FOLLOW US: facebook twitter

Άρση του lockdown

Ημερομηνία: 17-03-2021 | Συντάκτης:

Η πρώτη ανάγνωση δεν βγάζει νόημα: Ενώ η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση και το εθνικό σύστημα υγείας στο κόκκινο, αποφασίζεται το σταδιακό άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων.

Σε δεύτερη ανάγνωση, πρόκειται για επίσημη παραδοχή αποτυχίας στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης: Βρισκόμαστε στον πέμπτο μήνα lockdown και αντί η επιδημιολογική κατάσταση να βελτιώνεται, υπάρχει επιδείνωση. Επομένως, αφού δεν αποδίδουν τα μέτρα, δεν χρειάζεται να συνεχίζονται.

Αρχικά είχε ανακοινωθεί πως η Επιτροπή θα συνεδρίαζε εκτάκτως την Τετάρτη, ωστόσο τελικά αποφασίστηκε η συνεδρίαση να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή προκειμένου να εξεταστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα της εβδομάδας και να ανακοινωθεί στη συνέχεια ένας οδικός χάρτης επιστροφής στην κανονικότητα. Άλλωστε σύμφωνα με τον κ Τσιόδρα, η διασπορά συντελείται πλέον κυρίως μέσα στα σπίτια και πρέπει να αξιοποιηθεί η καλοκαιρία προκειμένου να βγει ο κόσμος έξω και να μη συνωστίζεται σε κλειστούς χώρους.

Το «καμπανάκι» που χτύπησε ο επικεφαλής της επιτροπής συνδυάστηκε με άλλες πληροφορίες και δεδομένα που είχαν φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου:

  • Κομμωτές και μανικιουρίστες πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και αυτό είναι υγειονομικά πολύ πιο επισφαλές από το να λειτουργούν με αυστηρούς όρους προστασίας κομμωτήρια κοκ.
  • Η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι θα έλυνε, με συνωστισμό στα σουπερμάρκετ κλπ.
  • Η παράταση της αναστολής λειτουργίας του λιανεμπορίου και της εστίασης δημιουργεί κίνδυνο για ακόμη περισσότερα λουκέτα από όσα έχουν έτσι κι αλλιώς προεξοφληθεί.
  • Η μεγάλη συμμετοχή των νέων στις διαδηλώσεις, αλλά και οι παρέες που συγκεντρώνονται για βόλτες εκτός σπιτιού

Τις τελικές αποφάσεις επηρέασαν και οι κυλιόμενες μετρήσεις που δείχνουν σημαντική υποχώρηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην κυβέρνηση σε σχέση με την πολιτική δημόσιας υγείας, εντεινόμενη κούραση και αίσθηση ματαιότητας λόγω της αναποτελεσματικότητας των μέτρων, δυσφορία για τις παλινωδίες, τις ανακολουθίες και την ασυναρτησία των παρεμβάσεων.

Όπως όλα δείχνουν, η εκτίμηση που επικράτησε στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι το πολιτικό και οικονομικό κόστος από τη συνέχιση του lockdown είναι μεγαλύτερο από το όποιο ρίσκο έχει η σταδιακή άρση των μέτρων, πολύ περισσότερο που το ΕΣΥ έφτασε ήδη στα όριά του και έγινε μονόδρομος η διεύρυνση της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα.

Διπλή έκρηξη της πανδημίας και της κοινωνικής κόπωσης

Η  εμπλοκή με τους εμβολιασμούς της AstraZeneca ήταν η χειρότερη εξέλιξη στην χειρότερη στιγμή, η εξάντληση των αντοχών του ΕΣΥ  τινάζει στον αέρα όλα τα χρονοδιαγράμματα για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, και ο κοινωνικός θυμός για την πολιτική διαχείριση της πανδημίας – και όχι μόνον – γίνεται πλέον κεντρικό σημείο αναφοράς στις κυβερνητικές αποφάσεις.

Σ’ αυτό το κάδρο, η εβδομάδα που μόλις άρχισε αναδεικνύεται σε πολιτική ανηφόρα για την κυβέρνηση, η οποία επιχειρεί – ανεπιτυχώς μέχρις στιγμής – να τετραγωνίσει τον κύκλο: Αναζητεί διπλή βαλβίδα αποσυμπίεσης τόσο του συστήματος Υγείας όσο και της κοινωνικής κόπωσης και οργής από το αναποτελεσματικό πολύμηνο lockdown.

Εκείνο που εξακολουθεί να συζητείται μετ’ επιτάσεως, παρά την έκρηξη της πανδημίας, είναι η στοιχειώδης έστω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, έτσι ώστε να αποσυμπιεστεί και η κόπωση του κόσμου και να αρχίσει να κινείται η οικονομία.

Χαρακτηριστικό της κυβερνητικής αγωνίας εδώ, είναι πως  μπήκε ξανά στο τραπέζι να ανοίξουν τα μικρότερα έστω καταστήματα του λιανεμπορίου από τις 22 Μαρτίου, μια προοπτική που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, συνάντησε  έντονες επιφυλάξεις. Η ημερομηνία της 29ης Μαρτίου θεωρείται από τους περισσότερους κυβερνητικούς παράγοντες πιο ρεαλιστική για να γίνει η πρώτη απόπειρα επαναλειτουργίας της αγοράς, ωστόσο γενική παραδοχή είναι πως καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί εάν δεν αποτιμηθούν και τα επιδημιολογικά στοιχεία των επόμενων δύο 24ώρων τα οποία δεν διαγράφονται θετικά.

Και επ’ αυτών, ωστόσο, οι απόψεις διίστανται και εντός της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, καθώς κάποια από τα μέλη της θεωρούν πως χωρίς τα περιοριστικά μέτρα η επιδημιολογική κατάσταση θα ήταν ακόμη χειρότερη, ενώ κάποια άλλα – όλο και περισσότερα – διαπιστώνουν ανοιχτά ότι τα lockdowns έχουν αποτύχει, ο τρόπος εφαρμογής τους γεννά αντίδραση και φέρνει αντίθετα αποτελέσματα.

Πηγή: tvxs.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος