενθουσιασμένοι, η φίλη που στεκόταν έξω από το κατάστημά της και ρωτούσε «τι θα παίξουμε αύριο;», όλες αυτές οι εικόνες είναι ο αντίστοιχος «κότινος» του εργαστηρίου μας και οι έμπρακτες αποδείξεις ότι ο πολιτισμός και το θέατρο είναι φάρμακα για τον κοινωνικό δεσμό.

Η σύνδεση της κοινότητας μέσα από την άμιλλα και την ευχαρίστηση της συλλογικής δημιουργίας είναι μία ισχυρή  ασπίδα ενάντια σε κάθε λογής «ιούς» που νομοτελειακά απειλούν τις κοινωνίες.

Μήπως αυτή είναι μία απάντησή μας σε αυτούς, κι αυτά είναι τα κλειδιά των αρχαίων προπαππούδων μας, που κείτονται ανάμεσα στις πέτρες και τα κομμάτια των ναών του ιερού, κάτω από τον ίδιο υπέρλαμπρο θερινό ήλιο, μέσα στο αιώνιο τραγούδι των τζιτζικιών;

Τι περιλαμβάνει ο δεύτερος κύκλος εργαστηρίων;

Ο δεύτερος κύκλος εργαστηρίων περιλαμβάνει τα 3 εξής εργαστήρια:

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΘΕΑΤΡΟΥ

Το εργαστήρι θεάτρου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τη Δευτέρα 27 Σεπτέμβρη έως την Παρασκευή 1 Οκτώβρη και ώρες 10:00-13:00, στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Κατά τη διάρκειά του θα δημιουργηθούν εικόνες, αναπαραστάσεις και δρώμενα, υπό την καθοδήγηση της ηθοποιού-εμψυχώτριαςΕλευθερίας Κουή και εμού. Στην ενότητα αυτή συμμετέχει και η σχολή χορού της Ζωής Ανδρίτσου, με τη χορογραφία των Ηραίων.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ

Επιπρόσθετα, το τριήμερο Τρίτη 28, Τετάρτη 29 και Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη και ώρες 17:00-20:00 θα πραγματοποιηθεί εργαστήρι animation (stopmotion με τεχνικές cutout animation και animation με πλαστελίνη) με υπεύθυνο τον Δρ. Σπύρο Σιάκα και τους σπουδαστές του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Animation του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Θα πραγματοποιηθεί στο χώρο “Το Εργαστήρι” του Νίκου Τουμαζάτου, στην οδό Ζαΐμη 13, στον Πύργο.

ΖΙΖΑΝΙΟ ΝΕWS

Παράλληλα η δημοσιογραφική ομάδα Zizanio News του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & Νέους και της Ευρωπαϊκής Συνάντησης Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio με υπεύθυνους την Ηρώ Ρήγα και τον Σταύρο Ρομποτή θα “καλύψει” δημοσιογραφικά και κινηματογραφικά όλο το πρόγραμμα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσουμε όλους έχουν ήδη προσφέρει με γενναιοδωρία τη συμμετοχή τους σε αυτό το πρόγραμμα και να τονίσω ότι σας περιμένουμε κι εσάς τους νέους να συνδημιουργήσουμε!! Μπορείτε να καλέσετε για περισσότερες πληροφορίες στο 6981998604.

gine-o-xenagos-sou

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ