FOLLOW US: facebook twitter

Γιατί ο κορονοϊός αυξάνει την τιμή του χυμού πορτοκαλιού

Ημερομηνία: 26-03-2020 | Συντάκτης:
Πώς δικαιολογείται η αύξηση που παρουσιάζει τον τελευταίο καιρό η τιμή του χυμού πορτοκαλιού στις παγκόσμιες αγορές. Πότε θα κληθούμε να την πληρώσουμε.

Τα πορτοκάλια και ο χυμός τους θεωρούνται ότι ισχυροποιούν τον οργανισμό μας απέναντι στις διάφορες ιώσεις και ασθένειες, πολύ δεν περισσότερο αυτό τον καιρό με τον κορονοϊό, ωστόσο και αυτά έπεσαν “θύματα” της πανδημίας.

Όπως αναφέρει το BBC, η τιμή του χυμού πορτοκαλιού αυξήθηκε κατά περισσότερο από 20% τον Μάρτιο, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν υγιεινά προϊόντα. Ενώ η ζήτηση έχει αυξηθεί, η προσφορά έχει μειωθεί καθώς οι παραγωγοί δυσκολεύονται να μεταφέρουν αγαθά λόγω περιορισμών στις μεταφορές.

Αυτό οδήγησε σε αύξηση της λεγόμενης “προθεσμιακής” τιμής χυμού πορτοκαλιού, η οποία υποδηλώνει το κόστος της παράδοσης τους επόμενους μήνες.

“Ο κορονοϊός πλήττει τόσο την προσφορά όσο και τη ζήτηση για χυμό πορτοκαλιού.Τα στοιχεία του που ενδυναμώνουν τον οργανισμό αυξάνουν την ζήτηση ενώ δεν υπάρχουν αρκετοί χώροι στα δεξαμενόπλοια και οι αεροπορικές εταιρείες δεν πετούν για να φέρουν το προϊόν στις αγορές” δήλωσε ο Stephen Innes, επικεφαλής της  AxiCorp, εταιρίας που ειδικεύεται στις στρατηγικές που αναπτύσσουν οι αγορές.

Όσον αφορά την προσφορά, υπάρχουν επίσης προβλήματα με την έλλειψη εργαζομένων, καθώς υπάρχουν πλέον περιορισμοί και κοινωνική απομόνωση. “Οι έμποροι αναρωτιούνται αν υπάρχουν εργαζόμενοι είναι γύρω για να μαζέψουν τους καρπούς στη Φλόριντα και στη Βραζιλία”, δήλωσε ο Jack Scoville της εταιρίας εμπορίας Price Futures Group στις ΗΠΑ.

Τα συμβόλαια χυμού πορτοκαλιού έχουν σημειώσει το μεγαλύτερο μηνιαίο κέρδος τους από τον Οκτώβριο του 2015, σε μια εποχή που οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές χτυπήθηκαν. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 μειώθηκε περισσότερο από 13% τον περασμένο μήνα, ενώ στη Wall Street ο Dow Jones Industrial Average μειώθηκε περισσότερο από 16%.

Μιλώντας για το αν η άνοδος των τιμών του χυμού πορτοκαλιού θα σήμαινε υψηλότερες τιμές για το προϊόν στο κατάστημα, ο Innes πρόσθεσε: “Η αύξηση θα έρθει γρήγορα καθώς οι παραγωγοί χυμού πορτοκαλιού περνούν τις αυξήσεις των τιμών στα σούπερ μάρκετ και στους άλλους αγοραστές”.

Τα περισσότερα προϊόντα έχουν μια “μελλοντική” τιμή, η οποία μπορεί να διαπραγματευτεί σε ένα χρηματιστήριο, όπως το Intercontinental Exchange (ICE). Τα συμβόλαια αυτά βοηθούν τις εταιρείες να “κλειδώνουν” σε μια σταθερή τιμή στο μέλλον και να τους προστατεύσουν από πιθανές αυξήσεις στις τιμές.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης είναι κοινά για τα εμπορεύματα όπως τα πορτοκάλια και το σιτάρι, τα οποία είναι ευάλωτα σε απότομες αυξήσεις των τιμών λόγω κακών συγκομιδών και φυσικών καταστροφών.

Πηγή: news247.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος