FOLLOW US: facebook twitter

Συνέντευξη Γ. Κολόκας: «Ο Πανηλειακός πρέπει να δουλέψει με τις Ακαδημίες»

Ημερομηνία: 06-07-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αθλητικά, Νέα

Ο Πυργιώτης αμυντικός μιλά για την ομάδα που τον ανέδειξε και φόρεσε τη φανέλα της για 11 χρόνια καθώς και τον Ξενοφώντα στον οποίο αγωνίστηκε τις δύο τελευταίες σεζόν

 

Συνέντευξη στον Κώστα Πλιάγκο

 

Ο Γιάννης Κολόκας είναι από τους Ηλείους ποδοσφαιριστές που έχουν ξεχωρίσει εδώ και πολλά χρόνια, «γράφοντας» περισσότερες από 260 συμμετοχές σε όλες τις εθνικές κατηγορίες από την Α΄ Εθνική με τον Πανηλειακό έως και την πρώην Δ΄ Εθνική. Τα τελευταία τρία χρόνια έχει επιστρέψει μόνιμα στην Ηλεία, έπαιξε μια σεζόν στον Πανηλειακό στη Γ΄ Εθνική (2017-2018) και δύο στον Ξενοφώντα στην Α1 Ηλείας. Ένας ποδοσφαιριστής που ξεχωρίζει για το δυναμικό του παιχνίδι στο κέντρο της άμυνας αλλά και το ήθος του. Παράλληλα όμως είναι ένας παίκτης… βιονικός! Από 14 ετών που ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στις Ακαδημίες του Πανηλειακού έως και φέτος στα 35 του (τα έκλεισε στις 28 Ιουνίου), δεν έχει υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς, δείγμα της γερής κράσης του αλλά κυρίως του επαγγελματισμού του στο άθλημα.

Ο Πυργιώτης Γιάννης Κολόκας έχει ζήσει μεγάλες στιγμές ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, 18 χρόνια τώρα, από τα οποία τα 11 ήταν στον Πανηλειακό και τα υπόλοιπα σε ομάδες όπως ο Εθνικός Αστέρας (Β΄ Εθνική), η Ερμιονίδα (Γ΄ και Β΄ Εθνική), ο Παναγιάλειος (Β΄ Εθνική), ο Εργοτέλης και ο Πανελευσινιακός (Β΄ Εθνική), πριν επιστρέψει το 2017 στον Πανηλειακό, την ομάδα που τον ανέδειξε. Ένα ταλέντο που ανακάλυψαν οι Ντίνος Ράπτης, Θοδωρής Βαγγόπουλος όταν ήταν 14 ετών, και στα 17 του, το 2002 επί Σταυρόπουλου, προήχθη στην ανδρική ομάδα, που τότε ήταν στη Β΄ Εθνική. Ντεμπούτο στις επαγγελματικές κατηγορίες έκανε το 2004 με προπονητή τον Θοδωρή Βαγγόπουλο, μέσα στη Λιβαδειά κόντρα στον Λεβαδειακό. Στα αξιοσημείωτα, η μεταπήδησή του το 2012 στη Ραντνίσκι Νις της Σερβίας, την ομάδα που προπονούσε ο τέως εξαιρετικός αμυντικός του Πανηλειακού, Αλεξάντερ Ίλιτς, με την οποία έκανε προετοιμασία αλλά δεν αγωνίστηκε σε επίσημο ματς καθώς δεν τηρήθηκε η οικονομική συμφωνία και επέστρεψε στον Πύργο!

Ο «βράχος» όπως τον αποκαλούν στην Ηλεία, μίλησε στην «Πρωινή» για τον Πανηλειακό, τον Ξενοφώντα, για το τι πιστεύει πως πρέπει να γίνει στην ομάδα της πόλης του ώστε να έχει σταθερότητα και το πώς βλέπει να προχωρά η καριέρα του στο ποδόσφαιρο, όντας πλέον στα 35 του.

-Γιάννη, καταρχάς, πώς ήταν τα δύο χρόνια που ήσουν στον Ξενοφώντα; Πήρατε πέρυσι το πρωτάθλημα με μειονέκτημα έδρας και φέτος παίξατε Κύπελλο Ελλάδας και ξανά στην Α1…

«Στον Ξενοφώντα ζήσαμε σπουδαία πράγματα δύο χρόνια. Η ομάδα έκανε πρωταθλητισμό, είχε καλούς παίκτες που διψούσαν για διάκριση και πολύ καλή συνεργασία με τον Ντέγιαν. Είχε επίσης σωστή διοίκηση που έκανε καλή διαχείριση. Αυτό που ζήσαμε δύσκολα θα ξαναγίνει στην Κρέστενα, μου θύμισε παλιές εποχές που ήμουν επαγγελματίας».

-Πώς ήταν το κλίμα στην ομάδα πριν το παιχνίδι με το Αιγάλεω για το Κύπελλο;

«Νομίζαμε ότι παίζαμε επαγγελματικά, ότι το έδειχνε το ματς η τηλεόραση και το έβλεπαν όλοι! Ήταν απίστευτα τα συναισθήματα. Σταθήκαμε πολύ καλά στο ματς μέχρι το 60΄ κόντρα σε μια ομάδα επαγγελματική, αλλά στο τέλος μας βγήκε η κούραση καθώς ήταν πολύ νωρίς στη σεζόν».

-Υπήρχε καθόλου άγχος ή φόβος απέναντι σε μια ομάδα επαγγελματικής κατηγορίας;

«Δεν υπήρχε φόβος, ίσα ίσα έδινε σε όλους κίνητρο αυτό το ματς. Το περιμέναμε πώς και πώς και θέλαμε να κερδίσουμε για να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο στο θεσμό. Είχαμε καλή ψυχολογία καθώς είχαμε αποκλείσει άλλες δύο ομάδες πριν και πιστεύαμε στις δυνάμεις μας».

-Φέτος, δεν παίξατε τελικά στη Γ΄ Εθνική αλλά ξανά στην Α1. Πώς κρίνεις την πορεία σας;

«Δεν είχαμε σταθερότητα στην απόδοσή μας φέτος και αυτό ίσως να οφείλεται στο ότι χάθηκε το κίνητρό μας, εφόσον δεν παίξαμε στη Γ΄ Εθνική. Προερχόμασταν από μια χρονιά που τα είχαμε πάρει όλα και σαν να είχαμε ξεμείνει από στόχους, δεν είχαμε πλέον κίνητρο ώστε να γίνει κάτι καλύτερο».

-Εσύ προσωπικά ήσουν υπέρ της συμμετοχής στη Γ΄ Εθνική;

«Εγώ προσωπικά ήμουν υπέρ, από την άποψη ότι θα είχαμε περισσότερο κίνητρο σε κάθε παιχνίδι. Θα παίζαμε σε εθνική κατηγορία απέναντι σε κάποιες ιστορικές ομάδες και θα ήταν καλό και για την περιοχή, την Κρέστενα, να ακουστεί ακόμα περισσότερο».

-Πάμε στον Πανηλειακό, όπου έχεις παίξει συνολικά 11 χρόνια, όλα σε εθνικές κατηγορίες. Τα τελευταία χρόνια η ομάδα περνά δύσκολες στιγμές καθώς έχει ατονήσει το ενδιαφέρον γι’ αυτή από την τοπική κοινωνία. Πού θεωρείς ότι οφείλεται αυτό;

«Ο φίλαθλος κόσμος του Πύργου ίσως έχει μάθει να βλέπει την ομάδα πολύ ψηλά και αυτές οι κατηγορίες να τον απωθούν πλέον. Όμως, θα πρέπει να δει και την πραγματικότητα. Άλλες οι εποχές του Σταυρόπουλου, άλλες οικονομικές συνθήκες, άλλες απαιτήσεις, όλα τότε ήταν τελείως διαφορετικά. Επίσης, ο κόσμος πλέον δυσκολεύεται οικονομικά λόγω της κρίσης και δεν είναι τόσο εύκολο γι’ αυτόν να στηρίξει την ομάδα».

-Φέτος οι οργανωμένοι οπαδοί του Πανηλειακού την κράτησαν ζωντανή διοικητικά και οικονομικά μέσα από τις προσπάθειες που κατέβαλαν. Αγωνιστικά, δεν κατάφερε να μείνει στη Γ΄ Εθνική και τώρα ανέλαβε ξανά ο Κώστας Ντάβαρης, με τον οποίο έχεις συνεργαστεί από το 2011 έως το 2013. Θεωρείς πώς μπορεί η ομάδα να επιστρέψει στις εθνικές κατηγορίες, αλλά και να μείνει εκεί που είναι και το ζητούμενο;

«Καταρχάς πρέπει να πούμε ένα μεγάλο μπράβο στους οργανωμένους οπαδούς του Πανηλειακού, που φέτος ανέλαβαν να βγάλουν την ομάδα από το αδιέξοδο και πάντα είναι κοντά στον Πανηλειακό με οποιονδήποτε τρόπο. Από κει και πέρα, έχω συνεργαστεί με τον Κώστα Ντάβαρη τη διετία 2011-2013 και ήταν άψογη η συνεργασία μας. Οι στόχοι που είχαμε ήταν πάντα στόχοι πρωταθλητισμού και τότε με τον Αντωνίου προπονητή είχαμε το 1/3 του μπάτζετ του Απόλλωνα, που ήρθε πρώτος κι εμείς δεύτεροι, αλλά τον είχαμε κερδίσει εντός-εκτός. Η έλευση ξανά φέτος του Κ. Ντάβαρη πιστεύω πως θα βοηθήσει την ομάδα. Έχει δείξει πως αγαπάει πολύ το ποδόσφαιρο και την ομάδα της πόλης του και μπορεί να αντεπεξέλθει και να βγάλει τον Πανηλειακό ξανά μπροστά με τη βοήθεια και της πόλης και να πάει όσο καλύτερα γίνεται».

-Ποια πιστεύεις ότι είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση για τον Πανηλειακό, προκειμένου η κατάσταση στην ομάδα να είναι βιώσιμη οικονομικά και να αποκτήσει μια σταθερότητα;

«Πιστεύω πως η ομάδα πρέπει να δουλέψει πολύ με τις Ακαδημίες. Να προσπαθεί να βγάζει ταλέντα και να τα αξιοποιεί. Σταδιακά να φτιάξει πράγματα και όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή να κάνει το «μπαμ». Στις περισσότερες ομάδες, όλα ξεκινούν από κάποια βάση. Αν δεν έχεις τη βάση, δεν μπορείς να συνεχίσεις. Και πιστεύω πως θα το δει θετικά και ο κόσμος. Αν η ομάδα χτίζεται σε γερές βάσεις και βγάζει ταλέντα και τα πλαισιώνει με έμπειρους παίκτες, τότε πέρα από το ότι θα αποδώσει καλύτερα, θα φανούν περισσότερο και τα ταλέντα που έχει η ομάδα. Διότι κακά τα ψέματα κι εγώ αν δεν είχα κάποιους έμπειρους και αξιόλογους ποδοσφαιριστές δίπλα μου, δεν θα έφτανα εκεί που έφτασα. Αυτό θεωρώ ότι ισχύει παντού, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, θες κάποιους έμπειρους ανθρώπους να σε κατευθύνουν».

-Όσο για σένα προσωπικά, έχεις παίξει πολλά χρόνια σε υψηλό επίπεδο, έχεις επιστρέψει στην Ηλεία τα τελευταία 3 χρόνια, πώς θα ήθελες πλέον να εξελιχτεί η καριέρα σου στο ποδόσφαιρο; 

«Αυτή τη στιγμή με ενδιαφέρει πολύ η δουλειά μου, στο «My Market». Από κει και πέρα προσπαθώ και συνδυάζω τη δουλειά μου με το ποδόσφαιρο, ώστε με τα χρήματα που βγάζω να συντηρώ την οικογένειά μου. Θέλω να είμαι γερός και δυνατός και για τη νέα ποδοσφαιρική σεζόν όποια καλή πρόταση έρθει θα κάτσω να τη σκεφτώ και θα αποφασίσω».

-Δείχνεις πολύ δυνατός στο γήπεδο, μέχρι πότε σκέφτεσαι να παίζεις ποδόσφαιρο ή σε ενδιαφέρει η προπονητική στο άμεσο μέλλον;

«Δεν μπορώ να πω μέχρι πότε θα παίζω. Μπορεί να σου πω πως αντέχω 3-4 χρόνια ακόμα, αλλά ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις εκ των προτέρων, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Πάνω απ’ όλα θέλω να είμαι καλά, υγιής και από κει και πέρα όταν δουλεύεις σωστά και μεθοδικά, αντέχεις στο χρόνο. Σωματικά είμαι καλά. Με βοήθησαν πολύ οι επαγγελματικές προετοιμασίες… Η προπονητική δεν με ενδιαφέρει καθόλου, αλλά σε κάποιο άλλο πόστο σε ομάδα, για παράδειγμα στο μάνατζμεντ, θα με ενδιέφερε».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος