FOLLOW US: facebook twitter

Γιατί κόβουν τον «Φιλόδημο»

Ημερομηνία: 03-12-2019 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Οι αντιδράσεις για την απόφαση-σοκ του Υπουργείου Εσωτερικών για την κατάργηση του «Φιλόδημου», του προγράμματος που χρηματοδοτούσε μεγάλα και σημαντικά δημοτικά έργα, είναι πολύ ισχυρές και δεν προέρχονται μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και από τον γαλάζιο αυτοδιοικητικό χώρο. Οι επιπτώσεις στα οικονομικά δεδομένα των δήμων είναι τεράστιες ενώ, παράλληλα, η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της θέτει υπό καθεστώς «ομηρίας» τις τοπικές αρχές καθώς οι χρηματοδοτήσεις θα περνάνε από το γραφείο του εκάστοτε υπουργού.

Ο «Φιλόδημος» ήταν το πρόγραμμα που εισήγαγε ο ΣΥΡΙΖΑ, προσανατολισμένο στις κρίσιμες υποδομές και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Όμως ο «Φιλόδημος» διαφοροποιήθηκε αισθητά από το παρελθόν τόσο γιατί οι προσκλήσεις του ακολούθησαν μια συνολική λογική και θεματικούς κύκλους με προτεραιότητες, όσο  και γιατί οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ήταν πολύ γρήγορες και διαφανείς.

Ως αποτέλεσμα όλοι οι Δήμοι της χώρας με ένα σχεδόν αυτοματοποιημένο σύστημα , στην πλατφόρμα του «Φιλόδημου», κατάφεραν να υποβάλουν χωρίς ιδιαίτερη γραφειοκρατία και να εντάξουν άμεσα,  έργα για πολύ σημαντικές υποδομές και να απορροφήσουν αρκετά κεφάλαια. Ήταν το πλέον δημοφιλές πρόγραμμα των τελευταίων ετών και ήταν γνωστό όχι μόνο στους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης αλλά και στις τοπικές κοινωνίες λόγω του θετικού προσήμου  που είχε στην καθημερινότητά τους.

Πρόκειται για έργα που είχαν πολύ σημαντικό αποτύπωμα στην τοπική ανάπτυξη της κάθε περιοχής,  βασίστηκε σε ένα μικτό χρηματοδοτικό μοντέλο που έδινε ιδιαίτερη ευελιξία στην κυβέρνηση ώστε να μεταφέρει έργα στο ΕΣΠΑ, εφόσον πληρούσαν τους κανόνες επιλεξιμότητας, όσο και να απορροφήσει πόρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ανάλογα με την πρόοδο των έργων. Στο πρόγραμμα, αυτή την περίοδο και μέχρι τη ξαφνική ανακοίνωση της κατάργησής του από την κυβέρνηση, ήταν ενταγμένα 502 ενταγμένα έργα ύψους 1,236 δισ. ευρώ. Από αυτά, 170 έργα έχουν δημοπρατηθεί με προϋπολογισμό που ανέρχεται σε  450 εκατ. ευρώ.

H πολιτική στόχευση της προηγούμενης κυβέρνησης μέσω του Φιλόδημου ήταν η καθιέρωση ενός χρηματοδοτικού εργαλείου που θα λειτουργούσε με αντικειμενικές και σύγχρονες διαδικασίες θα απελευθέρωνε την αυτοδιοίκηση από τον ασφυκτικό κλοιό της κεντρικής διοίκησης και θα βελτίωνε τις επιδόσεις.

Στην αντίθετη κατεύθυνση όμως κινείται, η απόφαση της κυβέρνησης ΝΔ  να καταργήσει το Φιλόδημο, καθώς επαναφέρει τις παθογένειες του παρελθόντος. Ο υπουργός Τ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε πως καταργεί το «Φιλόδημο» με τον ισχυρισμό πως «δεν υπάρχουν χρήματα». Ωστόσο λίγα 24ωρα νωρίτερα, ο ίδιος είχε ανακοινώσει πως το πρόγραμμα θα συνεχιστεί ενώ από το υπουργείο εκδίδονταν ανακοινώσει για συναντήσεις με δημάρχους και ένταξη έργων στον «Φιλόδημο».

Ποια είναι πραγματικά η αλλαγή; Στον προϋπολογισμό του 2020 της κυβέρνησης ΝΔ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μειώνεται για την Αυτοδιοίκηση κατά 20%. Για αυτό και από τον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν πως «το μόνο πρόβλημα, η μόνη απειλή, είναι η κυβερνητική πολιτική».

Με την κατάργηση του «Φιλόδημου», επί της ουσίας οι δήμαρχοι καθίστανται «όμηροι», καθώς για να πάρουν χρηματοδότηση θα πρέπει να περνούν από το γραφείου του υπουργού, ο οποίος και θα εγκρίνει ή θα κόβει τα έργα. Ένα από τα πιο εμβληματικά και καινοτόμα προγράμματα, ένα σύγχρονο χρηματοδοτικό εργαλείο που είχε την πλήρη αποδοχή των τοπικών κοινωνιών και των Δημάρχων, στέλνεται στο καλάθι των… «αρίστων».

«Αντί λοιπόν ο κ.Θεοδωρικάκος να τρέξει τα έργα που τόσο ανάγκη έχουν οι Δήμοι καταστρέφει το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος», αντί να συνεχίσει μια πετυχημένη προσπάθεια,  περνάει τον χρόνο του κάνοντας αντιπολίτευση στην … αντιπολίτευση η βγάζοντας φωτογραφίες με κάθε Δήμαρχο που έχει προηγουμένως καλέσει στο γραφείο του. Κάποιος πρέπει να πει στον υπεύθυνο προπαγάνδας της ΝΔ ότι έτσι έργα δεν υλοποιούνται», υπογραμμίζουν με νόημα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ