FOLLOW US: facebook twitter

Γιάννης Αργυρόπουλος: «Πράσινο φως» από το Ελεγκτικό για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων

Ημερομηνία: 28-01-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

«Πράσινο φως» στην κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων» Ν. Ηλείας έδωσε την Παρασκευή, με την υπ΄ αριθμ. 47/2019 Πράξη του, το Ε΄ Κλιμακίο του Ελεγκτικού Συνεδρίου καθώς ενέκρινε την υπογραφή της Σύμβασης και των 22 Παραρτημάτων αυτής,  σύμφωνα με τις ληφθείσες τροποποιήσεις επί των αρχικώς εγκεκριμένων, του έργου με τίτλο: «Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων» Ν. Ηλείας, ανάμεσα στον Δήμο Ήλιδας, τον ΦοΔΣΑ Ηλείας και την  Ένωση Εταιρειών «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. – J&P ΑΒΑΞ Α.Ε. – ΑΑΓΗΣ Α.Ε.» που αποκαλείται οριστικός Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης του Έργου.

Ύστερα από μία κοπιώδη και επίπονη διαδικασία χρόνων δίνεται το «πράσινο φως» κατασκευής της Μ.Ε.Α Ν.Ηλείας έτσι ώστε να δοθεί οριστική λύση διαχείρισης στο ζήτημα των στερεών αποβλήτων της ΠΕ Ηλείας.

O ΦΟ.Δ.Σ.Α. της Ηλείας με πρωτοπόρο το Δήμο Ήλιδας υλοποιεί μια ολοκληρωμένη λύση, απόλυτα συμβατή με τις πιο πρόσφατες προτάσεις της Ε.Ε., σύμφωνα με τις οποίες «η κομποστοποίηση και η αναερόβια χώνευση αποτελούν τις πιο φιλικές για το περιβάλλον τεχνολογίες».

Στην υπό κατασκευή Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων με Μονάδα Παραγωγής Ενέργειας και Χώρου Υγειονομικής ΤαφήςΥπολειμμάτων, το βάρος δίνεται στη μηχανική διαλογή και την ανακύκλωση.Πρόκειται για μία Μονάδα που θα εξυπηρετεί το σύνολο των7 Δήμων της ΠΕ Ηλείας και θα διαχειρίζεται όλο τον όγκο των στερεών τους  αποβλήτων, ο οποίος αντιστοιχεί σε 45.000 τόνους Συμβατικών Αποβλήτων ανά Συμβατικό Έτος (σημαντική τροποποίηση η οποία έγινε αποδεκτή και από τον ανάδοχο και από τον Προσυμβατικό Έλεγχο του Ε.Σ.).Επίσης, προβλέπεται κατασκευή και μίας (1) Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, δυναμικότητας 15.876 t/έτος, για τηνεξυπηρέτηση του συνόλου των Δήμων της ΠΕ, εντός της ΜΕΑ Ηλείας στην Τριανταφυλλιά. Το υπόλειμμα της ΜΕΑ Ηλείας θα οδηγείται στον ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς, στην ίδια θέση.

Σύμφωνα με το υπ΄αριθ. πρωτ. 262Δ/31-10-2018 έγγραφο του Δήμου Ήλιδας απεστάλη όλος ο φάκελος της Διαγωνιστικής Διαδικασίας μαζί με τα τελικά οριστικοποιημένα Συμβατικά Έγγραφα (Σύμβαση Σύμπραξης και Παραρτήματα αυτής) για τον αρμόδιο από τον νόμο Προσυμβατικό Έλεγχο των εγγράφων πριν από την υπογραφή της Σύμβασης με την Κοινοπραξία Εταιρειών και την έναρξη εργασιών της Μ.Ε.Α. Ν. Ηλείας.

Με το υπ΄ αριθμ.80482/12.12.2018 έγγραφο του Ε΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ζητήθηκαν πρόσθετα στοιχεία και διευκρινίσεις για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου του έργου, τα οποία απεστάλησαν στο αρμόδιο κλιμάκιο του Ε.Σ. με το υπ΄ αριθ.πρωτ. 014Δ/15-01-2019 έγγραφο του Δήμου Ήλιδας, ως Φορέας  Υλοποίησης του έργου.

Σημειώνεται, επίσης, ότι εντός των εγκαταστάσεων, έχει ήδη ολοκληρωθεί και η κατασκευή του ΧΥΤΥ, το οποίο λειτουργεί απρόσκοπτα από τον Ιούνιο του 2016 ύστερα από την λήξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του, με την έναρξη λειτουργίας της Κινητής Μονάδας Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης Ν. Ηλείας (ΜΟΜΑΚ) Ν. Ηλείας καθώς θα συνεχίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του έως και την έναρξη εργασιών της υπό κατασκευής Μ.Ε.Α. Ν. Ηλείας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος